PANDEMİ SÜRECİNDE HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Türkiye’deki hayat bilgisi ve sosyal bilgiler derslerinin içerikleri disiplinlerarası olup, ilkokul öğrencilerinin toplumsal gelişiminde önemli bir vizyona sahiptir. Bununla birlikte faklı değişkenler kullanılarak pandemi sürecinin etkileri ile bu sürecin öğrenci tutumlarını nasıl etkilediği incelenmiştir. Bu süreç incelenirken pandemi öncesi ve sonrası dikkate alınmıştır. Bu araştırmadaki süreci gerçekleştirebilmek için genel tarama modeli kullanılmıştır. İlkokul üçüncü ve dördüncü sınıflardan seçkisiz olarak belirlenen 612 öğrenci araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre internette geçirilen günlük süre ve cinsiyet açısından iki sınıf düzeyinde öğrenci tutumlarının istatiksel olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Ek olarak çalışma odası, arkadaş çevresinin olup olmaması ve arkadaşlarıyla geçirdikleri süre incelendiğinde, dördüncü sınıflarda öğrenci tutumlarının istatiksel olarak farklılaştığı; üçüncü sınıflarda ise farklılaşmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda pandemi sürecindeki öğrenci tutumları ile pandemi öncesi öğrenci tutumları arasındaki farklılıklar analiz edilerek ortak bir çerçevede değerlendirilmiştir.

EXPLORING STUDENTS' PERCEPTIONS OF LIFE STUDIES AND SOCIAL STUDIES COURSES DURING THE PANDEMIC

Life Studies and Social Studies courses play a vital interdisciplinary role in Turkey, contributing significantly to the social development of primary school students. The correlation between student achievement, motivation, and attitudes towards these subjects constitutes an essential area of research. This study aims to examine students' attitudes towards these two subjects in Turkey during the pandemic. We delved into the impact of the pandemic on students' attitudes, considering various variables and comparing the pre-pandemic and pandemic periods. A survey model was adopted for this research, involving a randomly selected sample of 612 students from the third and fourth grades of primary school. The results demonstrated a significant difference in students' attitudes in both classes concerning daily internet usage and gender. Considering factors like study room availability, social circle, and time spent with friends, a significant statistical difference was observed in fourth-graders' attitudes. However, no such difference was identified among the third graders. The study further analyzes and evaluates the changes in students' attitudes during and after the pandemic, providing an overview of the impact of the pandemic on their perception of Life Studies and Social Studies courses.

___

  • Ada, S., Baysal, N., & Kadıoğlu, H. (2009). The effect of project-based learning approach on student's attitude of social studies lesson and visual presentation practices. Ahi Evran University Journal of Kırşehir Education Faculty, 10(3), 89-96.