ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN OKUMA ALIŞKANLIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Teknolojinin gelişimiyle birlikte bilgiye erişilebilirliğin çok hızlı olduğu günümüzde, kitaplar ayrı bir değer ifade etmektedir. Bilginin asıl kaynağı olan kitapları eldeetmek eski dönemlerden çok daha kolaydır. Buna bağlı olan okuma alışkanlığı, toplumların gelişmişlik derecelerini gösteren ölçütlerden birisidir. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin kitap okuma alışkanlıklarına yönelik tutumlarının ve bu tutumları etkileyen faktörlerin belirlenmesine çalışılmıştır. Öğrencilere 18 sorudan oluşanbir anket uygulanmıştır. Anket çalışmasında; öğrencilerin gelir durumu, yetiştiklerievlerde kitaplık olup olmadığı, kütüphane alışkanlıkları, okudukları kitap miktarları, özel günlerde hediye olarak kitap verip vermedikleri ve okumaya engel olan nedenler gibi farklı konular üzerinde durulmuştur. Ayrıca tercih ettikleri kitap türlerive yolculuk esnasında yanlarında kitap, gazete, dergi gibi yayınların olup olmadığısorulmuştur. Elde edilen bulguların, cinsiyet durumuna göre ve toplamda nasıl şekillendiği tablolar ile gösterilerek değerlendirmeye alınmıştır. Ortaya çıkan sonuçlarverildikten sonra öneriler sunulmuştur.

A STUDY ABOUT READING HABITS OF UNIVERSITY STUDENT: SAMPLING OF YÜZÜNCÜ YIL UNIVERSITY

Today, with the advancement in technology, access to information is very fast; however, books present an inestimable value. Getting books that are the main source of information is much easier than it was in earlier times. This study aimed to determine the attitudes of university students towards reading habits and the factors which influence those attitudes. An 18 item question survey was conducted among the students. In the research, the Students Reading Habits questionnaire was used to determine students’ reading habits. In the questionnaire study; various issues such as financial conditions, library habits of the students, and the number of books they read, whether the houses they stay in have libraries and whether they give books as gifts on special occasions; and the reasons that prevent them from reading have been laid emphasis on. In addition, we asked them about the genre of the book they prefered reading, and whether they had publications such as books, newspapers and magazines with them during a trip. Obtained findings were evaluated according to gender status and how they were shaped in total by showing them through charts. Suggestions were presented in accordance with the results.

___

  • Aktaş, Ş. ve Gündüz, O. (2004).Yazılı ve Sözlü Anlatım: Kompozisyon Sanatı. Ankara: Akçağ Yayınevi.
  • Bamberger, R. (1990).Okuma Alışkanlığını Geliştirme (çev. B. Çapar). Ankara: Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü.
  • Bircan, İ. ve Tekin, M. (1986).Türkiye’de Okuma Alışkanlığının Azalması Sorunu ve Çözüm Yolları. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi XXII(1): Ankara.
  • Blaha, B. A. ve Bennett, J. M. (1993).Yeni Okuma Teknikleri, (çev. D. Şahiner). İstanbul: Rota Yayınları.
  • Dökmen, Ü. (1994). Okuma Becerisi, İlgisi ve Alışkanlığı Üzerine Psiko-sosyal Bir Araştırma, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.
  • Gönen, M. (1991). Korunmaya Muhtaç Çocuk ve Gençlerin Boş Zamanlarında Kitaba Olan İlgilerinin İncelenmesi. Bilgi Pınarı Dergisi, 1, 17-23, Kültür Bakanlığı Milli Kütüphane Başkanlığı.
  • Gürcan, H. İ. (1999).Okuma Alışkanlığı ile Kitap Yayımcılığının Kültürel İletişim ve Teknolojisine Bağlı Sorunları Karşısında Türkiye Koşulları Temelinde Bir Model Önerisi, Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Köknel, Ö. (2001).Kimliğini Arayan Gençliğimiz. İstanbul: Altın Kitaplar.
  • Özdemir,E. (1983).Okuma Sanatı. İstanbul: Varlık Yayınları.
  • Selvi, I. (1998). Okuma alışkanlığı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Dergisi, 4, 173, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Basımevi.
  • Tosunoğlu, M. (2002). Türk Öğretiminde Okuma Alışkanlığı ve Çocukların Okuma Eğilimleri. Türk Dili Dergisi, 609, 39, Ankara : TRT Genel Sekreterlik Basım.
  • Turcan, A.İ., Yıldırım, S.S. ve Kelleci, F. (1999).Üniversite Öğrencileri Arasında Ders Dışı Okuma Alışkanlık Düzeyinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Üniversitesi 4.Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Bildirileri I: Eskişehir.
  • Yılmaz, B. (2004).Öğrencilerin Okuma ve Kütüphane Kullanma Alışkanlıklarında Ebeveynlerin Duyarlılığı. Bilgi Dünyası, 5(2), 116.