OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLARA YÖNELİK ALGILARI

Okul öncesi dönem yeteneklerin gelişiminde kritik bir dönemdir. Özellikle okul öncesi öğretmenlerinin algı ve tutumları özel yetenekli çocukların fark edilmesi ve eğitiminde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma okul öncesi öğretmenlerinin özel yetenekli çocuklara yönelik algılarını saptamak amacıyla hazırlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılarak hazırlanan araştırmanın evreni 2017-2018 eğitim öğretim yılında Samsun’da görev yapmakta olan okul öncesi öğretmenlerinden oluşmuştur. Araştırmanın örneklemini özel ve resmi anaokullarında görev yapan 50 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada veriler "üstün yetenekli öğrencilere yönelik algı ölçeği" vasıtasıyla elde edilmiştir. Araştırmada veriler basılı olarak ve elektronik ortamda Google docs altyapısı kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiş ve normal dağılım göstermemesi nedeniyle noneparametrik testlerden, Mann Whiney U ve Kruskal Wallis H testleri, frekans ve yüzde hesaplamalarıyla analiz edilmiştir. Yapılan testler ve alt problemler doğrultusunda okul öncesi öğretmenlerin özel yeteneklilere ilişkin farkındalık algılarının “katılıyorum” ( =3.76) düzeyinde olduğu bulunmuştur. Cinsiyet, yaş değişkenleri ile özel yeteneklilik algıları arasında öğretmenlerin farkındalık algılarının anlamlı farklılık göstermediği ancak ailelerinde özel yetenekli çocuk olan öğretmenlerin farkındalık algılarının diğer öğretmenlere göre daha yüksek olduğu görülmüştür.

___

  • Alemdar, M. (2009). Erken çocukluk dönemindeki üstün yetenekli çocukların belirlenmesinde ebeveyn, öğretmen ve uzman görüşlerinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Bohner, G. Ve Wanke, M., (2002). Attitudes and attitude change. East Sussex, Uk: Psychology.Çapan, B. E. (2010). Öğretmen adaylarının üstün yetenekli öğrencilere ilişkin metaforik algıları. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(12),140-154.
  • Dağlıoğlu H. E. (2010). Üstün yetenekli çocukların eğitiminde yeterlikleri ve özellikleri. Milli Eğitim Dergisi, 186,72-84.
  • Demirok, M. (2012). Öğretmen, yönetici, denetmen ve velilerin üstün yetenekli öğrencilere yönelik algı, görüş ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi (Kktc Örneği). Yayınlanmamış Doktora Tezi. Yakın Doğu Üniversitesi Eşitim Bilimleri Enstitüsü. Lefkoşa
  • Eripek, S. (2005). Özel eğitim. Tc. Anadolu Üniversitesi, Yayını No: 1411, Açık Öğretim Fakültesi Yayını No: 756, 4. Baskı. Eskişehir.
  • Gülkaya, Ş(2016). Okul öncesi öğretmenlerinin, üstün yetenekli çocuklar hakkındaki algı, görüş ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Lefkoşa
  • Karasar, N.(2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kıldan, A. O. (2011). Okul Öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli çocuklar hakkındaki görüşleri. Kastamonu Eğitim Dergisi. 19(3). 805-818.
  • Milli Eğitim Bakanlığı, (2012), Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği. 573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında Khk. Http://Orgm.Meb.Gov.Tr/Mevzuat/573.Html (erişim tarihi: 10.12.2018)
  • Metin, N. (2015). Üstün yetenekli çocukların özellikleri ve belirlenmesi. Üstün Yetenekliler Sempozyumu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  • NAGC. (2011). ABD’de üstün yetenekliler. Http://Www.Nagc.Org/
  • Oktay, A. (2007). Yaşamın sihirli yılları: Okulöncesi dönem. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
  • Sarar, M. (2018). Okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekliler eğitimine ilişkin öz yeterlik düzeyleri ile üstün yeteneklilerin eğitimine yönelik algı ve bilgisi arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul
  • Seyhan, B. (2015). Okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli çocuklara yönelik algıları ile tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara
  • Tezcan, F. (2012). Okul öncesi öğretmenlerinin erken yaştaki üstün zekâlı çocuklara ve eğitimlerine yönelik algıları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.
  • Tortop, H.S. & Kunt, K.(2013). Investigation of primary school teachers’ attitudes towards gifted education. International Online Journal Of Educational Sciences. 5(2), 441-451.
  • Uzun, M. (2004). Üstün veya özel yetenekli çocukların eğitiminde yeni bir model: bilim ve sanat merkezleri. Üstün Veya Özel Yetenekli Öğrencilerin Eğitimi Paneli. 3–4 Mayıs. İzmir, 22–28.