Dönüşen Türkiye'de geçmişe kapanma ile gelecek inşası arasında imamın yeni toplumsal rolü

Modernleşme üzerine kritiklerin çoğu aslında doğu-batı bağlamında bir geri plan sunarak kendi çerçevesini kurar. Bunda amaç daha çok doğunun yetersiz modernleşme dinamiklerini ortaya çıkararak işe başlamaktır. Çünkü sağlam bir vaziyet tanımlaması sağlam bir analizin de temelini oluşturur. Sosyal bilim birikiminin önemli bir kısmının gerek doğuda gerek batıda farklı perspektifler üzerinden söz konusu tanımlamayı yapmaya yönelmiş çalışmalar olduğu genel olarak bakıldığında fark edilebilir. Bu alanda yapılan çalışmaların yeni değişim süreçleri ile yeni boyutlar ve muhtevalar kazandığı da görülmektedir. Elinizdeki metin Türkiye merkezli sürece kuşbakışı bir perspektif sunarak özellikle son otuz yılın dönüştürücü dinamiklerine ilgi yöneltmekte ve süreçle ilgili bazı tespitler yapmaktadır.

İn turning off Turkey,a new social role of prayer leaders ( İmams) in closure to the past and the future construction

Most of the critics about the modernization, actually/in fact, set up its own outline while offering a background of east-west context. (Veya set up its own circumstances veya.outlines the frame). The main purpose of the critics is to introduce/discover the inadequate Dynamics for the modernization as a beginning because a reliable analyze bases upon a reliable aspect. A considerable part of the accumulation in social science -both in the east and west- has been studying on the description mentioned above via different perspectives can be distinguished clearly. Studies on this area has achieved new dimensions and contents with the recent changing process. The article below determines the process and points out especially the transformer Dynamics of the last 30 years while presenting an overview on the process which is based on Turkey.

___

  • Bilge, M. (2009).Türk Modernleşmesi ve Sivil Toplum. Binyıl Yayınları, Ankara.
  • Bilgin, V. (2009). Türkiye'de Değişimin Dinamikleri. A Kitaplar. Ankara.
  • Garaudy, R. (1991). İslam ve İnsanlığın Geleceği.(çev. Cemal Aydın). Pmar Yayınları, İstanbul.
  • Lewis, B. (1992). İslam'ın Siyasal Dili. (çev. Fatih Taşer).Rey Yayıncılık. İstanbul.
  • Mâalouf, E. (2009). Çivisi Çıkmış Dünya/Uygarlığımız Tükendiğinde. Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  • Toynbee, A. (1991). Medeniyet Yargılanıyor.(çev.Ufuk Uyan),Ağaç Yayıncılık, İstan-. bul.
  • Weber, M.. (1993). Sosyoloji Yazıları. (Çev. Taha Parla).Hiirriyet Vakfı Yayınları. İstanbul.
  • Yazıcı, E. (2002). "Yirminci Yüzyılda Gelenekten Moderniteye Türk Sosyo-Kültürel Yapısında Gözlenen Değişmeler". Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Cilt 4(3),Ankara.