Isparta ilindeki bazı rekreasyon alanlarının mevcut potansiyellerinin belirlenmesi

Bu çalışmada, Isparta İlindeki bazı rekreasyon alanlarının mevcut potansiyelleri ve kent içi rekreasyon alanlarından yararlanacak insanların talep ve eğilimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Eğilimlerin belirlenmesi için anket çalışması, rekreasyon alanlarının mevcut potansiyellerinin saptanması için ise Gülez yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemler ışığında elde edilen sonuçlar, artan rekreasyonel taleplere rağmen Isparta yöresindeki incelenen rekreasyon alanlarının mevcut kapasiteleri ölçüsünde, kendilerinden beklenen hizmet ve işlevleri temin etmekten uzak olduğunu göstermiştir.

Determination of the existing potentials of some recreational areas in Isparta province

This study aims to determine existing recreational potentials and user demands and tendencies of some selected areas in Isparta province. Gülez’s method is used to determine the existing recreational potentials of selected areas. A questionnaire survey is also conducted to determine user attitudes. Results of this study revealed that despite the increasing recreational demands, existing capacities of recreational areas studied is far from providing expected functions and services for people living in Isparta province.

___

Aslanboğa, İ., Gül, A., 1999, “Kemalpaşa Ormanlarının Rekreasyonel Değeri”, Kemalpaşa Sempozyumu 3-5 Haziran, İzmir.

Genç, M; Güner,T., 2003, Anıt Ağaçları Önemi ve Göller Bölgesi’nin Anıt Ağaçları, Isparta Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü Yayını, No. 5, Isparta.

Genç, M.; Gül, A., Akten, M.; Küçük, V., 2000, “Isparta Kent İnsanının Rekreasyonel Davranış Biçimleri”, Peyzaj Mimarlığı Kongresi, sayfa: 255, Ankara.

Gül, A., Küçük, V., 2001, “Kentsel Açık-Yeşil Alanları ve Isparta Kenti Örneğinde İrdelenmesi”, SDU. Orman Fakültesi Dergisi, seri: A, sayı: 2, Isparta.

Gül, A., 2003, “Orman İçi Rekreasyonu”, SDU. Orman Fakültesi Ders Notları, Isparta

Gülez, S., 1989, “Park – Bahçe ve Peyzaj Mimerisi” Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Ders Teksirleri, serisi:29, sayı:2, 213-214, Trabzon.

Gülez, S., 1990, “Ormaniçi Rekreasyon Potansiyelinin Belirlenmesi İçin Bir Değerlendirme Yöntemi”, İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, Seri A, Cilt 40, Sayı 2, say 132-147, İstanbul.

Kalıpsız, A., 1981, “İstatistik Yöntemler”, İ.Ü. Orman Fakültesi, Yayın No: 2837, O.F. Yayın No:294, İstanbul.

Koç, N., 1991, AÜZF. Peyzaj Mimarlığı Bölümü Rekreasyon Ders Notları, Ankara.

Kurum, E.; Odabaş, A., 1991, “Ankara Kenti İçin Bir Rekreasyon Potansiyeli Beynam Ormanı” “2000’li Yıllar İçin Ankara Kentinin Açık ve Yeşil Alan Sistemi Ne Olmalıdır?”. Peyzaj Mimarlığı Dergisi, Sayı 91-2, Ankara.

Pehlivanoğlu, T., 1987, “Belgrad Ormanının Rekreasyon Potansiyeli ve Planlama İlkelerinin Tespiti”, İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul.

Tolunay, A., 1990, “Elazığ-Zafran Mesire Yeri’nde Açıkhava Rekreasyonu Etkinlikleri ve Ziyaretçi Potansiyeli”, Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları Dergisi Serisi, Cilt: 36, Sayı: 2, No: 72, Elazığ.