Isparta ili' nde agroforestry uygulamaları ve bu uygulamalarda kullanılabilecek bitki türleri

Bu çalışmada Isparta İli’nde agroforestry (tarımsal ormancılık) uygulamaları gözlemlenmiş, uygulanmakta olan üretim teknikleri ve kullanılan bitki türleri (ağaç, ağaççık, çalı, ve yem bitkileri) saptanmıştır. Çalışmada, gözlem, karşılıklı görüşme ile Agroforestry Tanıma, Değerlendirme ve Geliştirme Tekniği (ATDG) kullanılmıştır. Çalışmada, geleneksel tarımsal uğraşların içinde agroforestry üretim sistemlerine benzer uygulama örnekleri görülmüştür. Bu uygulama örnekleri; alley ürün yetiştirme tekniği, ev bahçeleri, rüzgar perdeleri, sınır ağaçlandırmaları ve yem bankası tekniklerinin benzerleridir. Bu üretim tekniklerini uygulayan üreticilerin bitki türü seçiminde yörenin ekolojik şartlarına uygun ve ekonomik getirisi olan türleri tercih ettiği görülmüştür. Çalışma sonucunda yöre için uygun agroforestry sistemlerinde kullanılabilecek türler önerilmiştir.

Agroforestry practices and useful plant species in agroforestry practices for Isparta province

In this study, current agroforestry practices and plant species (tree, shrub, brush and fodder crops) used were determined in Isparta Province. Observation, dialogue and diagnosis&design (D&D) methods have been used in the work. During the study, it is observed that some traditional agricultural practices are very similar to agroforestry techniques. They are similar to various techniques such as alley cropping, homegardens, windbreaks, boundary plantations and fodder banks In the study, it is determined that farmers prefer the species that are suitable for ecological conditions of the region and profitable. At the end of the study the suitable species for the agroforestry techniques has been offered.

___

Alanay, A., 1989. Karakavak Ağaçlandırmaları ve Zirai Ara Kültür Ekonomisi Üzerine Araştırmalar, Kavak ve Hızlı Gelişen Yabancı Tür Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü, Teknik Bülten No: 143, 1-74 s, İzmit, Türkiye.

Ayberk, Ş., 1992. Tarımsal Ormancılık Tanımı, Önemi, Uygulama ve Araştırmalardan Örnekler, Kavak ve Hızlı Gelişen Tür Orman Ağaçları Araştırma Müdürlüğü Dergisi, Cilt:1, Seri No: 18, İzmit, Türkiye.

Ayberk, Ş., Angeli, A. ve Çolak, İ., 1996. Melez (I-214) ve Karakavak (Gazi) Ağaçlandırmalarında Karma Ormancılık Tekniklerinin Uygulanması Üzerine Araştırmalar, Kavak ve Hızlı Gelişen Tür Orman Ağaçları Araştırma Müdürlüğü, Teknik Bülten No: 175, 1- 16 s, İzmit, Türkiye.

Diner, A., ve Koçer S., 1999. “I-214” Melez Kavak Ağaçlandırmalarında Ara Tarımın Kavakçılık Ekonomisine Etkileri. Kavak ve Hızlı Gelişen Tür Orman Ağaçları Araştırma Müdürlüğü, Teknik Bülten No: 189, 1-187s, İzmit, Türkiye.

Geray U., ve Görecelioğlu, E., 1993. Tarım ve Orman Arazileri Kullanımında Karma Sistemler, İ.Ü. Orman Fak., Dergisi, Seri B, Cilt: 33, Sayı:1, 173 s, İstanbul, Türkiye.

Gholz, H.L., 1986. Realities, Possibilities and Potentials Departmant of Forestry, Universty of Florida, Gainesville, FL 32611, 1-6 s., USA

Nair, P.K.R, 1993. An Introduction to Agroforestry, Kluwer Academic Publishers, 499 s., Dordrecht, Holland.

Raintree, J.B., The State of The Art of Agroforestry Diagnosis and Design, Agroforestry Systems 5, 219-250 s., 1987.

Tolunay, A., Alkan, H., ve Korkmaz, M., 2002. Batı Akdeniz Bölgesi’ nin Agroforestry (Tarımsal Ormancılık) Üretim Potansiyeli, SDÜ Araştırma Projeleri Yönetim Birimi, SDÜ Proje No: 275, Isparta, Türkiye.

Turna, İ. ve Ayaz H., 2001.Doğu Karadeniz Bölgesinde Ekolojik Dengenin Sürdürülmesinde Agroforestry Önemi ve Uygulama Olanakları, I. Ulusal Ormancılık Kongresi, Kongre Serisi No: 1, 364-372 s., Ankara, Türkiye.

Turna İ., ve Acar C., 2001. Doğu Karadeniz Bölgesi Kırsal Ev Bahçelerinin Agroforestry Uygulamalarındaki Yeri ve Önemi, I Ulusal Ormancılık Kongresi, Kongre Serisi No: 1, 353-362 s., Ankara, Türkiye.