Bartın ili taşkın sahalarındaki değişimin uzaktan algılama verileriyle incelenmesi

Günümüzde uydulardan elde edilen uzaktan algılama verilerinin bilgisayar teknolojisi ve görüntü işleme teknikleriyle değerlendirilme olanağının ortaya çıkması, spektral yansıtmaya bağlı olarak sınırlandırılabilmesi, mevcut arazi kullanımının saptanmasına ve çevre değişimlerinin zamansal olarak belirlenmesine olanak vermiştir. Bu çalışmada 1992 ve 2000 tarihli Landsat 5 TM uydu verileri kullanılmıştır. Bartın Çayını oluşturan iki ana dere olan Kozcağız Çayı ve Ulus Çayı taşkın sahalarındaki değişimlerin analizi yapılmıştır Her iki taşkın sahasının 1992-2000 tarihleri arasındaki toplam değişim miktarı 78,91 ha olarak bulunmuştur. Uydu verileri üzerinden elde edilen bilgilerin CBS ortamında analizleri yapılmış, ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda meydana gelen değişimlerin boyutu ve önemine dikkat edilerek, bu konuda öneriler ele alınmıştır.

A study with remote sensing data of change in flood plains at Bartın province

With the emergence of processing capability using computer and digital image processing techniques and spectral reflectance classification, remotely sensed data can be used for determining land use and monitoring temporal change on environment. In this study, 1992 and 2000 dated Landsat 5 TM data have been utilized. The analysis of the changes has been done in the flood areas of Kozcağız and Ulus streams which constitute Bartin River. Total amount of changes in both two flood areas has been found out as 78.91 ha between 1992 and 2000. The data obtained from satellite findings have been analyzed in GIS and in the light of the results, the amount and importance of the changes have been taken into consideration and the suggestions on this subject have been discussed.

___

Atesoğlu, A. 2003. Bartın Yöresi Arazi Kullanımındaki Değişimin Uzaktan Algılama Verileriyle Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, ZKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 87 s.

Balcı, A.N. 1996. Toprak Koruması. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 3947, Fakülte Yayın No:439, İstanbul

Çelikyay, S. H. 2003. Arazi Kullanışlarının Ekolojik-Eşik Analizi İle Belirlenmesi (Bartın Örneğinin Bir Denemesi). Doktora Tezi (Yayımlanmamış), Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul

DSİ, 1998a. Batı Karadeniz Havzası Taşkın Raporları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü XXIII. Bölge Müdürlüğü, Bartın.

DSİ, 1998b. 20-21 Mayıs 1998 Tarihinde Bartın İlinde ve İlçelerinde Meydana Gelen Taşkınlar ile İlgili Rapor, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü XXIII. Bölge Müdürlüğü, Bartın.

FAO, 1994. Yearbook Production. FAO Statistic Series Vol. 48. No: 125, Rome:

Güvenen, O. 1992. Türkiye Çevre Vakfı- Dünya Nüfus Günü Toplantısı-1991, Türkiye Nüfus Yapısı ve Nüfus Çevre Etkileşimi, Ankara, 174 s.

Kaya, Ş. 2000 Uydu Görüntüleri Ve Sayısal Arazi Modeli Kullanılarak Kuzey Anadolu Fayı Gelibolu-Işıklar Dağı Kesiminin Jeomorfolojik-Jeolojik Özelliklerinin İncelenmesi. Teknik Rapor, Türkiye Deprem Vakfı, İstanbul, 113 s.

Lillesand, M.,Tt., Kiefer, W., R. 1994. Remote Sensing and Image Interpretation. Third Edition, John Wiley & Sons, Inc., New York, 750 p.

Musaoğlu, N. 1999. Elektro-Optik ve Aktif Mikrodalga Algılayıcılardan Elde Edilen Uydu Verilerinden Orman Alanlarında Meşcere Tiplerinin ve Yetişme Ortamı Birimlerinin Belirlenme Olanakları. Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul, 112 s.

Örmeci, C, Ekercin, S., 2001. Uydulardan Elde Edilen Verilerle Meriç Nehri Kıyı Çizgisinin İncelenmesi. 8. Harita Bilimsel Ve Teknik Kurultayı, Ankara, s. 233-241

Sıvacıoğlu, A. 2001. Bartın Orman İşletmesi Meşe ve Kayın Baltalıklarında Koruya Dönüştürme Olanakları Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, ZKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 126 s.

Turizm İl Müdürlüğü, 1996. Bartın Ve Turizm. Turizm İl Müdürlüğü, Bartın

Türkiye Müteahhitler Birliği, 1998. Batı ve Doğu Karadeniz Bölgeleri Sel Afetleri Araştırma Raporu. Türkiye Müteahhitler Birliği, Ankara, 145 s.
Türkiye Ormancılık Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7085
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kitin sentezini engelleyen diflubenzuron ilacının sarıçamın önemli zararlısı olan çalı antenli çam yaprakarısı (Diprionpini L.: Hymenoptera-Diprionidae) mücadelesinde kullanım imkanlarının araştırılması

ZİYA ŞİMŞEK

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilimleri

Haldun MÜDERRİSOĞLU, SERİR UZUN

Gölcük (Isparta) ' te Karaçam (Pinus nigra Arn. supsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) meşcerelerinin topraklarındaki toplam azot ve organik karbon ile ölü örtülerindeki toplam azot ve organik madde miktarlarının araştırılması

YASİN KARATEPE

Bilgisayar destekli konusal orman haritalarının üretilmesi

HÜSEYİN OĞUZ ÇOBAN

Topografik haritalara oturtulmuş meşcere haritalarının arazi oryantasyonunda sağladığı kolaylıklar ve ormancılık pratiğine katkıları

İBRAHİM ÖZDEMİR, Ünal ASAN

Alkali katalizatörlü organik degnifikasyon sistemleri

H. Turgut ŞAHİN, Birol ÜNER

Farklı kimyasal maddelerle emprenye edilmiş ahşap esaslı levhaların yanma mukavemetinin araştırılması

Salih ASLAN, KADİR ÖZKAYA

Tomruklardan maksimum kereste randımanı elde etmek için iki boyutlu geometrik teori

SÜLEYMAN KORKUT

Çankırı-Eldivan yöresinde arazi kullanma türleri ile yüzey toprağı nemi arasındaki ilişkiler

Ceyhun GÖL, İlhami ÜNVER, Süleyman ÖZHAN

Bartın ili taşkın sahalarındaki değişimin uzaktan algılama verileriyle incelenmesi

METİN TUNAY, AYHAN ATEŞOĞLU