Topografik haritalara oturtulmuş meşcere haritalarının arazi oryantasyonunda sağladığı kolaylıklar ve ormancılık pratiğine katkıları

Arazi çalışmalarında oryantasyon uygulayıcının karşılaştığı en önemli sorundur. Uygulamaya bakıldığında bu konudaki yanlışlığın en çok tali sırt ve derelerin yoğun bulunduğu kırık ve eğimli arazilerde yapıldığı, böyle arazilerde bölme ve bölmecik sınırlarının doğru saptanamadığı görülmektedir. Meşcere tipleri haritasına eşyükselti eğrilerini eklemek suretiyle oluşturulacak yeni tip haritalarla, arazide yapılacak bu hatalar azaltılabilecektir. Bu çalışmada, önce eşyükselti eğrileri ile kombine edilmiş meşcere haritalarının ormancılığın değişik alanlarında uygulamaya getireceği kolaylıklara işaret edilmiş, sonra da böyle haritaların nasıl düzenleneceği gösterilmiştir. Günümüz koşullarında, mevcut meşcere tipleri haritaları ve topografık haritaların bilgisayar ortamında nasıl birleştirileceği somut örneklerle açıklanmıştır. Vektör verilere ihtiyaç olunmadan, taranmış raster formatındaki meşcere haritası ve topografık harita, ER Mapper sayısal görüntü işleme yazılımı kullanılarak birleştirilmiştir.

Contributions and facilities of the stand maps integrated with topografphic maps

Orientation in the field for finding the true place is an important activity in the forestry practise. False application of the boundaries of compartments or stand types under the smooth terrain conditions particularly is very common situation faced in practice. In this study, the facilities obtained by using the stand maps combined with contour lines was pointed out at first, and then, the technical procedure followed in construction of these maps was explained. Combination process of the stand and topographic maps were shown on the real examples. Scanned stand and topographic maps were integrated by means of ER Mapper digital image processing software without using vector data.

___

Asan, Ü., Ercan, M., 2002. Orman amenajmamnda yeni açılımlar ve uygulamalar (Kerpe örneği). Orman Amenajmanı'nda Kavramsal Açılımlar ve Yeni Hedefler Sempozyumu, s. 8-22, İstanbul.

Başkent E.Z., 1997. Türkiye ormancılığı için nasıl bir coğrafi bilgi sistemi (Cbs) kurulmalıdır? Ön çalışma ve kavramsal yaklaşım. Tr. J. of Agriculture and Forestry, 21, s. 493-505.

Başkent, E.Z., Köse, S., Sönmez, T., Sivrikaya, F., 2002. Orman amenajman planlarının yapımında Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kullanılması. Orman Amenajmani'nda Kavramsal Açılımlar ve Yeni Hedefler Sempozyumu, s. 164-174, İstanbul.

Eler, Ü., 2001. Orman Amenajmanı. SDÜ Orman Fak. Yayın No: 17, 199 s., İsparta.

Köse, S., Yolasığmaz, H.A., Sivrikaya, F., 2001. Ormanlarımızdaki fonksiyonların saptanması ve haritalanması. Türkiye Ormancılar Derneği 1. Ulusal Ormancılık Kongresi, s. 19-20.

Köse S., Başkent E.Z., Sivrikaya F., Yolasığmaz H.A., 2002. Karadeniz'de orman fonksiyonlarının belirlenmesi ve örnek uygulamalar. II. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, Bildiriler Kitabı, Cilt 1, s. 78-87.

Köse S., Özkan M., Başkent E.Z., Gül A.U., 1995. Orman işletmelerinde veri tabanı oluşturulması. I. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, Bildiriler, Cilt: 4, s. 308-315.

Mısır, M., 1995. Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Orman Amenajman Planı Haritalarının Yapımı. KTÜ Fen Bilimleri, Yüksek Lisans Tezi, Trabzon.

Musaoğlu, N., 1999. The integration of different data groups with satellite images. International Symposium on Remote Sensing and Integrated Technologies Proceedings, October 20-22, s. 391 -396, Istanbul.

Yener, H., 1998. Orman İşletmeciliğinde Bilgi Sistemi, İÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul.

Yeşil, A., Asan, Ü., Özkan, U.Y.; Özdemir, İ., 2002. İstanbul korularında iki aşamalı envanter uygulamaları. Orman Amenajmani'nda Kavramsal Açılımlar ve Yeni Hedefler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, s. 158-163, İstanbul.

Yolasığmaz, H.A., 1998. Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Orman Fonksiyon Haritalarının Hazırlanması. KTÜ Fen Bilimleri, Yüksek Lisans Tezi, Trabzon.

Yomralıoğlu, T., 2000. Coğrafi Bilgi Sistemleri. Seçil Ofset, Trabzon.
Türkiye Ormancılık Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7085
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000