YUSUF SÛRESİ 24. AYET ÜZERİNE BİR MEAL ÇALIŞMASI

Kur'an-ı Kerim, bütün zamanlara ve mekânlara hidayet rehberi olarak gönderilmiş bir kitaptır. Bu özelliği, onu vazgeçilemez bir müracaat kaynağı kılmış ve müntesipleri arasında anlaşılıp hayata uygulanması için kıyamete kadar sürecek olan bir yarışı başlatmıştır. Bu da bazen süregelen kültürel birikim üzerine yeni katmanlar koymaya vesile olmuş, bazen de geçmişi sorgulamış ya da farklı pencerelerden bakmak suretiyle bir anlam zenginliğinin doğmasına neden olmuştur. İşte biz de bu harekete küçük bir katkıda bulunma duygusundan güç alarak, Yusuf suresi 24. ayet üzerinde anlama ve anlamlandırma faaliyetine katkıda bulunmak istedik. Zira Yusuf suresi 24. ayete dair yapılan meal çalışmalarında, birbirine benzer anlamlar verilmişken, yapılan tefsirlerde oldukça ayrıntılı ve bir o kadar da farklı yorumlar yapılmıştır. Bu kadar farklılığa imkân veren bu ayetin mealine, mevcut yorumlar çerçevesinde yeniden bir daha bakmaya ihtiyaç duyduk. Netice itibariyle gördük ki, şimdiye kadar yapılan anlamlandırmaların yanında, kısmen farklı bir meal çalışması yapma mümkün görünmektedir. Söz konusu ayette yer alan 'hemmet bihi' ve 'hemme bihâ' fiiline yüklenen ve yüklenebilecek olan anlamlar ile ayetin kendi iç bütünlüğü ve metinsel bağlamı bunu mümkün kılmaktadır. Bu tür bir okuyuş hem söz konusu fiillerin Kur'an-ı Kerim'deki kullanış biçimleri ile sözlük ve tefsirlerde yer alan anlamlarını göz önünde bulunduran bir meal çalışması yapmaya hem de Hz. Yusuf'un başına gelen skandal durum karşısındaki korunmuşluğuna farklı bir şekilde bakmaya imkân vermiş olmaktadır.

AN INTERPRETATION STUDY ON THE 24TH VERSE OF SURAH JOSEPH (YUSUF)

Quran is a book sent to all times and places as a guide for the true path. This feature of it has made it a reference source and has started a race that will last till the doomsday to be understood and implemented into life among its followers. This, too, sometimes has conducted to put new layers on the existing cultural background, and sometimes has questioned the past or has led to the rise of the richness of meaning. Finding strength in the feeling of contributing to this movement, we wanted to contribute to the movement of understanding and interpreting the 24th verse of surah Yusuf. While in interpreting studies on the 24th verse of surah Yusuf, similar meanings have been provided; in the comments made, very detailed as well as different interpretations from each other have been made. Then, we needed to search the interpretation of this verse which has led to so many differences in line with the existing scope of interpretations. Consequently, we have seen that, along with the interpretations made so far, it also seems possible to make a partly different interpretation study on this verse. And this can be possible only by determining the meanings that are attributed to the verbs 'hemmet bihi' and 'hemme biha' in the 24th verse with a point of view that takes the internal unity and the natural context of the other verses of the surah. From this point of view, it has been possible to make an interpretation study which considers the ways of using these verbs and their meanings available in dictionaries and commentaries of the Quran, and to look at the immunity of Prophet Yusuf against the scandal he experienced from a different aspect.

___

  • Abdülbakî, Muhammed Fuad. (1982). Mu'cemu'l-Müfehres li Elfazı'l-Kur'ani'l-Kerîm. İstanbul: elMektebetü'l-İslamiyyeh.
  • Altuntaş, Halil ve Şahin, Muzaffer. (2009). Kur'an-ı Kerim Meâli. Ankara: DİB Yay.
  • Ateş, Süleyman. (1977). Kur'an-ı Kerim ve Yüce Meâli. Ankara: Kılıç Kitabevi Yay. ve Dağt.
  • Bealbekî, Ruhi. (1995). al-Mawrid a Modern Arabic - English Dictionary. Beirut: Dar el-Ilm
  • lilmalayin. Beydâvî, Nasıruddîn Ebu Saîd Abdullah b. Ömer b. Muhammed. (H. 1418). Envaru't-Tenzîl ve
  • Esraru't-Te'vîl. (Tahk: M. Abdurrahman el-Mer'aşlî). Beyrut: Dâru Ihyâi't-Turâsi'l-Arabî.
  • Cevdet Paşa, Ahmed. (1928). el-Beyan fi Ayâti'l-Kur'an (Türkçesiyle Birlikte Kur'an-ı Kerim). İstanbul: Ahmet Türk Neşriyat Yurdu.
  • Çantay, Hasan Basri. (1984). Kur'an-ı Hakîm ve Meâl-i Kerim. İstanbul: İslam Mecmuası Hediyesi.
  • Danâvî, Sa'dî ve Malik, Cozif. (2007). Mu'cemü'l-Müterâdifât ve'l-Eddâd. Lübnan: Müessesetü'lHadîseh li'l-Kitab.
  • Ebu Mansûr el-Mâtürîdî, Muhammed b. Muhammed b. Mahmud. (2005). Te'vîlâtü Ehli's-Sünneh (Tefsîru'l-Mâtürîdî). Beyrut: Dâru'l-Kütübi'l-Ilmiyyeh.
  • Halid, Vehîbe ve Suad, Deymâ. (ty). Kamûsu't-Tâlib fi'l-Müradifât ve'l-Eddâd. (yy): Daru'r-Ruqa.