TÜRKİYE‘DEN AVUSTURYA’YA İŞGÜCÜ GÖÇÜ

Sanayileşmiş Avrupa ülkeri Türkiye'den işgücü talep etmeye başlamaları ile beraber Türkiye için yeni bir dönem başlamış oldu. İkinci Dünya Savaşından sonra Avrupa'da kalkınma hamlesinin başlamısı ile beraber ekominin işgücüne olan ihtiyacı artmıştır. Bu ihtiyacı karşılamak içinde Türkiye gibi ülkelere yönelmişlerdir. Daha önceleri böyle bir tecrübe yaşamamış olan Türkiye bu yeni oluşuma oldukça hazırlıksız yakalanmıştır. Son yıllara kadar da Dünya´nın bir çok ülkesine göndermiş olduğu işgücüne karşı oldukca ilgisiz kalmıştır. Türkiye'den gerçekleşen İşgücü Göçü özellikle Almanya'da yoğunlaşmıştır. İlk olarak Türkiye ve Almanya arasında yapılan İşgücü Anlaşması Avrupa'nın bir çok ülkesine işçi ihtiyacını karşılamak için örnek teşkil etmiştir. Türkiye ile İşgücü Talebi Anlaşması yapmış olan devletlerden birisi olan Avusturya'da diğer ülkeler gibi çalışmaya gelen Türk işçilerinin sayesinde ekonomilerine önemli ivme kazandırmışlardır. Avusturya ve Türkiye arasında 1964 yılında imzalanan İşgücü Anlaşması ile bu ülkeye Türkiye'den İşgücü Göçü resmen başlamış oldu. Bu göçün asıl amacı ülke ekonomisinde duyulan işçi açığını kapatmaktı. Bu yüzdendirki göçün başladığında ve en yoğun dönemlerinde dahi sosyal ve siyasi boyutu ile ilgili çalışmalar yapılmamıştır. İşgücü Göçü'nün siyasi ve sosyal boyutunun nerelere varabilecegini o dönemlerde ne İşgücü Göçü veren ülke, Türkiye, ne de İşgücü Göçü'ne maruz kalan ülke Avusturya düşünebilmiştir. Yapmış olduğumuz bu çalısma ile Türkiye'den Avusturya'ya yapılmış olan İşgücü Göçü'nü Göç teorilerinden Dünya Sistem Teorisi ile hem akademik kaynaklar hemde kişisel çalışmalar ile analizini gerçekleştirmeye çalıştık

LABOUR MIGRATION FROM TURKEY TO AUSTRIA

As industrialized European nations demanded labor from Turkey, a new era dawned. After the Second World War grow the European economy very rapidly. For this reason grow also the demand on workers. The European countries turned to countries as Turkey, to satisfy this demand on workers. Not having encountered such an experience previously, Turkey was caught off guard for this new emergence. Until recent years, it was rather indifferent towards the labor force sent to many countries of the world. The labor migration from Turkey focused primarily on Germany. For the first time The Labor Force Demand Agreement was signed with Germany. This Labor Force Demand Agreement has been an example for the other countries. Like other countries that signed Labor Force Demand Agreements with Turkey, Austria had gained significant momentum in its economy. Neither Turkey, as the sender of labor, nor Austria as the recipient could anticipate the political and social ramifications of labor force migration in those times.After signing the Labor Force Demand Agreements between Turkey and Austria, officially the labor migration began from Turkey to Austria. The first intention of the agreement was to decrease the needed amount of workers. For this reasons there have been no studies about the impact of social and political sides of the worker migration

___

ABADAN-UNAT, Nermin, Bitmeyen Göç, Konuk İşçilikten Ulus-Ötesi Yurttaşlığa, Ġstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Ġstanbul 2006.

ALPER, Ahmet Murat, İsçi dövizlerini Belirleyen Makro Ekonomik Etkenler, YayınlanmamıĢ Uzmanlık Yeterlilik Tezi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasi, Ankara 2005.

BIFFL, Gudrun, Der Strukturwandel der Ausländerbeschäftigung in Österreich, Ausländische Arbeitskräfte in Österreich, Hannes Wimmer (Derl.), Campus Verlag, Frankfurt/Main 1986.

BAUER, Werner T., Zuwanderung nach Österreich, ÖGPP, Viyana 2008.

BAUBOCK, Rainer, Demographie und Soziale Struktur der jugoslawischen und türkischen Wohnbevölkerung in Österreich, Ausländische Arbeitskräfte in Österreich; Hannes Wimmer (Derl.), Campus Verlag, Franfurt/Main 1986.

BAKIġ, Ata M., Türkische Aussenpolitik seit dem zweiten Weltkrieg, Peter Lang Verlag, Pforzheim 1996.

GÄCHTER, August, Migrationspolitik in Österreich, Arbeitspapiere Migration und Soziale Mobilität Nr.12, 10.10.2008.

GÜMÜSOĞLU, Turgut, Batur, Murat, KalaycI Hakan ve Baraz, Zeynep: Türkische Migranten in Österreich, Peter Lang Verlag, Frankfurt/Main 2009.

GÜRSES, Hakan, Kogoj, Cornelia, Mattl ve Sylvia:, Gastarbajteri, Mendelbaum Verlag, Wien 2004.

HAHN, Petrus, Soziologie der Migration, Lucius & Lucius Verlag, Stuttgart 2010.

ORTAYLI, Ġlber, Son Imparatorluk Osmanlı, TimaĢ Yayınları, Ġstanbul 2006.

POTGANSKI, Monika, Türkische Migrant/-innen in Österreich. Zahlen. Fakten. Einstellungen, Österreichischer Integrationsfonds, Wien 2010.

STATISTIK Austria, Migration & Integration, Komission für Migrations- und Integrationsforschung der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, Wien 2010.

TREIBEL, Annette, Migration in modernen Gesellschaften, Juventa Verlag, Wien 2011.

THÖNDL, Michael, Schlüsselwerke der Politikwissenschaft, Steffen Kailitz (Derl.), Verlag für Sozialwissenschaften, Wiesbaden 2007.

TOKSÖZ, Gülay, Uluslararası Emekgöçü, Ġstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Ġstanbul 2006.

WIMMER, Hannes, Zur Ausländerbeschäftigung in Österreich, Campus Verlag, Frankfurt/Main 1986.