Türkçenin eğitimi ve öğretimine yönelik bilgi kaynaklarına erişim sorunu ve elektronik ortamda bilgi paylaşımı

Bilgi çağı, iletişim çağı olarak nitelendirilen bu çağda, üretilen bilginin o bilgiye sahip olması gereken kişi ve kurumlarla belirli kanallar üzerinden paylaşımı önem kazanmıştır. Çünkü bilginin üretimi ve üretilen bu bilginin çeşitli iletişim kanalları yoluyla paylaşımı arttıkça, önemi ve etki alanı da hızla genişler. Günümüzün iletişim olanakları, hızla gelişen teknolojik gelişmeler sayesinde büyük bir evrim geçirmiştir. Bu gelişmeler çerçevesinde, kişilerin güç duruma düşmemeleri ve şok yaşamamaları için, kendilerini daha donanımlı bir duruma getirmeleri de önemli bir gereksinim olarak ortaya çıkmış; teknolojik gelişmelerin büyük bir hızla bilgi sistemlerine uyarlanması önem kazanmıştır. Bu çalışmada, Türkçenin eğitimi ve öğretimi açısından elektronik ortamda bilgi paylaşımının önemine ve elektronik ortamda bilgi paylaşımının eğitim-öğretim çalışmalarına sağlayacağı katkıya değinilecektir.

Information resources for the problem of access in Turkish teaching and information sharing and electronic environment

The information age, communication is described as the age in this era, the information produced should have that information sharing has become more important over the specific channels that people and institutions. Because the production of knowledge and produced the sharing of information through various communication channels increases, the importance and the domain also expands rapidly. In today's communication facilities, a big evolution thanks to the rapid technological developments have spended. With these improvements, people fall into the power situation and not have to suffer shock, they are better equipped to bring to a situation has emerged as an important requirement; technological improvements have resulted in a rapid adaptation of information systems has gained importance. In this study, in Turkish language education and teaching the importance of sharing information in electronic form and electronic form, provided by the work of the academic contribution to the sharing of education-teaching will be discussed.

___

  • ALKAN Cevat (1984). Eğitim Teknolojisi. Ankara: Aşama Matbaacılık.
  • ÇÜTAM (2009). Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi. http://turkoloji.cu.edu.tr/ Erişim Tarihi: 30.06.2009
  • EGELİ Birgül (1995). Elekronik Bilgi Sistemleri, Türk Kütüphaneciliği, 9 (3): 294-301.
  • NAİR Güney (1997). Değişim, 21. Yüzyıl ve Homo Technologicus. Bilişim Kültürü Dergisi. Sayı: 67.
  • ÖNAL İnci (2008). Türkiye’de Gazetecilerin Bilgi Gereksinimlerinin ve Arama Davranışlarının Değerlendirilmesi, Bilgi Dünyası, 9(2): 286-314.
  • TOFFLER Alvin (1992). Yeni Güçler Yeni Şoklar. İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi.
  • TONTA Yaşar (1995). İnternet, Elektronik Kütüphaneler ve Bilgi Erişim. yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/yayinlar/inetekutbe.pdf Erişim Tarihi: 28.06.2009
  • TONTA Yaşar (1999). Bilgi Ekolojisi ve Internet. 20 Mayıs 1999. DTP-Ankara
  • www.internethaftasi.org.tr/hafta99/tonta-dpt99.ppt Erişim Tarihi: 28.06.2009
  • TONTA Yaşar (2002). Bilgi Erişim Sorunları ve İnternet. İçinde Ali Can, M. Tayfun Gülle, Oya Gürdal ve Erol Yılmaz (Editörler). Kütüphanecilikte Yeni Gelişmeler, Kavramlar, Olgular... 37. Kütüphane Haftası Bildirileri (26 Mart - 01 Nisan 2001). Sayfa: 52-62, Ankara: TKD Yayınları.
  • TÜBİTAK (2009). Sosyal Bilimler Veri Tabanına Giren Dergi Listesi.
  • http://www.ulakbim.gov.tr/cabim/vt/uvt/sbvt/uvt_journal_index.php?the_db=4 Erişim Tarihi: 07.09.2011