TÜRKÇE ÖĞRETMEN ADAYLARININ TASAVVUFA İLİŞKİN METAFORLARI

Tasavvuf, dinî bir yapıdır. Tasavvuf, bireyin öz varlığını terbiye etmesini sağlayan bir müessesedir. Genellikle "mistisizm" kavramı ile birlikte anılır. Hatta bazen bu kavramın yerine kullanılır. Bu iki unsur birbirlerinin yerine kullanılıyor olsalar da kavram karşılıkları ve işlevleri bakımından birbirlerinden ayrıldıkları görülür. Mistisizmin dünyaya yönelik akılcı yaklaşımı karşısında tasavvufun doğrudan Allah'a yönelik teslimiyetçi yönü iki kavramı temelde birbirinden ayırır. Dolayısıyla tasavvufu bir "din felsefesi" olarak kabul etmek ve akılla doğrudan ilişkilendirmek de bu açıdan doğru bir yaklaşım olmayabilir. Bu araştırma, Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümüne devam eden öğrencilerin tasavvufa ilişkin sahip oldukları amaçlamaktadır. İnsanlar, kavramsal olarak izah etmekte zorlandığı olguları benzetmeler ve mecazlar yoluyla cisimlendirmeye ve bu şekilde duyu organlarının algılama eşiğine indirgeyerek anlamlandırmaya çalışırlar. İnancın soyut yapısı madde üzerinden izah edildiğinde; gündelik yaşamdan aşina oldukları nesnelerle ilgileri kurulduğunda bireyler için daha kabullenilebilir bir yapı ortaya çıkmaktadır. Öğretmen adayının Türkçe eğitiminin konularından birini teşkil eden tasavvufi metinler karşısındaki tavrı bu yönüyle anlamlıdır

TURKISH TEACHERS’ CONCEPTUAL METAPHORS ABOUT SUFISM

Sufism is a religious building. Sufism is an establishment in educating the individual himself. Sufism is referred to with the concept of mystery. This concept is used in its place. The two concepts are different. Sufism is not a religion of philosophy. This research’s aim is to reveal the students perceptions who continue Turkish Language Teacher Training Program in Amasya University Faculty of Education about sufism with the help of metaphors. Man embodies the events which are conceptually expressed with difficulty by means of imageries and metaphors. Via this method they make sense of them by minimizing the perception thresh old of sense organs. Upon explaining the concretes tructure of the belief in terms of material, more acceptable structure emerges for individuals when associated with the familiar objects from daily life. The attitude of prospective teachers towards sufistic text which constitued the one of the subjects of Turkish training in meaningful in this sense. Phenomenologic method was used in the study. A total of ninety five students from Education Faculty of Amasya University who proceed Turkish Language Teacher Training Program participated in the study. Participants completed the prompt “Formation is like . . . because ...” by focusing on one metaphor. According to the results, forty eight personal metaphors and two conceptual categories, based on the participants’ metaphorical images, were identified. These categories defineted as a physical fact of sufism and as a transcendental fact of sufism

___

AKSAN, D. (1998). Dilbilim seçkisi: Günümüz Dilbilimiyle İlgili Yazılardan Çeviriler, Ankara: TDK Yayını.

ALTINTAġ, H. (2002). Tasavvuf Tarihi, Ankara: Akçağ Yayınları.

ARPAGUġ, H. K. (2006). Osmanlı Halkının Geleneksel İslâm Anlayışı, Ġstanbul: Ensar NeĢriyat.

ARSLAN, M. M. ve Bayrakçı, M. (2006). Metaforik DüĢünme Ve Öğrenme YaklaĢımının Eğitim- Öğretim Açısından Ġncelenmesi, Milli Eğitim, 35(171), 100–108.

AYDIN, Ġ. H. (2006). Bir Felsefi Metafor “Yolda Olmak”, Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 3, s.: 9-22.

BOOSTROM, R.(1998). SafeSpaces: Reflections on an EducationalMetaphor, Journal of CurriculumStudies, 30 (4), 397-408.

ERAYDIN, S. (2001). Tasavvuf ve Tarikatlar, Ġstanbul: Marmara Üniversitesi Ġlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları

FORCEVĠLLE, C. (2002). TheIdentification of Targetand Source in PictorialMetaphors, Journal of Pragmatics, 34, 1-14.

GUĠRAUD, P. (1994). Göstergebilim, (Çev.: M. Yalçın), Ankara: Ġmge Kitabevi.

GÜZEL A. (2009). Dinî-Tasavvufî Türk Edebiyatı El Kitabı, Ankara: Akçağ Yayınları.

ĠZCĠ, E. (1999). Ortaöğretim Kurumlarında Görev Yapan Öğretmenlerin Öğretmenlik Meslek Bilgisi Yeterliliklerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi, YayınlanmamıĢ Doktora Tezi, Malatya: Ġnönü Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü.

KAVCAR, C. (1998). Türkçe Eğitimi ve Sorunları, Ankara Üniversitesi TÖMER Dil Dergisi, 65, 5-17.

KÖPRÜLÜ, F. (1976). Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar, Ankara: Diyanet ĠĢleri BaĢkanlığı Yayınları

LAKOFF G. ve JOHNSON M. (2005). Metaforlar: Hayat, Anlam ve Dil (Çev: G. Y. Demir), Ġstanbul: Paradigma Yayınları.

LEVĠNE, P.M. (2005). MetaphorsandImages of Classrooms, ERIC: EJ724893

LEWĠS, B. (2006). Ortadoğu (İki Bin Yıllık Ortadoğu Tarihi), Ankara: ArkadaĢ Yayınları.

MORGAN, G. (1998). Yönetim Ve Örgüt Teorilerinde Metafor, Ġstanbul: Mess Yayınları.

MĠLES, M.B, &Huberman, A.M. (1994). Qualitative Data Analysis, 2nd Ed.,Newbury Park, CA: Sage.

OCAK, A. Y. (2012). Türkler, Türkiye ve İslâm (Yaklaşım, Yöntem ve Yorum Denemeleri), Ġstanbul: ĠletiĢim Yayıncılık.

SALMAN, Y. (2003). Dilin DüĢevreni: Eğretileme, Kitaplık, Sayı: 65(Ekim), s.: 53 -54. Ġstanbul: YKY Yayını.

SCHĠMMEL, A. (2001). İslâmın Mistik Boyutları, Ġstanbul: Kabalcı Yayınları.

SENA, C. (1984). Hazreti Muhammed’in Felsefesi, Ġstanbul: Remzi Kitabevi.

ULUDAĞ, S. (2002). Tasavvuf Terimleri Sözlüğü, Ġstanbul: Kabalcı Yayınları.

YILDIRIM, A. ve ġĠMġEK, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayınevi.

YILMAZ, H. K. (2004). Anahatlarıyla Tasavvuf ve Tarikatlar, Ġstanbul: Ensar NeĢriyat.