ÖĞRETMENLERİN İŞ DEĞERLERİ İLE YAŞAM BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Bu araştırma, öğretmenlerin iş değerleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma, öğretmenlerin iş değerleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkinin nasıl olduğuna vurgu yaptığı için önem taşımaktadır. Amaç doğrultusunda seçilen ölçekler; 2016–2017 Eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Üsküdar İlçesi bünyesindeki özel ve MEB’e bağlı olarak görev yapan 225 öğretmene uygulanmıştır. Çalışma sonucunda verilen iş değeri boyutlarının ortalamalarına göre en yüksek puana sahip olan boyut “Başarı” boyutudur. Bundan sonra sırayla “Fedakârlık” ve “Yaratıcılık ve Zihinsel Teşvik” boyutları gelmektedir. Çalışma sonucunda alınan puanlardan en düşük puan “Ekonomik Faydalar” boyutuna aittir. Öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinden motivasyon ve sebat düzeylerinin yüksek, öğrenmeyi düzenlemede yoksunluk ve merak yoksunluğu düzeylerinin ise düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin motivasyon ve sebat boyutu ile yaratıcılık ve zihinsel teşvik, fedakarlık ve çeşitlilik iş değerleri arasında olumlu yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Yaşam boyu öğrenme eğilimlerinden sebat boyutu ile ekonomik faydalar iş değeri arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Yaşam boyu öğrenme eğilimlerinden öğrenmeyi düzenlemede yoksunluk boyutu ile prestij iş değeri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin iş değerlerinden yaratıcılık ve zihinsel teşvik boyutunun, yaşam boyu öğrenmenin motivasyon ve sebat boyutları üzerinde olumlu yönde anlamlı etkide bulunduğu, ekonomik faydalar iş değerinin ise olumsuz yönde anlamlı etkide bulunduğu görülmektedir.

THE RELATIONSHIP BETWEEN TEACHERS ' WORK VALUES AND LIFE LONG LEARNING TENDENCIES

This research was conducted to examine the relationship between teachers' work values and lifelong learning tendencies. Selected scales in terms of purpose; In the academic year 2016-2017 225 private teachers in the Üsküdar District of Istanbul were employed and 225 teachers were employed depending on the Ministry of National Education. In order to analyze the data, the dimension having the highest score according to the average of the work value dimensions given in the work result is the dimension "Achievement". After that, "sacrifice" and "creativity and mental incentive" come in order. The lowest score among the scores obtained as a result of the study belongs to the "Economic Benefits" dimension. Teachers' motivation and persistence levels of lifelong learning tendencies are high, while levels of learning disability and lack of curiosity are low. According to this, teachers' lifelong learning tendencies are high. The motivation and persistence levels of lifelong learning tendencies has been found to be positively correlated with creativity and mental stimulation, self-sacrifice and diversity work values. There was a significant negative correlation between perseverance scales and economic benefits and work value among lifelong learning tendencies. The deprivation in learning regulation level of lifelong learning tendency has been found to be negative correlated with prestige work value. The creativity and mental stimulation level of the teachers' work values are significantly influenced positively on the motivation and persistence dimensions of lifelong learning, whereas the economic benefits and work value are significantly affected in the negative direction.

___

  • Abdullaeva, F. (2007). Öğrencilerin girişimcilik özellikleri ve iş değerleri:Kırgızistan, Özbekiztan, Azerbaycan ve Türkiye karşılaştırması. Yüksek Lisans Tezi.Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Sakarya .
  • Adabaş, A. (2016). Bartın üniversitesi lisansüstü eğitim öğrencilerinin yaşam boyu öğrenmede anahtar yeterliklere sahip olma düzeyleri.Yüksek Lisans Tezi.Bartın Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,Bartın.
  • Ayaz, C. (2016). Öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi Yüksek Lisans Tezi. Bartın Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,Bartın.
  • Bayar, L. S. (2016). Demografik faktörlerin iş değerleri üzerine etkisi; işçi sendikaları üzerine bir araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (1),3.
  • Büyüköztürk, Ş. Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: PegemAkademi.
  • Cihan, N. (2014). Okullarda Değerler Eğitimi Ve Türkiye'deki Uygulamaya Bir Bakış. Electronic Turkish Studies, 9(2), 429-436.
  • Değirmencioğlu, Y. (2009). Özel ve resmi ortaöğretim kurumları ile dershanelerde çalışan öğretmen ve yöneticilerin iş değerlerinin çok boyutlu olarak incelenmesi.Yüksek Lisans Tezi.Yeditepe Üniversitesi SBE, İstanbul.
  • Diker Coşkun Y. (2009) Üniversite öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Dündar, H. (2016). Sınıf öğretmeni adaylarının yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin incelenmesi.Yüksek Lisans Tezi.Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • EC (Avrupa Komisyonu) (2014). Directorate-General for Education and Culture. Key Competences for Lifelong Learning European Reference Framework, Brussels, Belgium, EC Lifelong Learning Programme. http://bookshop.europa.eu/en/key-competences-for-lifelong-learningpbNC7807312/?CatalogCategoryID=u9oKABstIEwAAAEjboUY4e5K Erişim Tarihi: 11.07.2017
  • Fidan, M. (2015). Öğretmen algılarına göre ilköğretim kurumlarındaki örgütsel değerler. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,11(2), 335-348.
  • Genç, S.Z., ve Eryaman, M. Y., (2008). Değişen değerler ve yeni eğitim paradigması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (9) 89-102
  • İzci, E. ve Koç, S. (2012). Öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenmeye ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi.Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi ISSN:1308-9196 (5 )9 .
  • Karasar, N. (2014). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım
  • Karataş, E. (2009). Eğitim yönetiminde iş değerleri ve örgüt kültürü,Yüksek Lisans Tezi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uşak.
  • Karşıyaka,A ve Duran,T. (2017).İlkokul türkçe ders kitaplarının değer aktarımı açısından incelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,7(2),417-441.
  • Kasnak, E. (1998), Çalışanların iş değerleri ve bir özel sektör şirketinde uygulama,Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Kubat,U. (2007) İmalat sektöründe iş degerleri ile kisilik özellikleriarasındaki iliskinin incelenmesi.Yüksek Lisans Tezi. Akdeniz ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Kubat,U. ve Kuruüzüm, A. (2010).İş değerleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: bir yapısal denklem modelleme yaklaşımı. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi.15(3) ,s.487-505.
  • Lyons, S. T. (2003), An exploration of generational values in life and at work,Doctoral Thesis. Carleton University Eric Sprott School of Business, Canada.
  • MEB. (2009). Hayat Boyu Öğrenme Strateji Belgesi. Ankara
  • Özcan, A. (2008). Avrupa Birligi’nin yaşam boyu öğrenme stratejileri AB resmibelgelerindeki yaşam boyu öğrenme yaklaşımının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Özmete, E. (2007), İş yaşamında değerler.İstanbul:Kedim Yayınları.
  • Polat, C., & Odabaş, H. (2008). Bilgi Toplumunda Yaşam Boyu Öğrenmenin Anahtarı: Bilgi Okuryazarlığı., 2008 . In Küreselleşme, Demokratikleşme ve Türkiye Uluslararası Sempozyumu Bildiri Kitabı, Antalya (Turkey), 27-30 March 2008. [Conference paper]
  • Ros, M., Schwartz, S. H., & Surkiss, S. (1999). Basic individual values, work values, and the meaning of work. Applied psychology, 48(1), 49-71.
  • Sevim, O. (2014). AKADEMİK ETİK DEĞERLER ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ: GÜVENİRLİK VE GEÇERLİLİK ÇALIŞMASI. Electronic Turkish Studies, 9(6).
  • Sagie, A., Elizur, D., Koslowsky, M., (1996) Work values: a theoretical overview and a model of their effects, Journal of Organizational Behavior, 17, 503-514.
  • Sığrı, U. (2007). Kamu ve özel sektordeki kişisel ve örgutsel değerlerin uyumlaştırılması üzerine karşılaştırmalı bir çalışma, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İLKE), Bahar (18), 49-62.
  • Şişman, M. (2002), Örgütler ve kültürler, Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Yaman, F. (2014). Öğretmenlerin Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimlerinin İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği).Yüksek Lisans Tezi. Dicle Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.