KONAKLAMA İŞLETMESİ YÖNETİCİLERİNİN REKREASYON ALGI VE TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: BATI CRISINEL AND HIS WORKS

Bu çalışma, konaklama işletmelerinde görevli yöneticilerin rekreasyona olan aşinalıklarının, rekreasyon faaliyetlerine katılımlarının ve yönetici oldukları işletmelerinde rekreasyon faaliyetlerine yönelik bakış açılarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, bu çalışmada Batı Karadeniz Bölgesi illerinden Zonguldak, Karabük ve Bartın'da faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde görev yapan 83 yönetici ile yüz yüze görüşme yapılmış, görüşmelerden elde edilen veriler, SPSS 18.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilerek, frekans (f) ve yüzde (%) dağılımları tablolar halinde sunularak yorumlanmıştır. Ayrıca bazı değişkenler ile konaklama işletmelerinde rekreasyonun zorunluluğu düşüncesi arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere, Pearson Çarpımlar Moment Korelasyon analizi uygulanmıştır. Çalışmada, konaklama işletmelerinde görev yapan yöneticilerin rekreasyon alanında bilgi ve bilinç düzeylerinin çok sınırlı olduğu, rekreasyon aktivitelerine katılımlarının genellikle sportif alanda, futbol ve yürüyüş, kültürel alanda ise sinema ile sınırlı kaldığı, rekreasyon faaliyetlerine katılım sıklığının çok düşük düzeyde olduğu ve genel anlamda da konaklama işletmelerinde rekreasyon faaliyetlerinin uygulanmasına yönelik olumsuz tutum sergiledikleri sonucuna varılmıştır. Ayrıca korelasyon analizi neticesinde, eğitim seviyesi ve eğitim etkinliklerinin gerekliliği düşüncesini doğrudan etkilediği belirlenirken; yaş, cinsiyet, il, mesleki deneyim, gelir, vb. değişkenlerin ise rekreasyon algısı ve tutumu ile bir ilişkisinin olmadığı görülmüştür

THE EVALUATION OF THE PERCEPTIONS AND ATTITUDES OF THE HOTEL MANAGERS ABOUT RECREATION: THE SAMPLE OF THE WEST BLACKSEA REGION

This research was carried out to find out the familiarity, participation levels and viewpoints of hotel managers about recreation. For this purpose, 83 hotel managers working in hotels located in West Blacksea Region cities, Zonguldak, Karabük and Bartın, were interviewed, and the data derived from these interviews were evaluated in SPSS 18.00 statistical program and the results of these evaluations were discussed with descriptive statistics through the tables of frequencies (f) and percentages (%). In order to define the relationships between some variables and the necessity perception of recreation activities in hotels, Pearson Product Moment Correlation was applied. According to this research it was observed that the knowledge and consciousness levels of the hotel managers is too low and their participation to recreational activities were very limited; only football and walking as physical activities and going to cinemas as cultural activities, and the participation to recreational activities frequencies were very low. Besides they had negative attitude to adaptation of recreational activities in their hotels. On the other hand, the correlation analyses put out that there was a close relationship between education levels and graduation specialties of hotel managers and their perceptions about the necessity of recreation activities. Whereas, basic demographic variables such as, age, gender, location, professional experience, income, etc. had no relationship with the attitudes and perceptions of hotel managers. According to these findings; the main obstacle in front of the development of lodging industry in the West Blacksea Region appeared to be the hotel managers themselves as they don’t have enough educational and professional background. Therefore at the end of this research it was suggested that the hotel managers should be chosen from those who had relevant and sufficient educational background. Kew Words: Recreation, Free Time, Hotel, Hotel Manager

___

  • ALBAYRAK, A. (2012). İstanbul’daki Konaklama İşletmelerinin Rekreasyon Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi, AJIT-e:Online Academic Journal of Information Technology, 3(8): 43-58.
  • ARDAHAN, F. (2010). Sektör Odaklı Mesleki Eğitim, Sektörün İşletmecilik Eğitiminden Beklentileri: Antalya Örneği, Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14 (20): 55-76.
  • ARNON, S., SHAMAI, S., and ILATOV, Z. (2008). Socialization agents and activities of young adolescents, Adolescence, 43.
  • ASLAN, N. ve CANSEVER, B. A. (2012). Ergenlerin Boş Zaman Değerlendirme Algısı, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 42: 23-35.
  • AXELSEN, M. (2009). The power of leisure: I was an anoexic; I’m now a healthy triathlet. Lesiure Sciences. 31: 330–346.
  • BAKIR, M. (1990). Rekreasyon ve Turizm İlişkisinin Turizm Politikalarının Oluşturulmasındaki Önemi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul.
  • BERGEMAN, B., JOHN, C. H. and TIMMERMANS, H. (2002). Vacation Behaviour Using a Sequence Alignment Method, Annals of Tourism Research, V.29.
  • CAN, S., DURUKAN, E. ve ÖZMADEN, M. (2006). Bir rekreasyon faaliyeti olarak üniversitelerarası müsabakalara katılan sporcu öğrencilerin liderlik davranışlarının karşılaştırılması. II. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi (20–22 Nisan 2006), Balıkesir.
  • CAN, S., DURUKAN, E., ÖKMEN, A. Ş., DALAMAN, O. ve YORULMAZ, A. (2012). İlköğretim Bölümü Öğretmen Adaylarının Serbest Zaman Faaliyetlerine Katılım Biçimlerinin Belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimi Dergisi, 14 (1): 132-137.
  • CANAN, İ. (1997). Vakti En İyi Değerlendirme: İslam’da Zaman Tanzimi, İstanbul: Cihan Yayınları.
  • ÇAKIROĞLU, H. (1998). Rekreasyon; beden eğitimi dersi ve diğer dersler acısından okullarda ders dışı faaliyetlerin durumu eğitsel kollar ve fonksiyonları. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • ÇATI, K. ve KOÇOĞLU, C. M. (2006). Müşteri Sadakati ile Müşteri Memnuniyeti Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19: 167-188.
  • DRIVER, B. L. and TOUCHER, S. R. (1974). Elements of Outdoor Recreation Planning, University of Michigan Press Ann, Arbor.
  • EREN, E. (1991). Yönetim ve Organizasyon, İ.Ü. İşletme Fakültesi, Yayın No. 236, İstanbul.
  • FARREL, P. and LUNDERGEN, H. M. (1999). The Process of Recreation Programming Theory and Technique, Third Edition, Venture Publication.
  • HACIOĞLU, N., GÖKDENİZ, A. ve DİNÇ, Y. (2009). Boş Zaman ve Rekreasyon Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • HANÇER, M. (2003). Konaklama Endüstrisinde Müşteri Sadakati: Anlam, Önem, Etki ve Sonuçlar, Seyahat ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1-2).
  • HAZAR, A. (1999). Turizm İşletmelerinde Animasyon, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • İÇÖZ, Ö. (1991). Turizm Sektörünün Gelişmesinde İnsan Unsurunun Önemi, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 23-24.
  • KARAKÜÇÜK, S. (1997). Rekreasyon Boş Zamanları Değerlendirme, Ankara: Seren Ofset
  • KARAMUSTAFA, K. ve ÖZ, M. (2010). Türkiye’deki Konaklama İşletmelerinin İnternet Web Sitelerini Değerlendirmeye Yönelik Bir Çalışma, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19: 51-92.
  • KARASAR, N. (1998). Bilimsel Araştırma Yöntemi. 8. Basım. Ankara: Nobel Yayım.
  • KAYADEVİR, A. (2012). Tüketim Toplumu/Kültürü Bağlamında Boş Zaman ve Halk Kütüphanelerine Etkisi Üzerine Bir Deneme, Türk Kütüphaneciliği, 25 (1): 55-85.
  • KILIÇ, C. (2000). Turizm Sektöründe İstihdamın Niteliğini Etkileyen Faktörler ve Türkiye’de Beş Yıldızlı Otellerin Analizi, Ankara: Gazi Kitapevi.
  • LANGUAR, R. (1991). Turizm-Seyahat Sosyolojisi, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • ÖZŞAKER, M. (2012). Gençlerin Serbest Zaman Aktivitelerine Katılamama Nedenleri Üzerine Bir İnceleme, Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimi Dergisi, 14 (1): 126-131.
  • TEZCAN, M. (1982). Eğitim Sosyolojisi, 11. Baskı, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • TORKİLDSEN, G. (1990). Recreation and leisure management. 5th Ed. London and New York: Routledge, Taylor and Francis Group.
  • TURGUT, T. ve ARDAHAN, F. (2013). Suya Dayalı Rekreasyon İşletmelerinin Profilleri: Antalya Örneği. Pamukkale Journal of Sport Sciences, 4(1): 1-15.
  • YANARDAĞ, M. Ö. ve AVCI, M. (2012). Turizm Sektöründe İstihdam Sorunları: Marmaris, Fethiye, Bodrum İlçeleri Üzerine Ampirik Bir İnceleme, Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi, 3(2): 39-62.
  • YAZICI, M., (1998). Üniversite Öğrencilerinin Boş Zamanlarını Değerlendirme Anlayış ve Alışkanlıkları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • YILMAZ, Ş. (2007). Rekreasyon Faaliyetlerinin Yönetim ve Organizasyonu: Antalya Bölgesindeki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerine Yönelik Bir Uygulama, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Antalya.