KLASİK ŞERH GELENEĞİNDEN MODERN ŞERH METODUNA YOLCULUKTA SİSTEMLİ, ÇAĞDAŞ BİR ŞĀRİH MUHAMMET NUR DOĞAN

Dil yaşayan ve değişen bir varlıktır. Bundan dolayı kelimelerin de zamanın akışına göre genişleyen, daralan, bazen değişime ayak uyduramayarak yok olan bir anlam dünyası vardır. Cümle yapısı, kullanımdaki sözcükler gramatik olarak değişse de, kelimeler yepyeni anlamlar kazansa da yıllara meydan okuyarak ölümsüz olan eserlerimiz yani Klasik yapıtlarımız bizim kültürel mirasımızdır ve her şekilde korunmalıdır. Korunmaktan öte günümüz okuyucusunun hizmetine sunulmalı ve insanların ondan istifade edebilmesi için her türlü şart sağlanmalıdır. Peki Klasik dönemde kaleme alınan eserlerimiz günümüz okuyucusu ile nasıl buluşturulabilir? Tam da bu noktada “şerh” çalışmaları tarif edilemez bir öneme sahip olmaktadır. Özellikle bir disiplin olarak ele alınarak yapılan şerh çalışmaları bir taraftan okuyucunun hayal dünyasını harekete geçirip ona Klasik şiirimizin büyülü dünyasını tanıtırken, diğer taraftan okuyucuya dinî, millî kısacası maddî-manevî kutsal değerlerimizi öğretmektedir. Gelecek, geçmiş üzerine inşa edilir. Bu manada geçmişi bilmek önemlidir. Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan da yaptığı şerh çalışmaları ile Klasik şiirimizi günümüz okuyucusunun hizmetine sunmuş ve aynı zamanda edebiyat araştırmacılarına özellikle şerh sahasına yoğunlaşacak olan akademisyenlere sistemli ve başarılı bir şerhin nasıl yapılacağı konusunda rol model olmuş, şerh sahasında sistemli bir metot geliştirmiştir. Şâirlik yönü de olan Muhammet Nur Doğan Hocamız bu alanın hem sanatçısı hem de araştırmacısı olması hasebiyle dikkatle takip edilmesi, araştırmalara konu edilmesi gereken bir isimdir.

JOURNEY FROM CLASSIC ŞERH TRADITION TO MODERN ŞERH TRADITION A SYSTEMATIC, CONTEMPORARY COMMENTATOR

Language is a living and changing entity. Therefore, words have a meaning destroyed world according to in the course of time shrinking, expanding, sometimes can not adapt to change. Although the sentence structure, the words in use change grammatically, the words gain new meanings, our classic works, which are immortal by defying years, are our cultural heritage and must be protected in every way. Besides protection, it should be presented to the reader of today and all conditions should be provided for people to benefit from it. So how can our works written in the Classical period be brought together with today's readers? At this point, ''Şerh'' studies have an indescribable importance. Especially, Şerh studies which are made as a discipline, activates the reader's imagination and introduces it to the magical world of classical poetry, on the other hand, it teaches the reader our religious, national, spiritual sacred values. The future is built on the past. In this sense, it is important to know the past. Muhammet Nur Dogan also presented our classical poetry to the service of today's readers with his şerh studies and also became a role model for literary researchers in how to make a systematic and successful şerh for academics who will focus on the field of şerh, he succeeded in developing a systematic method in the field of şerh.

___

  • Ceylan, Ömür (2000). Tasavvufî Şiir Şerhleri. İstanbul: Kitabevi Yayınevi.
  • Doğan, M. Nur (2002). Eski Şiirin Bahçesinde. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Doğan, M. Nur (hzl) (2011/1). Fatih Divanı ve Şerhi, İstanbul, Yelkenli Yayınevi.
  • Doğan, M. Nur (2011/2). “Yol ve Yolcu Metaforu Bağlamında Klâsik Şiiri Anlamak”, Gazi Türkiyat, Bahar, S. 8, s. 145-163.
  • Doğan, M. Nur (2015). Fuzuli Leyla ve Mecnun, Metin, Düzyazıya Çeviri, Notlar ve Açıklamalar, İstanbul, Yelkenli Yayınevi.
  • Doğan, M. Nur (2016). Aynaya Yolculuk Divan Şiirinin Düşünce Dünyasında Bir Gezinti. İstanbul: Yelkenli Yayınevi.
  • Doğan, M. Nur (2017/1). Şeyh Galib Hüsn ü Aşk Metin, Düz Yazıya Çeviri, Notlar ve Açıklamalar, İstanbul, Yelkenli Yayınevi.
  • Doğan, M, Nur (2017/2). Şiiristan İzahlı ve Şerhli Divan Şiiri Antolojisi, İstanbul, Yelkenli Yayınevi.
  • Duru, Rafiye (2007). Modern Metin Çözümleme Teknikleri Bakımından Şerh Geleneği ve İsmail Hakkı Bursevî. Basılmamış Doktora Tezi. İzmir: Ege Üniversitesi.
  • Yılmaz, Ozan (2007). “Klâsik Şerh Edebiyatı Literatürü”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi C.5. S.9, s. 271-304.