KAVRAM HARİTALAMA TEKNİĞİNİN YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANIMI

Öğrencilerin sınıf içi ve dışında okuduklarını, gördüklerini anlayabilme hedeflerindendir. Sürekli bilgi ile karşılaşan öğrencilerden bu bilgileri organize etmeleri, önem derecesine göre sınıflandırmaları ve gerektiğinde de kullanmaları beklenmektedir; fakat öğrenme-öğretme stratejilerinin kullanılmadığı durumlarda, bu hedeflerin gerçekleşmesi mümkün gözükmemektedir Öğretim yöntemleriyle ilgili çalışmalar söz konusu olduğunda strateji, yöntem ve teknik kavramları geçmektedir. Strateji, dersin hedeflerine ulaşılmasını sağlayan en genel yaklaşım; yöntem, bir ünitenin veya konunun işlenişinde takip edilen yoldur. Teknik ise öğretimin etkinliğini yükseltmek amacıyla seçilen beceri, işlem veya yol olarak tanımlanmaktadır. Ausubel tarafından geliştirilen sunuş yoluyla öğretim stratejisinde, öğrenmenin anlamlı olması esastır. Yeni öğrenilecek bilgiler ve kavramlar, önceki bilgi ve kavramlarla ilişkilendirilmeli ve kendi içinde bir bütünlük arz eden bu kavramlar genelden özele sıralandırılmalıdır. Aksi halde anlamlı öğrenme gerçekleşmeyecektir. Bu stratejide grafik organize ediciler kullanılmakta ve öğrencilerin dikkati yeni konuya çekilerek kavramlar arası ilişkilere de ışık tutulmaktadır. Kavram haritaları, söz konusu bilgileri organize etmeye yarayan ve kavramlar arası ilişkileri gösteren şemalardır. Bu çalışmada, kavram haritalama tekniği tanıtılmakta ve bu tekniğin yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanımına yönelik strateji ve sınıf içi uygulama önerilerine yer verilmektedir. Kavram haritalarının, öğretim etkinliğini artırdığı düşünüldüğünde bu çalışmanın özellikle yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında çalışmakta olanlara ve genel olarak dil öğreticilerine faydalı ve bir ipucu olması beklenmektedir.

USING CONCEPT MAPPING TECHNIQUE IN TEACHING TURKISH AS A FOREIGN LANGUAGE

Student's understanding and making sense of things reading and seeing outside the classroom is the primary objectives of education. Students who come across with information constantly are supposed to organize, categorize according to importance and use if required these informations, however in case teaching, learning strategies are not used, it is impossible to reach these goals. When the study of teaching methods are discussed, strategies, methods and technical concepts are thought. Strategy is the general approach that enables to the objectives of the course; method is a way followed in the processing of a unit or subject. Techniques is defined as the skills, process or way selected with a view to increase the effectiveness of teaching. Meaningful learning is essential in teaching by presentation strategies developed by Ausubel. New informations to be learned and concepts should be associated with previous knowledge and concepts, and these concepts presenting unity within itself should be listed from general to specific. Otherwise, there will be no meaningful learning. In this strategy, grafic organizers are used and thrown light on the relationships between concepts by drawing the attention of students to the new subject. Concept maps are schemas which show relations between concepts and used for organizing aforementioned informations. In this study, concept mapping is being introduced and includes strategies and in-class practices aimed at usage of this technique in teaching Turkish as a foreign language. Considering that concept maps enhance the teaching efficiency, this study is expected to be a helpful hint for those who work in the field of teaching Turkish as a second language in particular, and language teachers in general.

___

  • ACAT, B. (2003). "Kavram Haritasının Türkçe Öğretiminde Kullanımı", Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 34, 168-193.
  • AÇIKGÖZ, K.Ü. (2007). Aktif Öğrenme. İzmir: Biliş Yayıncılık.
  • AKYÜREK, S. (2003). "Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Derslerinde Kavram Haritalarının Kullanımı", Değerler Eğitimi Dergisi, 1, 3, 65-85.
  • BELET, D.Ş. (2005). Öğrenme Stratejilerinin Okuduğunu Anlama ve Yazma Becerileri ile Türkçe Dersine İlişkin Tutumlara Etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi. Anadolu Üniversitesi.
  • ÇAKMAK, M. & KALAYCI, N. (2000). "Kavram Haritalarının Öğretim Sürecinde Kullanılması", Eğitim Yönetimi Dergisi, 24 (6), 571-580.
  • KANPOLAT, T. (2009). Lise 2. Sınıf Öğrencilerinde Küresel Atmosferik Değişimlerin Kavram Haritaları ile Öğretilmesinin Öğrencilerin Başarı ve Tutumlarına Etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi.
  • KAPTAN, F. (1998). "Fen Öğretiminde Kavram Haritası Yönteminin Kullanılması", Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, 95-99.
  • KAŞLI, A. F., AYTAÇ, V. & ERDUR, G. (2001). "Kavram Haritalama", Ege Eğitim Dergisi, 1, 127-136.
  • KAYA, O. N. (2003). "Fen Eğitiminde Kavram Haritaları", Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (1) Sayı: 13.
  • KILINÇ, A. (2007). "Bir Öğretim Stratejisi Olarak Kavram Haritalarının Kullanımı", Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, IV(II), 21-48.
  • KIRKKILIÇ, H.A., MADEN, S., ŞAHİN, A. & GİRGİN, Y. (2011). "Kavram Haritalarının Okuduğunu Anlama ve Kalıcılık Üzerine Etkisi", Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 4.
  • KORUKCU, A. (2007). Kavram Haritalarının Din Öğretiminde Kullanımı (ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 7. sınıf 1. ünite Kur'an-ı Kerim'i tanıyalım ünitesi örneğinde bir uygulama örneği). Yayınlanmamış doktora tezi. Ankara Üniversitesi.
  • NOVAK, J. D. & GOWIN, D. B. (1998). Learning how to learn. USA: Cambridge University Press.
  • ŞAHİN, Ç., KURUDAYIOĞLU, M., & ABALI, Ö. (2013). "Türkçe Öğretiminde Kavram Haritalarının Kullanılması Üzerine Kuramsal Bir Çalışma", Dil ve Edebiyat Eğitimi Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 7.
  • ÜNAL, Esmeray (2013). "Fransızca Dilbilgisinin Öğretiminde Planlı Biçime Odaklanma Modelinin Uygulanabilirliği", Turkish Studies Dergisi, Volume 8/10 Güz, 2013, Ankara.
  • YAMAN, H. (2006). İlköğretim İkinci Kademe Türkçe Dil Bilgisi Derslerinde Kavram Haritası Tekniğinin Öğrenci Başarısına ve Hatırlamaya Etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi. Marmara Üniversitesi.