Huzur romanında nihilist bir karakter: Suad

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur adlı romanının kahramanlarından biri olan Suad, derinlemesine tahlil edilmemiş bir karakterdir. Suad, romanda topluma karşı hiçbir sorumluluk duygusu duymadığı gibi bütün ahlâki değerlere karşı olmasıyla; savaşın insanoğlunu terbiye edeceğini iddia etmesiyle ve hatta sonunda intiharıyla “nihilist” diyebileceğimiz bir karakterdir. Huzur’un ana temalarından biri olan mesuliyet duygusunu reddederken Allah’ın varlığına da inanmaması, onun nihilist yönünü gösteren diğer özelliklerden biridir. Suad, romanda alafranga züppeden alafranga haine, oradan Batıyı tam olarak tanımadan Batı için sahici olan bunalımları “taklit” etmeye kadar giden yarı aydınların da sembolüdür. Huzursuzluğun nihilizmle bağlantılı bir kavram olduğunu düşünürsek Huzur’da Suad’ın şahsında nihilizmin mahkûm edildiğini görülür.

Nihlistic character in the Novel 'Huzur' : Suad

One of the main characters in Huzur, a novel written by A. Hamdi Tanpınar, is Suat who has not been thoroughly studied so far. Suat can be considered to be a nihilist personality due to opposing all the moral values and assuming wars to bring up humanity. Moreover, he never feels responsibility for the society throughout the novel. Consequntly, he was obliged to commit suicide. Suad, being an atheist and refusing social responsibility, represents a complete reflection of nihilizm. Additionally, he symbolizes a wide range of westernlike snobbish and deceitful characteristics. What is more, he represents the false intellectualizm and inclines to imitate western style crisis although being unaware of the Western culture. Considering all these facts, the novel Huzur is said to criticize nihilizm in the personality of Suat.

___

  • ACAR, Sevim, Nihilizme Eleştirel Bir Bakış, İşaret Yay., İstanbul 1996
  • BAHTİN, Mihail, Dostoyevski Poetikasının Sorunları, Metis, İstanbul 2004.
  • BERKSOY, Berkiz, “Tanpınar’da Eleştirel ve Karşılaştırmacı Düşüncenin Estetiği” “Hece” Ahmet Hamdi Tanpınar Özel Sayısı, S. 61, Ankara 2006
  • DOK, Birol, Nietzsche’nin Nihilizmi, Seba Yay., Ankara 1996
  • KAPLAN, Mehmet, “Bir Şairin Romanı, “Huzur”, Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 31 Aralık 1962.
  • KUYAŞ, Nilüfer, “Huzursuz Miras: Suat’ın Mektubu”, Ahmet Hamdi Tanpınar Özel Sayısı, Hece, S.61, Ankara 2006.
  • MORAN, Berna, “Bir Huzursuzluğun Romanı: Huzur,” Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış I, İletişim Yay., İstanbul 1983.
  • NACİ, Fethi, “Huzur”, Bir Gül Bu Karanlıklarda, Haz. Abdullah Uçman, Handan İnci, Kitabevi, İstanbul 2002.
  • ÖZKAN, Senail, Nietzsche, Kaplan Sırtında Felsefe, Ötüken Yay., İstanbul 2004.
  • TANPINAR, Ahmet Hamdi, Mücevherlerin Sırrı, Haz.. İlyas Dirin, Turgay Anar, Şaban Özdemir, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2002.
  • TANPINAR, Ahmet Hamdi, Huzur, Tercüman 1001 Temel Eser.