HOW TO ORGANIZE A SYMPOSIUM: TRACKING DIGITAL FOOTPRINTS

En temel görevi bilgiyi oluşturmak ve paylaşmak olan bilimsel etkinliklerin en önemli görevi bilim insanlarının araştırma sonuçlarını ve deneyimlerini sunma olanağı vermek ve tüm katılımcıların birbirinden öğrenmelerini sağlamaktır. Sempozyumlar bu bağlamda günümüzün bilimsel bilgi alışverişi ve tartışma olanağı için bilginin paylaşımı ve yayılımı boyutunda oldukça önemli bir etkinlik olarak ortaya çıkmaktadır. Sempozyumlar, Türkiye'deki değişik üniversiteler ve kuruluşlar tarafından organize edilmekte ve bu sempozyumları gerçekleştirilmektedir. Ancak her üniversite sempozyum için bir düzenleme kurulu ekibi oluşturmakta ve bu sempozyumlar o üniversitelerde ilk kez gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla, gerek sempozyuma hazırlık, gerek web sitesi ya da teknik süreçler, gerek etkinliğin yaşanabilmektedir. Farklı alanlardaki sempozyumlar açısından da katkı sağlayacağı öngörülen bu çalışmanın amacı, bir sempozyum katılımcı profillerinin incelenerek alana ışık tutmasıdır. Araştırma nitel bir çalışma olup araştırmada doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre sempozyum katılımcıları en çok ulaşım ve konaklama, katılım ücreti, önemli tarihler, sempozyum programı ve yayınlanan bildiriler içeriklerine yoğunlaşmışlardır. Sempozyuma ilgi gösteren katılımcılar en çok 25-34 yaş aralığında olup bunu 35-44 ve 18-24 yaş aralığındakiler takip etmektedir. Katılımcıların en çok Türkiye, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden oldukları görülmüştür. Katılımcılar en çok Windows, Android ve iOS işletim sistemini kullanmakta olup katılımcılar sempozyum boyutunda masaüstü cihazlarına yakın bir oranda mobil cihazlarını da kullanmaktadır

SEMPOZYUM NASIL YAPILIR: DİJİTAL AYAK İZLERİNİ TAKİP

The most basic task of creating and sharing of information, and the presentation of the results and experience of scientists’ research is the most important duty of scientific functions alongside learning from one another. Symposiums, in this context, have emerged as a rather important means of exchanging and debating current scientific information through publishing and sharing it. Symposiums are organized and hosted by various universities across Turkey. Each university sets up a regulatory board for the symposium, and each symposium is held at that university for the first time. Challenges can thus sometimes be experienced with necessary symposium preparations, websites, technical processes, and the planning of activities, etc. The profiles of symposium participants needs to be defined in order to provide more concrete predictions for a diverse array of symposiums. As this study is qualitative, the document analysis technique was used. According to the findings of the research, symposium participants focused their attention primarily on transportation and accommodation, registration fees, important dates, the symposium programme, and published notices. Of those showing interest in the symposium, most were between 25 – 34 years of age, followed by 33 – 44 and 18 – 24 years of age. It appears that most of the participants were from Turkey, Russia, and the United States of America. Participants mainly used Windows, Android, and iOS-based communication systems, and the number of those using mobile devices were on par with those using desktops and laptops

___

  • Altbach, P. G. (2003). The knowledge context: Comparative perspectives on the distribution of knowledge. United State of America, USA: State University of New York Press.
  • Andlauer, O., Obradors-Tarrago, C., Holt, C. & Moussaoui, D. (2016). How to Organize and Manage Scientific Meetings. A. Fiorillo, U.Volpe & Dinesh Bhugra (Eds.), Psychiatry in Practice: Education, experience, and expertise (pp. 97-112). United Kingdom, UK: Oxford University Press.
  • Chemla, K. (2006). History of Science, History of Text. Netherlands: Springer Science & Business Media.
  • Ede, A. & Cormack, L. B. (2012). A history of science in society: From the scientific revolution to the present. Canada: University of Toronto Press.
  • Erdemir, S., Ayvazoğlu, C. & Akıllı, V. (2014). Dil ve anlatım yardımcı cep kitabı. İstanbul: Mısra Yayıncılık.
  • Hars, A. (2003). From publishing to knowledge networks: Reinventing online knowledge infrastructures. Germany: Springer Science & Business Media.
  • Kongrenerede.com (2015). 13. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu (USOS), 29-31 Mayıs 2014, Kütahya. Retrieved from http://www.kongrenerede.com/2014/01/13-ulusal-sinifogretmenligi-egitimi-sempozyumu-usos-29-31-mayis-2014-kutahya.
  • Gibton, D. (2015). Researching education policy, public policy, and policymakers: Qualitative Methods and Ethical Issues. New York, NY: Routledge.
  • Google Analytics (2016). Features – Google Analytics. Retrieved from https://www.google.com/intl/ en_ALL/analytics/features/index.html
  • McCloskey, D. N. (2000). How to be human: Though an economist. United States of America, USA: The University of Michigan Press.
  • Resnik, D. B. (2004). Bilim etiği. Çeviren: Vicdan Mutlu. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Scholes, E. (1997). Gower handbook of internal communication. England: Gower Publishing Ltd.
  • Tavşancıl, E. & Aslan, E. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri: İstanbul: Epsilon Yayınevi.
  • TDK (2016). Bilgi şöleni. Retrieved from http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts &arama=gts&guid=TDK.GTS.57f86147efd0d3.44399304
  • 2006). Sosyal bilimlerde nitel araştirma yöntemleri. Ankara: Seçkin Kitabevi.
  • Usos2015.bartin.edu.tr (2015). Sempozyum konuları. Retrieved from http://usos2015.bartin.edu.tr/
  • Usos2016.com (2016). About symposium. Retrieved from http://usos2016.com/en/about