GÖRSELLERLE DESTEKLENMİŞ ALTI ŞAPKA DÜŞÜNME TEKNİĞİNİN ÖĞRENCİLERİN KONUŞMA BECERİLERİNİ GELİŞTİRMESİNE ETKİSİ

Eğitimin en temel hedeflerinden biri de insanın kendisini ifade edebilmesini ve toplumsal bir varlık olarak toplumun diğer bireyleriyle iletişim kurabilmesini sağlamaktır. Bu anlamda bireyler günlük hayatta en çok konuşma becerisinden faydalanmaktadırlar. Geliştirilebilir bir dil becerisi olan konuşmanın daha etkili olarak kullanılabilmesi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, ilköğretim öğrencilerinin konuşma becerilerini geliştirmede görsellerle desteklenmiş altı şapkalı düşünme tekniğinin geleneksel yönteme göre etkisini belirlemektir. Bu amaçla, bu teknik ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine 4 hafta süreyle ,,Bilim ve Teknoloji" temasında uygulanmıştır. Araştırmanın verileri "Konuşma Becerisi Gözlem Formu" (Orhan, 2010) aracılığıyla toplanmıştır. Deney grubunda görsellerle desteklenmiş konuşma çalışmaları yapılırken, kontrol grubunda ise geleneksel yönteme göre konuşma çalışmaları yapılmıştır. Bu bağlamda deney grubundaki öğrencilere öncelikle yöntem hakkında bilgi verilmiş, öğrencilerin bu yöntemi nasıl uygulayacakları araştırmacı tarafından öğrencilere anlatılmıştır. Daha sonra altı şapkalı düşünme tekniğinin her bir rengi için belirlenen resimler öğrencilere dağıtılarak konuşma çalışması yaptırılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 19.0 ile değerlendirilmiş, grupların kendi içinde ön test-son test karşılaştırmaları için ise "ilişkili Ölçümler için Wilcoxon işaretli Sıralar Testi" kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ,,konuşma kuralarını uygulama, sesini ve beden dilini etkili kullanma, hazırlıklı konuşmalar yapma, kendi konuşmasını değerlendirme" gibi Türkçe Ders Programı"nda yer alan konuşma amaç ve kazanımlarını geliştirmede deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı olduğu tespit edilmiş ve çeşitli öneriler getirilerek öğretmenlerin konuşma becerisi ile ilgili uygulamalarda bu yöntemi kullanabilecekleri ifade edilmiştir

SIX THINKING HATS TECHNIQUE SUPPORTED VISUALS EFFECTS OF STUDENTS' SPEAKING SKILLS DEVELOP

One of the most fundamental goals of education and social being able to express oneself to communicate as a society to provide others.In this sense, individuals benefit from the ability to talk in daily life the most.Speaking a language skill can be developed which are used in a variety of methods to be used more effectively. The main objective of this study, elementary school students improve their speaking skills supported by visuals than the traditional method to determine the effect of six hat thinking techniques. The primary purpose of research 8th grade students for a period of four weeks 'of Science and Technology' theme applied The data "Speaking Observation Form" (Orhan, 2010) collected the data. Visuals supported by the experimental group, while speaking activities, speaking in the control group were carried out according to conventional method.In this context, information about the method, first given to students in the experimental group, how to implement this method, the researcher explained to the students by students.Then, for each color of the six hat thinking techniques were made in the speech handed out pictures to students. The data were evaluated with SPSS 19.0, to compare with those of the pre-test and post-test "for the measurements associated with the Wilcoxon signed Ranks Test" was used. As a result 'speech rules, Effective use of voice and body language, be prepared to make speeches, their speech evaluation' goals and achievements, such as the development of speech in the Turkish Course Programme of the experimental group students was found to be more successful than the control group students and and a variety of applications related to proposing and speaking skills teachers can use this method unless otherwise indicated

___

ADALI, O.(2003). Anlamak ve Anlatmak. Ġstanbul: Pan Yayıncılık.

AKINOĞLU, O., ERCĠYES, G., GÜVEN, B., KILIÇ, A., KÖKSAL, F.,N., ORAL ,B., PALA,A.,

TAN, ġ.,( 2007). Öğretim İlke ve Yöntemleri, Pegem A Yayıncılık, Ankara.

ARSLAN, M. (editör). (2007). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ankara: Anı Yayınları.

AYBEK, B. (2006). Konu Beceri Temelli Eleştirel Düşünme Öğretiminin Öğretmen Adaylarının Eleştirel Düşünme Eğitimi ve Düzeyine Etkisi. ( Doktora Tezi). Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

BĠLEN, M.(1999). Plandan Uygulamaya Öğretim. Ankara: Anı Yayıncılık.

BLEED, R. (2005). Visual Literacy in Higher Education. [Online]:, at URL:http://www.educause.edu/ir/library/pdf/ELI4001.pdf. (e.t: 17.01.2012)

BÜYÜKÖZTÜRK, ġ. ÇAKMAK, E. K. AKGÜN, Ö. E. KARADENiZ, ġ. ve DEMiREL F.

(2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Pegem Akademi Yayınları

BĠLEN, M. (1999). Plandan Uygulamaya Öğretim, Ankara: Anı Yayıncılık.

DEMĠREL, Özcan-KIROĞLU, Kasım (2005), Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme, PegemA Yayıncılık, Ankara.

ÇAM, B. (2006). İlköğretim Okulu Öğrencilerinin Görsel Okuma Düzeylerinin Temel Dil Becerileri ve Akademik Başarılarına Etkisi (YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi). EskiĢehir: Osman Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

ERGĠNER, E.(2000). Öğretimi Planlama Uygulama ve Değerlendirme. Ankara: Anı Yayınları

ERGĠN, A. ve Birol, C. (2000). Eğitimde İletişim. Ankara: Anı Yayıncılık.

GANDER, MJ. ve GARDĠNER, H.W.(1993). Çocuk ve Ergen Gelişimi. (Çev. B.Onur). Ankara: Ġmge Yayınevi.

GÜNEġ, F. (2007). Türkçe Öğretimi ve Zihinsel Yapılandırma. Ankara: Nobel Yayınları http://www.istatistikanaliz.com/t-testi.asp (e.t: 31.05.21012 21.00)

ĠġMAN, A.( 2003). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ġstanbul:DeğiĢim Yayınları.

KARASAR, N. (2000). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Nobel Yayın, Dağıtım.

KARAALĠOĞLU, S.K.(1987). Yazmak ve KonuĢmak Sanatı Kompozisyon. Ġstanbul:Ġnkılap Kitabevi.

KAVCAR, C.ve DĠĞERLERĠ.(1998). Türkçe ve Sınıf Öğretmenleri İçin Türkçe Öğretimi. Ankara: Engin Yayınevi.

KIRBAġ, A. ve ORHAN, S. (2011). Görsel Materyallerle DesteklenmiĢ Yazma ÇalıĢmalarının Öğrencilerin Yazma Becerilerini GeliĢtirmeye Etkisi. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 6/4 Fall 2011, p.705-714.

KORAY, Ö.(2004). Yaratıcı Düşünme Tekniklerinden Altı düşünme Şapkası ve Nitelik sıralama Tekniklerinin Fen Derslerinde Uygulanmasına Yönelik Öğrenci Görüşleri XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı. Malatya: Ġnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi. 6-9 Temmuz 2004.

KORKMAZ, S. (1996). “Okulda Konuşma Eğitimi.” ÇağdaĢ Eğitim. 21(221).43- 44

ORHAN, S.(2010). Altı Şapkalı Düşünme Tekniğinin İlköğretim Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Konuşma Becerilerini Geliştirmeye Etkisi. (YayımlanmamıĢ Doktora Tezi). Erzurum. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)

OZAN Ö. (2008). Eğitim Amaçlı Çokluortam Uygulamalarına ĠliĢkin Bir Değerlendirme Aracı. ietc.home.anadolu.edu.tr (05.02.2012)

ÖZBAY, M. (2006). Türkçe Özel Öğretim Yöntemleri II. Ankara: Öncü Kitap Yayınları.

RĠCHARDS, J.C. (2003). Currents trends in teaching listening and speaking. The Language Teacher. Macquarie University, 16.

WHITE, M. A. (1987). Information and Imagery Education, In: M. A. White (Ed.), What Curriculum for the Information Age? Hillsdale, NJ: Erlbaum.

SANKEY, M. D. (2002). Considering Visual Literacy When Designing Instruction, The eJournalof Instructional Science and Technology, 5 (2). [Online]: URL:http://www.usq.edu.au/users/sankey/Resources/article0602.pdf. (e.t: 20.01.2012)

SEVER, S.(1997). Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme. Ankara: Anı Yayınları

TAN, ġ. (2006). Öğretimi Planlama ve Değerlendirme. Ankara: Pagem A Yayıncılık.

TAġER, S. (2000). Örneklerle Konuşma Eğitimi. Ġstanbul: Papirüs Yayınları.

UÇGUN, D.(2007). Konuşma Eğitimini Etkileyen Faktörler.Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı : 22 Yıl : 2007/1 (59-67 s.)

UZUNER, S.; AKTAġ, E.ve ALBAYRAK, L.(2010). Türkçe 6, 7 ve 8. Sınıf Ders Kitaplarının Görseller (illüstrasyonlar) Açısından Değerlendirilmesi . TÜBAR-XXVII-/2010-Bahar. ss.721-733

YALÇIN, A.(2002). Türkçe Öğretim Yöntemleri Yeni Yaklaşımlar. Ankara: Akçağ Yayınları.

YAVUZ, K, E..( 2005). Aktif Öğrenme Yöntemleri. Ankara: Ceceli Yayınları.