ELBET SABAH OLACAKTIR: FİKRET'İN ROMANINI YAZ(AMA)MAK

geçmiş veya yaşam öyküsü olarak da tanımlanabilen biyografinin, Türk edebiyatı tarihinde oldukça eskiye dayanan bir geçmişi vardır. En eski biyografi yazıları, Arap edebiyatında siyer, tabakat, vefeyat gibi isimlerle anılırken, Fars edebiyatında ise tezkire adıyla kaleme alınmıştır. Bizim edebiyatımızda ise, Eski Türk edebiyatı geleneği içinde biyografi yazıları tezkire ismiyle yazılmıştır. Bunun yanı sıra biyografi yazımının diğer türlerine de rastlamak mümkündür. Modern anlamda biyografi yazımı ise, Tanzimat dönemiyle başlar. Ancak biyografinin diğer edebi türlerle birleşmesi 1950 sonrasına denk düşer. Bu tarihten itibaren yazılmaya başlanan biyografik romanlar, günümüzde daha yoğun bir şekilde yazılmaktadır. Bunlardan biri olan Hıfzı Topuz'un Elbet Sabah Olacaktır romanı, Türk şiirinin büyük şairi Tevfik Fikret'in yaşam öyküsünü anlatan bir romandır. Yazar bu romanda çocukluğunu, eğitimini, Servet-i Fünûn'a katılışını, şairliğini ve döneminde yaşanan siyasi ve sosyal olayları anlatır. Bütün bu olayların merkezinde olan Tevfik Fikret'in özellikle kişiliği ve karakteri üzerinde durulur. Çevresiyle olan ilişkilerine ve bu ilişkilerdeki hassasiyetine dikkat çekilir. Ayrıca ailesine duyduğu bağlılık ve sevgi fazlasıyla vurgulanır. Fikret'in ölümüyle roman biter. Romanın kurgusal açıdan eksik ve hatalı olduğu söylenmelidir. Yazarın hem bireysel hatalarından hem de roman sanatı açısından birçok kusuru bulunan bu roman, Fikret'i anlatmakta yetkin olamamıştır. Ayrıca yazarın romanı oluştururken yararlandığı kaynakları birebir örneklediği görülmüştür. Fikret'in hayatına dair bilgi, belge ve diğer dokümanların üst üste yığılması, eseri romandan çok bir belgesele dönüştürmüştür.

Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic

The biography, which is also defined as resume or life story, has a history that based on ancient relatively on Turkish literature. While the oldest biography writings are mentioned with names like siyer, tabakat, vefeyat in Arabic literature, they have been written as tezkire name in Persian literature. In our literature, the biography writings have been written with the name of tezkire in the tradition of classical Turkish literature. In addition, the biography writing can be found in other types of writing. Biography writing in the modern sense begins with Tanzimat period. However, the combination of biography with other literary species corresponds after 1950. The biographical novels that were started to write as from this date have been written intensely at the present. One of them Hıfzı Topuz's Elbet Sabah Olacaktır Novel is a novel which tells about the life story of the great poet Tevfik Fikret. In this novel, the writer tells starting from Tevfik Fikret's descent, his birth, childhood, education, the accession to Servet-i Fünûn, poetry and the events political and social that occurred in his period. It is emphasized on especially Tevfik Fikret's personality and character that are at the center of all these events. It is captured attention to his relations with environment and sensitivity on these relations. It is also highlighted extremely his devotion and love to his family. The novel ends the death of Fikret. It should be told that the novel is incomplete and incorrect from fictional aspect. This novel, which has a lot of flaws both the individual errors of writer and in terms of the art novel, has not been competent with telling Fikret. Moreover it was seen that the writer exemplified the resources identically when he created the novel. Stacking consecutively the information about life of Fikret, documents and other documents has transformed the work to documentary more thannovel.

___

AKTAg, gerif (2005), Roman Sanatı ve Roman İncelemesine Giriş, Akçağ Yay., Ankara.

AKYÜZ, Kenan (1947), Tevfik Fikret, Sakarya Basımevi, Ankara.

APAYDIN, Mustafa (2010), "Biyografik Roman Türünün Türk Edebiyatındaki GeliGimi Üzerinde Bazı Dikkatler", Hece, Türk Romanı Özel Sayısı (2.Baskı), S.65/66/67, s.475-484.

ÇETGN, Nurullah (2007), Roman Çözümleme Yöntemi, Öncü Kitap Yay., Ankara.

DEVELLGOĞLU, Ferit (2004), Osmanlıca-Türkçe Lûgat, Aydın Kitabevi, Ankara.

İslam Ansiklopedisi (2009), Türkiye Diyanet Vakfı Yay., C.37, s.319-326, Gstanbul.

İslam Ansiklopedisi (2010), Türkiye Diyanet Vakfı Yay., C.39, s.288-301, Gstanbul.

İslam Ansiklopedisi (2011), Türkiye Diyanet Vakfı Yay., C.40, s.483, Gstanbul.

İslam Ansiklopedisi (2012), Türkiye Diyanet Vakfı Yay., C.41, s.68-73, Gstanbul.

İslam Ansiklopedisi (2012), Türkiye Diyanet Vakfı Yay., C.42, s.603-605, Gstanbul.

KAPLAN, Mehmet (1997), Tevfik Fikret, Dergah Yayınları, Gstanbul.

KORKMAZ, Ramazan (1997), Sabahattin Ali, YKY, Gstanbul.

OKAY, Orhan (02.09.2001), "Tarihin Üvey Evladı: Biyografi", Zaman Gazetesi, s.17

STEVGCK, Philip (2010), Roman Teorisi (çev. Sevim Kantarcıoğlu), Akçağ Yay., Ankara.

TEKGN, Mehmet (2004), Roman Sanatı 1, Ötüken Yayınları, Gstanbul.

TOPUZ, Hıfzı (2012), Elbet Sabah Olacaktır (5.Basım), Remzi Kitabevi, Gstanbul.

YALÇIN, Hüseyin Cahit (1999), Edebiyat Anıları, Türkiye GG Bankası Yay., Gstanbul.