"ÇAĞA ÇOLUK DAVAR DOLUK" İKİLEMESİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Anlamı kuvvetlendirmek ve zenginleştirmek, söyleyişe ahenk katmak, iki kelimeyle bir kavramı anlatmak amacıyla başvurulan ikilemeler, kelimelerin tekrar edilmesi veya anlamca aynı, sesleri birbirine benzeyen kelimelerin tekrarıyla oluşan birimlerdir. Her yazı dilinde olduğu gibi farklı ağızlarda da ayrı bir mantık, karakter ve şahsiyet söz konusudur ki bu farklılıklar ağızları birbirinden ayıran faktörlerin başında gelmektedir. "Mahallî kelimeler" dediğimiz kullanımlarla oluşturulan "ikileme", "üçleme" veya "dörtlemelere" de ağızlarda sıkça rastlanılmaktadır. İkilemeleri belli kelime türleri ve kurallarıyla sınırlamak da mümkün değildir. Elazığ ve yöresi ağızlarında da dikkat çekici bazı ikilemeler yer almaktadır

AN EVALUATION UPON THE REDUPLICATION "ÇAĞA ÇOLUK DAVAR DOLUK

Reduplications applied in order to strengthen and enrich meaning, bring utterance into consonance, describe a concept in two words, are units formulated by repeating different words or words of which sounds are similar to each other, but different in meaning. As in literary language, each dialect has its own mentality, characteristics and identity, so these differences are the foremost factors distinguishing dialects "quadruplications" constructed with usages we call "local words" are often encountered in dialects. It is impossible to limit reduplications within specific word types and rules

___

AKSAN, Doğan, Türkçenin Sözvarlığı, Engin Yayınları, Ankara 1996.

ALKAYA, Ercan, "Orta ve Doğu Karadeniz Ağızlarında Görülen İkilemeler Üzerine Bir Değerlendirme" TurkishStudies, Volume 3/3 Spring 2008.

BURAN, Ahmet, İLHAN, Nadir, (EYSV),Elazığ Yöresi Söz Varlığı, TDK Yayınları, Ankara 2008.

BURAN, Ahmet, "Gakgo/Gakgoş Kelimesinin Kökeni ve Anlamı" Türk Dili Dergisi, S. 578, Şubat 2000.

BURAN, Ahmet, Keban, Baskil ve Ağın Yöresi Ağızları, TDK Yayınları, Ankara 1997. Derleme Sözlüğü, TDK Yayınları, Ankara 2009.

DivanüLûgati't Türk, (Çeviri, Uyarlama, Düzenleme:Seçkin ERDİ, Serap,Tuğba Yurteser, Kabalcı Yayınevi, İstanbul 2005.

BAYAT Fuzuli, Minara Esen Aliyeva, Eski Türkçe Sözlük, Yalın Yayıncılık, İstanbul 2008.

BAYAT Fuzuli, Orta Türkçe Sözlük, Yalın Yayıncılık, İstanbul 2008.

HAZAR, Mehmet, "Türk Dilinde Çocuk ve Genç", Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fak. II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu, 4Ekim2006. (Aynı makalenininternetadresi:turkoloji.cu.edu.tr/YENI%20TURK%20DILImehmet_hazar_cocu k_...)

KAYA, Doğan,Sözlük Destanlar, Ankara2011.

Tarama Sözlüğü, TDK Yayınları, Ankara 2009

TUNA, Osman Nedim, Türkçenin Sayıca Eş Heceli İkilemelerinde Sıralama Kuralları ve Tabii Bir Ünsüz Dizisi, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1986.

GÜLENSOY, Tuncer, Türkiye Türkçesindeki Türkçe Sözcüklerin Köken Bilgisi Sözlüğü, TDK Yayınları, Ankara 2007.

Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2009.