AŞK FANTAZYA’ DA CEZAYİR’DE BAĞIMSIZ BİR KADIN OLMAK VE BAĞIMSIZLIK İÇİN SAVAŞMAK

Frankofon edebiyatının en usta kadın yazarlarından birisi olarak gösterilen Cezayir asıllı Assia Djabar, ortaya koyduğu eserlerle tüm dünyada tanınan bir yazardır. Yazarın 1985 yılında yayımlanmış Aşk, Fantazya romanı, hem yazarın çocukluğundan başlayarak yaşam öyküsüne yer verdiği hem de Fransız işgalindeki Cezayir'in bağımsızlık mücadelesini anlattığı için yazarın diğer eserleri arasında özel ve önemli bir yer tutmaktadır. Mezkûr roman bu çalışmada iki ana bölümde ele alınarak incelenmiş ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, o dönem Cezayir toplumunda ''tutsak'' olarak adlandırılan Cezayirli kadınların bireysel bağımsızlık mücadelesinden ve bağımsızlık mücadelesinde yazmanın etkisinden söz edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise bağımsızlık savaşında Fransızlara karşı savaşan ve savaştan sonra ''kadın kahramanlar'' olarak isimlendirilen Cezayirli kadınların ortak bağımsızlık mücadelesine ve yazmanın savaş sırasındaki rolü ve önemine değinilmiştir. İncelenen eserde anlatı kişisi olarak yer alan kadınlardan yola çıkarak bağımsızlık mücadelesi verilen dönemde Cezayirli kadınların toplumdaki konumlarına ve yazı sayesinde kişisel hürriyetlerini nasıl elde ettiklerine değinilen çalışmada bu kadınların bağımsızlık savaşı boyunca cephede en az erkek askerler kadar gayret gösterdiği, fiziksel zayıflıklarına rağmen gözlerini kırpmadan düşman askerlerinin süngüleri karşısında kendilerini siper ettikleri ve kahramanca savaştıkları anlatılmıştır. Çalışmanın sonunda, bu romanın Cezayir'deki sessiz kadınların gerçekten sesi olabilme başarısını gösterdiği ve yazarın Cezayirlilerin bağımsızlık savaşında verdikleri mücadeleyi çarpıcı şekilde okurlara aktarabildiği sonucuna ulaşılmıştır

TO BE A FREE WOMAN IN ALGERIA AND TO STRUGGLE FOR INDEPENDENCE IN FANTASIA: AN ALGERIAN CAVALCADE

Assia Djebar, known as a French writer of Algerian origin, one of the best women authors, has an international reputation through her works in the world. One of the most important works of the author, Fantasia: An Algerian Cavalcade, published in 1985, is a novel with two literal dimensions. On the one hand, the author tells the story of her life starting from her childhood in Algeria; on the other hand she tells her country’s struggle for independence during the French invasion. This study consists of two parts. The first part mentions the individual struggle of the Algerian women who were regarded as ‘‘captive’’ at that time. Besides it mentions the effect of writing on the women’s struggle for independence. After the war of independence, Algerian women are called ‘‘heroes’’. The second part of the study focuses on the Algerian women’s collective struggle for independence against the French in the war of independence. It also discusses the importance and the effect of writing during the war. In brief, this novel has become truly the voice of the silent women in Algeria and the author shows us the struggle of her country during the war of independence in a striking way

___

  • Calle-Gruber, Mireille (2008). ‘‘Ecrire de Main Morte ou l’Art de la Césure chez Assia Djebar’’. L’Esprit Créateur, Vol.48, No.4, pp.5-14.
  • Chih, Zineb (2014). ‘‘L’Amour, La Fantasia d’Assia Djebar: De l’Ecriture Autobiographique à l’Ecriture Des Cris’’. Synergies Algérie, No.21, pp.29-43.
  • Djebar, Assia (1995). L’Amour, La Fantasia, Editions Albin Michel, S.A. (Deuxième Edition).
  • Gauvin, Lise (2016). ‘‘Statut de la Parole et Traversée des Langues chez Assia Djebar’’. Revue Electronique d’Etudes Françaises, Série II, No.7,pp.12-27.
  • Mancinelli, Marina (2000). ‘‘Assia Djebar: L’écriture Ou La Recherche De L’identité’’. Stichproben-Wiener Zeitschrift für Kritische Afrikastudien, No:1/2001, pp.111-116. http://stichproben.univie.ac.at/archiv/stichproben-nr-12001/ [01.08.2016]
  • Medjad, Fatıma (2007). ‘‘Histoire et Mémoire des Femmes dans l’œuvre d’Assia Djebar’’. Synergies Algérie, No:1, pp.127-132.
  • Medjad, Fatıma (2009). ‘‘Identité Plurielle Et Histoire Collective Au Féminin Dans L’amour, La Fantasia D’Assia Djebar’’. Revue d’Études Françaises (French Studies Journal), Série II, No:2, pp. 216-232.
  • Regaieg, Najiba (2014). ‘‘L’Algerie dans l’oeuvre d’Assia Djabar’’. http://www.limag.com/new/index.php?inc=dspart&art=00036379 [01.08.2016]
  • Yağlı, Ali (2003). ‘‘Ahmet Mithat Efendi’nin Romanlar aracılığıyla Başlattığı Halk Eğitimi Seferberliği’’, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 15.
  • Zeytinkaya, Dilber (2016). ‘‘La Problematique de l’Ecriture dans LAmour, La Fantasia’’. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl:4, Sayı:28. pp.471-479.