ORTAOKUL MÜDÜRLERİNİN YETENEK YÖNETİMİ BECERİ DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu araştırmanın amacı, resmi ve özel ortaokul müdürlerinin yetenek yönetimini uygulama beceri düzeyleri belirlemek ve ortaokul müdürlerinin yetenek yönetimini uygulama beceri düzeyleri,öğretmen ve okul yöneticilerinin cinsiyet, yaş, branş, okuldaki görev unvanı, mesleki kıdem, görev yaptıkları okuldaki çalışma süresi, öğrenim durumu ve görev yaptıkları okulun türü değişkenleri açısından farklılaşma olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu çalışma tarama modelinde tasarlanan, nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı betimsel bir araştırmadır. 2017/2018 Eğitim-Öğretim yılında Denizli ilinde bulunan resmi ortaokullarda görev yapan 684, özel ortaokullarda görev yapan 170 olmak üzere toplam 854 öğretmen ve okul yöneticisi araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi "Katmanlı", "Uygun" ve"Tesadüfi" örneklem yöntemleri bir arada kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan "Kişisel Bilgi Formu" ve Yerlikaya (2017) tarafından geliştirilen "Eğitimde Yetenek Yönetimi Ölçeği" kullanılarak toplanmıştır. Katılımcıların ortaokul müdürlerinin yetenek yönetimi beceri düzeylerine ilişkin değerlendirmeleri ölçeklerden elde edilen puanların aritmetik ortalaması (AO) ve standart sapması (S) hesaplanarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkenlerine göre farklılaşma durumları bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Gruplar arasında anlamlı bir farklılaşma olduğunda, farklılaşmanın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Scheffe testi kullanılmıştır. İstatistiksel çözümlemelerdeki anlamlılık düzeyi p

___

Akar, F. (2012). Yetenek yönetiminin bazı Türk üniversitelerinde uygulanmasına ilişkin öğretim üyelerinin görüş ve önerileri.Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Akar, F. (2015). Yetenek Yönetimi.Ankara: İmge Kitabevi.

Altınöz, M., Çöp, S. ve Çakıroğlu, D. (2014). "Effects of talent management on organizational trust: A field study." Procedia-Social and Behavioral Sciences, 99, 843-851.

Aslantaş, M. (2016). Yetenek yönetiminin işe adanma, performans ve işten ayrılma niyetine etkisi: Bankacılık sektörü örneği.Yayımlanmamış doktora tezi, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diyarbakır.

Atlı, D. (2010). İnsan kaynakları yönetiminin yeni vizyonu yetenek yönetimi ve basın işletmelerinde bir uygulama.Yayımlanmamış doktora tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Aytaç, T. (2014)." Okullarda bütünleştirilmiş yetenek yönetimi modeli: Öğretmen görüşleri." Eğitim Bilimleri Dergisi, 39, 1-24.

Axelrod, E. L., Hanfield-Jones, H. ve Welsh, T. A. (2001)."The war for talent." Survey part two. Mckinsey Quarterly, 2, 9-12.

Bahadanlı, H. , S. (2013). İşletmelerde yetenek yönetimi uygulamalarının çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisi (ilaç, tekstil ve otomotiv sektörlerinde araştırma).Yayımlanmamış doktora tezi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Bayık, H. (2015). Diyanet işleri başkanlığı'nda yetenek yönetiminin çalışan performansına etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Türk Hava Kurumu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Berger, L. ve Berger, D. (2003). The talent management handbook: Creating organizational excellence by identifying, developing and promoting top performers.New York: McGraw-Hill.

Boichenko, M. (2015). "Talent management programmes at British, American and Canadian universities: Comparative study." Comparative Professional Pedagogy, 5(4), 68-72.

Böke, K. (2014). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. K.Böke (Ed.), İstanbul: Alfa Yayınları.

Bulgulu, Z. (2017). Özel okullardamüzik branşındaki öğretmenlerin yetenek yönetimi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Bahçeşehir Üniverisitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Büyüköztürk Ş., Çakmak E. K., Akgün Ö. E., Karadeniz Ş. ve Demirel F. (2014). Bilimsel araştırma yöntemleri.Ankara: Pegem Akademi.

Ceylan, N. (2007). İnsan kaynakları yönetiminde yetenek yönetimi ve bir uygulama. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Chambers, E.G., Foulon, M. , Handfield-Jones, H. , Hankin, S. M. ve Micheals, E. G. (1998). War of talent. The McKinsey Quarterly, 3, 44-57.

Çırpan, H. ve Şen, A. (2009). "İşletmelerde yenilikçiliği geliştirmede etkili bir araç: yetenek yönetimi." Çerçeve Dergisi, 52 (16), 110-116.

Çokluk, Ö. ,Şekercioğlu, G. ve Büyüköztük, Ş. (2014), Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik spss ve lisrel uygulamaları.3. Baskı, Ankara: Alfa Yanları.

Davies, J. B. ve Davies, B. (2014). Eğitimde yetenek yönetimi. (Çev. T. Aytaç ve C. İpek). Ankara:Nobel Yayıncılık.

Demirkasımoğlu, N. ve Taşkın, P. (2015). "Yetenek yönetiminin örgütsel etkililik ile ilişkisi: Özel öğretim kurumları örneği." Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4(4), 268-285.

Durrani, S. K. (2018). Yöneticilerin dönüşümcü liderlik yaklaşımları ile çalışanların yetenek yönetimi arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir alan araştırması.Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Guthridge, M., Komm, A. B. ve Lawson, E. (2008). "Making talent a strategic priority." The McKinsey Quarterly:The Online Journal of McKinsey&Co. http//www.mckinseyquarterly.com/article_print.aspx?L2=18&L3=31&ar=2092 Erişim Tarihi: 19.06.2019.

Günbey, M. (2016). Yetenek yönetimi ile ilgili üniversite yönetici ve akademik personelinin görüşleri.Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.

Gündüzalp, S. (2016). Üniversitelerde yetenek yönetimi kapsamında yetenek havuzu oluşturmaya yönelik bir model önerisi. Yayımlanmamış doktora tezi. Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.

Güner, M. B. (2016). Çalışanların yetenek yönetimi algısının iş motivasyonuna etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Doğuş Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Iles, P. , Preece, D. ve Chuai, X. (2010). "Talent management as a management fashion in HRD: Towards a research agenda." Human resource development in international, 13(2), 125-145.

İpçioğlu, B. (2017). İşletmelerde yetenek yönetimi veiş tatmini ilişkisi: hizmet sektöründe bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Karasar, N. (2018). Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar ilkeler teknikler.2. Yazım 33. Baskı, Ankara: Nobel Yayıncılık..

Krejcie, R. V. ve Morgan, D.W. (1970). "Determining sample size for research activities." Educational and Psychological Measurement, 30, 607-610.

Lewis, R. E. ve Heckman, R. J. (2006). "Talent manegement: A critical review." Human resource management review,16, 139-154.

LGS Türkiye Sıralaması (2018). https://www.turkiyeegitim.com/2018-lgs-basari-siralamasi-yayinlandi-iste-en-basarili-iller-99509h.htmErişi Tarihi: 30.03.2019

Lisansüstü Eğitim (2019). http://pau.edu.tr/pau/tr/duyuru/egitim-yonetimi-teftisi-planlamasi-ve-ekonomisi-(okul-yonetici-ve-denetmenleri)-io-tezsiz-ylp-basvurusuErişim Tarihi: 30.03.2019

Manyaslı, D. Y. (2015). İşletmelerde yeni insan kaynakları modeli olarak yetenek yönetimi: İstanbul'da kobiler üzerine bir alan araştırması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Mellahi, K. ve Collings, D.G. (2009). "Strategic talent management: A review and research agenda." Human Resource Management Review, 19(4), 304-313.

Muslu, İ. (2013). Yetenek yönetimi ve bankacılık sektöründe bir alan araştırması: Sivas ili örneği.Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.

Okonkwo, O. (2015). "Talent management in UK higher education institutions-a research agenda in." EIASM's 4th Workshop on Talent Management,24th-25th September, Valencia, Spain.

O'neill, F. (2017). Devlet ve vakıf üniversiteleri hazırlık okullarında yetenek yönetimi uygulamalarıve okutmanların iş doyumu ilişkisi.Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Özdemir, M. (2014). Eğitim Örgütlerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Kuram Uygulama Teknik. Anı Yayıncılık, Ankara.

Rastgoo,P. (2016). "The relationship of talent mangement and organizational development with job motivation of employees." Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 64(2), 653-662.

Riccio, S. (2010). Talent management in higher education: developing emerging leaders within the administrationnat private colleges and universities. Dissertations Theses. University of Nebraska Educational Administration Department, Lincoln.

Rudhumbu, N. (2014). "İmplementation of talent management strategies in higher education: evidence from botswana." International Journal of Higher Education Management, 1(1), 86-89.

Savaş, Y. (2015). Neopotizmin yenilik ve yetenek yönetimi üzerine etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aksaray.

Sinclair, M. L. (2004). A talent management strategy for the justice institute of BC.Unpublished doctoral thesis. Royal Roads University, Victoria, Canada.

Skuza, A. , Scullion, H. ve McDonnell, A. (2013). "An analysis of the talent management challenges in a post communist country: The case of poland." The international journal of human resource management, 24(3), 453-470.

Sonia, C. , Krishnan, J. (2015). "Talent management in higher education sector." International Journal of Research in Management and Tecnology, 5(4), 302-311.

Şahin, Ö. (2015). Yetenek yönetimi ve yenilik performansı ilişkisi: Konaklama işletmelerinde bir araştırma.Yayımlanmamış doktora tezi. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.

Tabachnick G. B. ve Fidell S. L. (2015). Çok Değişkenli İstatistiklerin Kullanımı.Mustafa B. (Çev. Editörü), 6. Basımdan Çeviri, Ankara:Nobel Yayıncılık.

Tabancalı, E. ve Korumaz, M. (2014). "Eğitim Örgütlerinde Yetenek Yönetimi." The Journal of Academic SocialScience Studies, 25(1), 139-156.

Tarakçı, H. (2016). Yetenek yönetiminin örgütsel bağlılık, iş tatmini ve işten ayrılma niyetine etkisi.Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.

Tuna, N. (2018). Bireylerde kariyer algısı ve örgütlerde yetenek yönetimi uygulamalarının çalışanların öğrenilmiş çaresizlik davranışı üzerindeki rolü. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Tyagi, S., Signh, G. ve Aggarwal, T. (2017). "Talent management in education sector." İnternational Journal on Cybernetics and Informatics,6(1), 47-52.

Uludağ, G. (2016). Lider-üye etkileşiminin yetenek yönetimi ve iş gören performansına etkileri üzerine bir araştırma: Ankara örneği.Yayımlanmamış doktora tezi. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diyarbakır.

Veladat, F. ve Navehebrahim, A. (2011). "Designing a model for managing talents of students in elemantary school: A qualitative study based on grounded theory." Social and Behavioral Sciences, 29, 1052-1060.

Yarar, Z. (2018). Okullarda yetenek yönetimine ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Yerlikaya, S. (2017). Okul yöneticilerinin yetenek yönetimiyle öğretmenler arasındaki farklılıkları yönetme yeterlikleri.Yayınlanmış doktora tezi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.

Yıldırım, Ö. (2017). Stratejik insan kaynakları yönetimi kapsamında yetenek yönetiminin motivasyon ile ilişkisi: Otomotiv sektöründe bir uygulama.Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Zafer Güneş, D. ve Keskinkılıç Kara, S. B. (2017). "Özel okullarda yetenek yönetimi uygulamaları." Sakarya University Journal Of Education, 7(1), 142-154.
Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ