Evaluation of Imam Hatip Schools' Instructional Programs in Terms of Design between the Years 1965-2021

Abstract: Imam hatip schools, whose foundation dates back to the first years of the republic and are known for their vocational religious education activities, are the most discussed institutions in this process. Although the topics of discussion are diverse, the curricula of these schools in the past and today and the course of change of these programs has often been ignored. The aim of this study is to evaluate the general structure, content, philosophy of education, educational approaches and curriculum designs specific to religious education by determining the curriculum of the vocational courses included in Imam Hatip Schools, which were opened in the first years of the republic. In addition, these programs are examined in a comparative way and the similarities and differences of the programs are mentioned. The comparisons are indicated in the tables at the end of the section. Therefore, today's rich history with Turkey in determining whether the phases so far in the past that these institutions a holistic perspective of education and understanding of religious education in the 21st century. It is also important to understand how it has transformed. In the light of this information, the curriculum designs, educational understandings and religious education designs of the curriculum of Imam Hatip schools after 1965 are discussed. Structured Abstract: In the information society of the 21st century, religion and education, still remains important in Turkey as well as all over the World. Especially Imam Hatip schools, which were founded in the first years of the republic and carried out vocational religious education activities, are the most discussed institutions in this process. Although the topics of discussion are diverse, the curricula of these schools in the past and today and the course of change of these programs has often been ignored. The aim of this study is to evaluate the general structure, content, philosophy of education, educational approaches and curriculum designs specific to religious education by determining the curriculum of the vocational courses included in Imam Hatip Schools, which were opened in the first years of the republic. In addition, these programs are

İmam Hatip Okullarının 1965-2021 Yılları Arasındaki Öğretim Programlarının Tasarım Özellikleri Açısından Değerlendirilmesi

21. yüzyıl bilgi toplumunda din ve eğitim konusu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hala önemini korumaktadır. Özellikle kuruluşu cumhuriyetin ilk yıllarına kadar dayanan ve mesleki din eğitimi faaliyetleri yürüten İmam Hatip Okulları, bu süreçte en çok tartışılan kurumlardır. Tartışma konuları çeşitli olmakla beraber bu okulların geçmişte ve bugün uyguladıkları öğretim programları, bu programların değişim seyri çoğu zaman göz ardı edilmiştir. Bu çalışmanın amacı; cumhuriyetin ilk yıllarında açılan İmam Hatip Okullarının 1965-2021 yılları arasındaki süreçte meslek derslerinin öğretim programlarını incelemek suretiyle bu programların genel yapıları, içerikleri, eğitim felsefesleri, eğitim yaklaşımları ve din öğretimine özgü program tasarımlarının değerlendirmelerini yapmaktır. Mesleki din eğitimi veren bu kurumların 1965 yılından itibaren takip ettiği öğretim programlarındaki değişim ve dönüşümler bu okulların din eğitimi anlayışlarını ve hedeflediği eğitim yaklaşımları açısından üzerinde durmaya değerdir. Geçmişten bugüne dünyadaki dönüşümler çerçevesinde İmam Hatip okullarındaki eğitim yaklaşımı, felsefesi ve hangi din öğretimi program tasarımının analizinin yapılması din öğretimimizin geçtiği aşamaları tespit etmek geleceğe yönelik çıkarımlara imkân tanıması açısından da önem arz etmektedir. Çalışmada ele alınan bu programlar, çalışmanın son kısmında karşılaştırmalı bir şekilde incelenerek programların benzerlik ve farklılıklarına değinilmiştir. Kıyaslamalar, bölüm sonunda tablolarla belirtilmiştir. Dolayısıyla günümüz Türkiye’sinde zengin tarihe sahip bu kurumların geçmişten bugüne hangi aşamalardan geçtiğinin belirlenmesi eğitim ve din eğitimi anlayışlarının bütüncül bir bakışla 21. yy. da nasıl bir dönüşüm geçirdiğini anlamak açısından önem taşımaktadır.

___

  • Arslan, M. (2000). Cumhuriyet dönemi ilköğretim programları ve belli başlı özellikleri. Milli Eğitim Dergisi, 146(2), 42-48.
  • Bilgin, B. (1999). Mezhepler arası ve dinler arası din eğitimi ve iş birliği. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 39(1) 1-25.
  • Cebeci, S. (2004). Din eğitiminde medreseden mektebe, mektepten nereye?. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 6(10), 197-201.
  • Demirel, Ö. (2006). Kuramdan uygulamaya eğitimde program geliştirme. Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Demirtaş, B. (2008). Atatürk döneminde eğitim alanında yaşanan gelişmeler. Akademik Bakış, 1(2), 155-176.
  • Ertürk, S. (1997). Eğitimde program geliştirme. Meteksan Yayıncılık.
  • Hesapçıoğlu, M. (2009). Türkiye'de cumhuriyet döneminde eğitim politikası ve felsefesi. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 29(29), 121-138.
  • Kara, İ. (2002). Şeyh Efendinin Rüyasındaki Türkiye. Dergâh Yayınları.
  • Kazu, H. (2007). Eğitim ve Felsefe. Eğitim Bilimine Giriş, Mehmet Taşpınar (Ed.), Data Üniversitesi Kitapevi.
  • MEB, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü. (2008). İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretim Programları.
  • MEB, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü. (2008). İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretim Programları.
  • MEB, Millî Eğitim Bakanlığı. (1999). 17-1341 sayılı resmi yazı (09 Nisan 1999).
  • MEB, Millî Eğitim Bakanlığı. (2008). Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 22.07.2008 tarih ve 152 sayılı karar yazısı.
  • MEB, Millî Eğitim Bakanlığı. (2014). Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 30.04.2014 tarih ve 30 sayılı karar yazısı.
  • MEB, Millî Eğitim Bakanlığı. (2016). Talim ve Terbiye Kurulu, Anadolu İmam Hatip Liseleri Meslek Dersleri Öğretim Programları 32.12.2016 tarih ve 14508618 sayılı resmi yazı.
  • MEB, Millî Eğitim Bakanlığı. (2017). Talim ve Terbiye Kurulu, Anadolu İmam Hatip Liseleri Meslek Dersleri Öğretim Programları 02.05.2017 tarih ve 46 sayılı resmi yazı.
  • MEB, Millî Eğitim Bakanlığı. (2018). Talim ve Terbiye Kurulu, Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretim Programları 19.01.2018 tarih ve 21 sayılı resmi yazı.
  • MEB, Talim ve Terbiye Dairesi. (1965). İmam Hatip Okulları Müfredat Programı.
  • MEB, Talim ve Terbiye Dairesi. (1972). İmam Hatip Okulları Müfredat Programı.
  • MEB, Talim ve Terbiye Kurulu. (1999). İmam Hatip, Anadolu İmam Hatip ve Yabancı Dil Ağırlıklı İmam Hatip Liseleri Meslek Dersleri Öğretim Programları, 10.5.1999 Tarih ve 39 Sayılı Karar Yazısı.
  • Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı. (1984) Talim ve Terbiye Kurulu, İmam Hatip Lisesi Orta ve Lise Kısmı Öğretim Programı, 11.12.1984 Tarih ve 9 Sayılı Karar Yazısı.
  • Okçabol, R. (2005, Nisan, 7-9). Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminin kuruluş mantığı ve temelleri. Ülkemizde Laik Eğitim Sisteminde Sosyal Bilim Olarak Din Öğretimi Kurultayı. İnönü Üniversitesi Yayınları, Malatya, Türkiye.
  • Öztürk, F. (2005). Eğitimin Felsefi Temelleri. Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Yüksel Özden (Ed.), Pegem Akademi Yayınları.
  • Sönmez, V. (2009). Eğitim Felsefesi. Anı Yayıncılık.
  • Tosun, C. (2001). Din Eğitimi Bilimine Giriş. Pegem Akademi Yayınları. Vahapoğlu, V. ve Güneş, A. (2018). 1924’ten 1950’ye Din Eğitimini Etkileyen Unsurlar üzerine Genel Bir Değerlendirme. Journal of International Social Research, 11(60), 1320-1327.
  • Vatandaş, D. (2011). Cumhuriyetin İlk Yıllarında Bir Toplumsal Değişim Aracı Olarak Eğitimin Modernleştirilmesi. Istanbul Journal of Sociological Studies, 0 (42), 41-62.