YEREL KALKINMA ÖZNELİNDE KÜLTÜR POLİTİKALARINA İLİŞKİN BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ: EXPO – AÇIK SAHNE SANAT AKADEMİSİ PROTOKOLÜ

Hangi Alandan Hakem Atanmalı: Sanat, Sanat Eğitimi, Müzik Eğitimi ÖZ Yerel kalkınmanın kültürel boyutuna odaklanan bu araştırmada amaç, bir uygulama örneği olarak EXPO - Açık Sahne Sanat Akademisi yapılanmasının incelenerek kent kültürüne ve yerel kalkınmaya olan etkisini ortaya koymaktır. Kalkınma, ulusal ve bölgesel düzeyde ekonomik ve toplumsal gelişime odaklanan bir olgudur. Bu gelişimlerin güncelliğini ve devamlılığının korunabilmesi için hem ulusal hem de bölgesel düzeyde yapılan planlamalar ve gerçekleştirilen faaliyetlerin güncelliğini koruması, öngörüsü yüksek bir zemine oturması gerekmektedir. Bu noktada ortaya çıkan “sürdürebilir kalkınma” modeli hem günümüz kuşaklarının ihtiyaçlarını hem de gelecek kuşakların ihtiyaçlarını gözetme üzerine temellenmektedir. Sürdürülebilir kalkınma modelinin dört temel ayağından biri olan kültür, özellikle bölgesel kalkınmada büyük rol oynamaktadır. Bölgesel kültürel mirasların korunması ve aktarılması bağlamında gerçekleştirilen sanat çalışmaları sürdürülebilir kalkınma içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Sanatın sahip olduğu inovatif ve devinimsel yapı kalkınma planlamalarının odağını karşılar niteliktedir. Bu araştırmada somut olmayan kültürel mirasın korunması, aktarılması ve erişilebilir olmasının temel alındığı bir sanatsal yapılanma incelenmiştir. Kahramanmaraş İl’inde yerel yönetim ve üniversite işbirliği dahilinde kurulan “EXPO – Açık Sahne Sanat Akademisi” durum çalışması yöntemi ile incelenmiştir. Bölgesel kalkınma bağlamında akademinin kuruluş amaçları, süreci, misyon ve hedefleri, gerçekleştirilen faaliyetler ve kurulduğu günden günümüze kent kültürüne olan etkileri üzerinde durulmuş, örnek bir yapılanma olarak literatüre kazandırılmıştır.

AN APPLICATION EXAMPLE ON CULTURAL POLICIES WITHIN THE SUBJECT OF LOCAL DEVELOPMENT: EXPO – OPEN STAGE ART ACADEMY PROTOCOL

ABSTRACT The aim of this research, which focuses on the cultural dimension of local development, is to examine the structuring of the Expo Open Stage Art Academy as an example of practice and to reveal its effect on urban culture and local development. Development is a phenomenon that focuses on economic and social development at the national and regional levels. In order to maintain the up-to-dateness and continuity of these developments, national and regional plans and activities should be kept up-to-date and sit on a foresighted ground. The "sustainable development" model that emerged at this point is based on today's and future generations' needs. Culture, one of the four pillars of the sustainable development model, plays a significant role, especially in regional development. Artworks carried out in the context of protecting and transferring regional cultural heritage have an essential place in sustainable development. The innovative and dynamic structure of art meets the focus of development plans. In this research, an artistic structure based on the protection, transfer and accessibility of intangible cultural heritage has been examined. The "EXPO - Open Stage Art Academy", established in the province of Kahramanmaraş with the cooperation of the local government and the university, was examined with the case study method. In the context of regional development, the establishment aims, process, mission and objectives of the academy, the activities carried out, and its effects on the city culture from the day it was established to the present were emphasized and brought to the literature as an exemplary structuring.

___

  • Akça, Y., Esen, Ş. & Özer, G. (2018, Temmuz 19-21). Türkiye’nin kalkınma planlarında kültür politikalarının değerlendirilmesi [Sempozyum Sunumu]. 4. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu, Kastamonu, Türkiye.
  • Aksu Haber (2022, Mayıs 20). • EXPO açık sahne sanat akademisinden dev konser, (https://www.aksutvhaber.net/expo-acik-sahne-sanat-akademisinden-dev-konser).
  • Canlı, H. O. (2021). Kahramanmaraş Pazarcık alevilerinin müzik pratikleri, [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. T.C. İzmir Demokrasi Üniversitesi.
  • Cirik, V. (2011). Kırsal ve Toplumsal Kalkınma Stratejilerinin Geliştirilmesinde Köydes Projesi, [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi], T.C. Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • EXPO 2023 (2019). Onikişubat Belediyesi’nden bir dünya projesi ‘EXPO 2023 Kahramanmaraş, (https://expo2023.org/onikisubat-belediyesinden-bir-dunya-projesi-expo-2023-kahramanmaras/) Kalkınma Ajansları, Kültür, (https://ka.gov.tr/sayfalar/kultur--37).
  • Kahramanmaraş Gazetesi (2022, Haziran 30). EXPO 2023 ile genç yetenekler keşfedilecek, dünyaya açılacak, (https://kahramanmarasgazetesi.com.tr/expo-2023-ile-genc-yetenekler-kesfedilecek-dunyaya-acilacak/)
  • Mahçiçek, H. (2022). Onikişubat Belediyesi’ne Tam Bana Göre Festival’den ‘Genç Belediye’ ödülü. (https://www.onikisubat.bel.tr/Icerik.aspx?icerikId=3502)
  • Maraş Ekonomi (2022). Expo Açık Sahne Sanat Akademisi, sanat ve kültür hayatına farklı bir boyut getirecek, (https://marasekonomi.com/expo-acik-sahne-sanat-akademisi-sanat-ve-kultur-hayatina-farkli-bir-boyut-getirecek/).
  • Maraş Maşet (2022, Aralık 12). Sanatta devrim!, (https://www.marasmanset.com/sanatta-devrim)
  • Maraş Maşet (2022, Aralık 12). Germanicia Çoksesli Korosu sanatseverleri büyülüyor, (https://www.marasmanset.com/germanicia-cok-sesli-korosu-sanatseverleri-buyuluyor).
  • Maraş Maşet (2022, Volante Flüt Orkestrası kent müziğine renk katıyor, (https://www.marasmanset.com/volante-flut-orkestrasi-kent-muzigine-renk-katiyor)
  • Ortakçı, A. (2017). Beş yıllık kalkınma planlarında kültür ve kültürün korunması üzerine bir inceleme. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10 (2), 1725-1758. https://doi.org/10.17218/hititsosbil.360764
  • Özkan, U. B. (2022). Eğitim bilimleri araştırmaları için doküman inceleme yöntemi. 5. Baskı, Pegem Akademi.
  • Subaşı, M. & Okumuş, K. (2017). Bir araştırma yöntemi olarak durum çalışması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2), 419-426.
  • Tekin, A. (2015). Küreselleşen dünyada bölgesel kalkınma dinamikleri, kamu politikaları ve bölgesel kalkınma ajansları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (29).
  • Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB), Sürdürülebilir Kalkınma Nedir? , (http://www.surdurulebilirkalkinma.gov.tr). Yavuz, M. (2020). Kalkınma kavramı üzerine düşünceler, İzmir Kalkınma Ajansı, (https://kalkinmaguncesi.izka.org.tr/index.php/2020/04/28/kalkinma-kavrami-uzerine-dusunceler/),
  • Yılmaz V. & Çelik Efşan, N. (2019). Yerel Kalkınma Aktörlerinin Yerel Kalkınma Yaklaşımı Perspektifinde İncelenmesi, R&S - Research Studies Anatolia Journal, 2 (7), 342-359. https://doi.org/10.33723/rs.620809.
  • Zengin, E., Başkurt, M. & Es, M. (2014). Yerel Yönetimler ve Yerel Kalkınma. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi. 3 (2), 95-124.