MODERNİZM AKIMININ İKONİK MOBİLYA TASARIMI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

MODERNİZM AKIMININ İKONİK MOBİLYA TASARIMI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ÖZ Modernizm, yeniye açık olma ve geleneksel olanı yeniye uyarlamak anlamında kullanılan bir terim olup, tasarımda 20. yüzyılın başlarından itibaren de hâkim olan bir akımdır. Bu akım, formu, fonksiyonu ve üretimi ön plana çıkarırken, sade, net ve anlaşılır bir estetiği benimsemekte ve doğal malzemelerin kullanımını önermektedir. Ayrıca, modernizm, teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretim maliyetlerinin azaltılmasını amaçlamakta ve tasarımın daha ulaşılabilir hale gelmesini sağlamaktadır. Mobilya tasarımı da bu akımın etkisi altındadır. Mobilya, iç mekânlar için belirli bir düzen sağlamak ve birtakım ihtiyaçları karşılamak amacıyla kullanılan öğelerdir. Mobilya tasarımı, kullanıcının tercihleri ve iç mekânın kullanım amacına uygun olarak şekillenir. Malzeme ve yapım yöntemi, ölçülendirme, uyum ve ağırlık, maliyet, toplumsal gelenek ve alışkanlıklar, moda ve sanat akımları, tasarımcı kimliği gibi faktörler de mobilya tasarımını etkileyen başlıca faktörlerdir. Modernizm tasarım alanında hala etkili olan bir akım olarak kabul edilir ve mobilya tasarımı da bu akımın etkisi altındadır. Mobilya tasarımı, kullanıcının tercihleri ve iç mekânın kullanım amacına uygun olarak şekillenir ve birçok faktörden etkilenir. Bu araştırmada modernizm akımı, mobilya kavramı ve modernizm akımının mobilya tasarımı üzerindeki etkilerini açıklamak hedeflenmektedir. Anahtar Kelimeler: Modern, Modernizm, İkonik Mobilya, Mobilya, Modernite.

THE EFFECT OF MODERNISM MOVEMENT ON ICONIC FURNITURE DESIGN

THE EFFECT OF MODERNISM MOVEMENT ON ICONIC FURNITURE DESIGN ABSTRACT Modernism is a term used to describe an openness to the new and adapting traditional forms to modern sensibilities in design. It emerged as a dominant movement in the field of design since the early 20th century. This movement prioritizes form, function, and production, while adopting a simple, clear, and understandable aesthetic and advocating for the use of natural materials. Modernism aims to reduce production costs through technological advancements and make design more accessible. Furniture design is also influenced by this movement. Furniture is an element used to create a certain order and meet certain needs within interior spaces. Furniture design is shaped according to the user's preferences and the intended use of the interior space. Factors such as material and construction methods, sizing, harmony and balance, cost, social traditions and habits, fashion, art movements, and designer identity all influence furniture design. Modernism is still considered a significant movement in the design field, and furniture design is also influenced by it. Furniture design is shaped according to the user's preferences and the intended use of the interior space and is influenced by many factors. This research aims to explain the modernism movement, the concept of furniture, and the impact of the modernism movement on furniture design. Keywords: Modern, Modernism, Iconic Furniture, Furniture, Modernity.

___

  • Aalto, A., (1965). Verlag Für Architektur, Zürich, Ed. William B. Gleckman, New York.
  • Akhuy, S. (1995). Sanat, Tasarım ve Bauhaus. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi].
  • Alvar Aalto. (2017). Nisan 2, 2023 tarihinde http://mimdap.org/2017/06/alvar-alto/ adresinden alındı
  • Ayalp, N. (2011). Alvar Aalto: Villa Mairea İç Mekan Analizi. Sanat & Tasarım Dergisi, 25-54. Barcelona Chair. (tarih yok). Nisan 4, 2023 tarihinde https://www.dwr.com/living-lounge-chairs/barcelona-chair/1318.html?lang=en_CA adresinden alındı
  • Birol, G. (2006). Modern Mimarlığın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi. Mimarlar O.dası Balıkesir Şubesi Yayını.
  • Boyla, O. (2012). Mobilya Tarihi. İstanbul: Cinisus Yay. Can, C. & Omay Polat, E. (2008). Modern Mimarlık Mirası Kavramı: Tanım ve Kapsam. YTÜ Mimarlık Fakültesi E-Dergisi.
  • Çiftçi, S. K. & Demirarslan, D. (2021). 20. Yüzyılda Mobilya Tasarımı Akımlarına Genel Bir Bakış. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi.
  • Dereli, B., Koç Altuntaş, S. & Ertaş Beşir, Ş. (2021). Bauhaus Dönemi Işığında Mobilya Atölyelerinin İncelenmesi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 195-206.
  • Diyarbakıroğlu, M. (2022). Görsel Sanatlar Eğitiminde Post-Truth Dönem Etkileri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Ertaş Beşir, Ş. & Dereci, Ş. (2021). Bauhaus Döneminde Mobilya ve Tekstil Atölyeleri Arasındaki Disiplinlerarası İş Birliği: Marcel Breuer Örneklemi. SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi, 453-472.
  • Fratelli Achille & Pier Giacomo Castiglioni. (tarih yok). BMS: http://www.bms.com.tr/tasarimcilar/fratelli-achille-pier-giacomo-castiglioni.aspx?brandid=1&artistid=37 adresinden alındı
  • Gürlek, N. (2022). Tasarım Tarihinin İlkeleri. Mart 12, 2023 tarihinde https://www.oggusto.com/dekorasyon/tasarim-tarihinin-ilkleri adresinden alındı
  • Kirkham, P. (2001). Charles and Ray Eames: Designers of Twentieth Century. London: The Mit Press.
  • Koç, S., Ertaş, Ş. & Konakoğlu, Z. N. (2017). Modernizmle Birlikte Bauhaus Akımı ve Trend Olan Mobilyalar. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi.
  • Kurak Açıcı, F. & Konakoğlu, Z. (2018). Son Dönem Tasarımcılar ve Mobilya Tasarımları. V. International Furniture Kongresi (s. 169-181). Karadeniz Teknik Üniversitesi.
  • Öçal, H. (2008). Isparta Kent Kimliğinde Modernizm Yansımaları ve Modernizm Etkisindeki Konut Mimarisi. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ulusal Tez Merkezi].
  • Özel, Y. & Ürük, Z. F. (2021). Mobilya-Biçim-Tercih. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 589-600.
  • Özyalvaç, A. N. (2013). Mimarlıkta Modernite Kavramı ve Türkiye. FSM İlmi Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi.
  • Parlak, Ö. & Yaldız, E. (2022). Konya Devlet Tiyatrosu (Halekvi) Binasının Modern Mimarlık Mirası Kapsamında Değerlendirilmesi. Türk İslam Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisi.
  • Schnaidt, C. (2010, Ağustos 10). Hannes Meyer, Marxist and modernist (1889-1954). Mayıs 16, 2023 tarihinde The Charnel-House: https://thecharnelhouse.org/2013/08/10/hannes-meyer/ adresinden alındı
  • Şahinkaya, S. B. (2009). Bauhaus Mobilya Tasarımının Günümüz Mobilya Tasarımına Etkileri. İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tigerman, S. (1986). Mies van der Rohe: A Moral Modernist Model. Paradigms of Architecture, 112-135. Toksarı, M. & İnal, M. E. (2006). Mobilyacılık Sektöründe Karşılaşılan Pazarlama Sorunları ve Bu Sorunlara Çözüm Üretmeye Yönelik Bir Araştırma: Kayseri Örneği. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 105-121.
  • Uğur, Ö. T. (2020). Senatoryumdan Mobilya Tasarımına Uzanan Bir Macera: Paimio Chair. Nisan 4, 2023 tarihinde https://www.gzt.com/arkitekt/sanatoryumdan-mobilya-tasarimina-uzanan-bir-macera-paimiochair-3548830 adresinden alındı
  • Underwood, M. (2005). İnside the Office of Charles and Ray Eames. Lecture, 46-62.
  • Uyanık Avşar, G. (2009). 2000-2010 Yılları Arasında Mekan ve Mobilya Tasarımında Belirleyici Bir Etken Olarak Toplumsal Eğilimler ve "Trend" Kavramı. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ulusal Tez Merkezi].
  • Üst, S. (2015). Konutlarda İç Mekan ile Mobilya Etkileşimi Bağlamında Mobilyaya Dair Özelliklerin İncelenmesi. Sanat ve Tasarım Dergisi, 103-118.
  • Weems, J. (2012). War Furniture: Charles and Ray Eames Design for the Woundey Body. Boom: A Journal of California, 46-48.
  • Wikipedia. (2022). Arco (Lamp): https://en.wikipedia.org/wiki/Arco_(lamp) adresinden alındı
  • Yurtkuran, S. & Erbil, Y. (2007). Bauhaus'ta Nesne Tasarımı ve Ergonomi. Mimarlık Dekorasyon Dergisi, 84-94.