Kapadokya’da Balon Turizmi Deneyimi ve Kabul Edilebilir Risk Durumu

Balon turizmi deneyimi, katılımcılara egzotik bir bölgeyi havadan daha geniş ve güzel açıyla, ilginç ve heyecan verici şekilde seyir imkânı sunan ve belirli düzeyde risk ve kontrollü tehlike içeren macera turizmi kapsamındaki deneyimlerden biridir. Balon deneyimi turizmi de dâhil olmak üzere tüm macera turizmi türlerinde, faaliyetlerin doğası gereği, farklı derecedeki yaralanma ve ölüme neden olan kaza riski, bu turizm türlerinin en önemli konularından biridir. Balonla seyahat etme dünyada düşük riskli bir etkinlik olarak kabul edilmesine rağmen, meydana gelen kazaların etkisiyle, bu etkinliği deneyecek biri için oldukça riskli görünmesine neden olabilmektedir. Bu çalışma ile Kapadokya’da balon deneyiminin kaza riskine karşı geliştirilen emniyet tedbirlerinin sonucunda genel balon durumu ve kaza riski taşıyan durumların kabul edilebilirlik düzeyi ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu anlamda Kapadokya’da balon firması yöneticilerinin, balon pilotlarının ve denetleme konumundaki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerinin, yaşanan balon kazalarının sebeplerine ve bu kazalar sonrasında alınan ve alınması gereken önlemlere yönelik yaklaşımları eleştirel bir açıyla ortaya konulmuş ve bu çerçevede bazı çözüm önerileri sunulmuştur.

The Experience of Balloon Tourism in Cappadocia and The Acceptable Risk Situation

Balloon tourism experience provides participants with an opportunity to view an exotic area over the air with a wider and a beautiful angle in an interesting and exciting way and it is one of the experiences in adventure tourism, which includes a certain level of risk and controlled danger. Including the hot air balloon tourism, all types of adventure tourism, due to the nature of their activities, include accident risks resulting in various degrees of injury and death, which is one of the most important topics of these types of tourism. Although riding with a balloon is regarded as a low-risk activity in the world, with the effects of accidents experienced, it could be seen rather risky for someone who would try this activity. In this study, it was aimed to reveal the states of the balloon as a result of safety precautions developed against accident risk in balloon experience in Cappadocia and to present the acceptable levels of situations that have accident risks. In this sense, the perceptions of managers of the balloon companies in Cappadocia, balloon pilots and the authorities of Directorate General of Civil Aviation, which is in a supervisory position about the results of balloon accidents experienced and their approaches towards precautions taken following these accidents and precautions that should be taken were revealed in a critical aspect.

___

  • Bentley, T., Page, S. and Laird, I. (2001), Accidents in The New Zeland adventure tourism industry, Safety Science, (38),31-48,
  • Garda, B. ve Karaçor, S. (2016). Yeni turistik eğilimler: Antalya ili örneği, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 23 (3),605-622.
  • Gülcan, B. (2004). Macera turizminin kapsamı ve macera turizminde kaza riski, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Fakültesi Dergisi, (1),18-38.
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (2014). Balon Pilotluğu Ders Kitabı. (Online) http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/kurumsal/yayinlar/sivil_havacilikbalon_ders_kitabi.pdf. (Erişim Tarihi: 19.06.2017).
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Kapadokya balon uçuşlarından turizme 70 milyon avro katkı. (Online) http://web.shgm.gov.tr/tr/haberler/5996-kapadokya-balon-ucuslarindan-turizme-70- milyon-avro-katki (Erişim Tarihi: 11.01.2019).
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 2018 yılı faaliyet raporu. (Online) http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/kurumsal/faaliyet/2018.-pdf (Erişim Tarihi: 11.01.2019).
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Havaalanlarında emniyet yönetim sisteminin uygulanmasına ilişkin talimat. (Online) http://web.shgm.gov.tr/doc4/sht-sms-had.pdf. (Erişim Tarihi: 15.06.2017)
  • Sung, H. H. (2000). An analysis of the adventure travel market: From conceptual development to market segmentation (Published Doctoral Thesis). Purdue University, USA.
  • Yıldırım, A ve Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2587-0890
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Prof. Dr. Yüksel ÖZTÜRK
Sayıdaki Diğer Makaleler

Üniversite Öğrencilerinin Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Turizm Hakkındaki Bilgi Düzeyleri

Hulusi BİNBAŞIOĞLU, AYSUN TUNA, NİYAZİ ÖZER, SÜLEYMAN NİHAT ŞAD

Turizm Lisans Öğrencilerinin Kelime İlişkilendirme Testi Yöntemi ile Turizm Eğitimi Algılamalarının Ölçülmesi: Giresun Üniversitesi Örneği

HAKAN AKYURT

İstanbul’daki Kuş Sarayları: Son Şans

AHMET VATAN, Öykü DEMİR

Stajın Nasıl Geçti? Turizm Alanında Orta Öğretim Öğrencilerinin Staj Deneyimleri

HAKAN SEZEREL, DURAN CANKÜL

Üniversite Öğrencilerinin Ticari Nitelikli Rekreasyon Etkinliklerine Katılım Sıklıklarının ve Harcama Düzeylerinin İncelenmesi: Bingöl Üniversitesi Örneği

ÜZEYİR KEMENT

Yiyecek-İçecek Çalışanlarının Yenilikçi İş Davranışı ile İlişkisinde Dönüşümcü Lider ve Demografik Bazı Değişkenlere Göre Farklılığının İncelenmesi

FİLİZ ARSLAN, Ahmet Ferda ÇAKMAK

Çevrimiçi Platformların Konaklama Sektörüne Etkileri

Rıdvan KOZAK, CAN CEMAL CİNGİ

Turist Rehberi Adaylarının 2019 Yılı Eğitim Uygulama Gezisine Yönelik Algıları: Nitel Bir Araştırma

Özlem F. GÜZEL, Volkan KALIN, Eren NACAK, Evrim BİLGİ

Otel İşletmeleri İşgörenlerinin Mutluluk Algıları Üzerine Nitel Bir Çalışma

EBRU KEMER

İnsan Kaynakları Yönetimi İşlevi Olarak İş Değerleme - Ücret Yönetimi Süreci ve Karşılaşılan Sorunlar: Turizm İşletmeleri Üzerine Kavramsal Bir Değerlendirme

ELBEYİ PELİT, FARUK GÖKÇE