Toprak Nemi Belirlenmesinde Kullanılan Tansiyometrenin Arazi Kalibrasyonu

Bu çalışma, Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde 2015 yılında yürütülmüştür. Damla sulama sistemi ile sulanan çerezlik kabakta farklı toprak derinliklerinde (30 cm, 60 cm ve 90 cm) tansiyometre kalibrasyonu gravimetrik yöntem baz alınarak kalibrasyonu gerçekleştirilmiştir. Tansiyometrenin arazideki performansı derinliğe göre farklılık göstermiştir. Tansiyometrenin farklı derinlikleri için ortalama esaslı hata (MBE) değeri 30, 60 ve 90 cm derinlikleri için sırasıyla1.62, 1.37 ve 0.58 olarak bulunmuştur. Hata kareler ortalaması (RMSE) değerleri ise 30, 60 ve 90 cm derinlikleri için sırasıyla 4.65, 3.45 ve 1.72 olarak tespit edilmiştir. Ortalama toprak derinliği için tansiyometre ile gravimetrik nem içeriği arasında Ypv-gravimetrik = 0.76Pv(alet) – 1.568 eşitliği ve R2 = 0.70 regresyon katsayısı ile ifade edilen bir ilişki bulunmuştur.

___

  • Little, K.M., Meterlerkamp, B. ve Smith, C.W. 1998. A comparison of three methods of soil water content determination. South African Journal of Plant and Soil. 15(2):80-89.
  • Stagakis, S., Dugo, V. G., Cid, P., Climent, M.L.G. ve Tejeda, P.J.Z. 2012. Monitoring water stress and fruit quality in an orange orchard under regulated deficit irrigation using narrow-band structural and physiological remote sensing indices. ISPRS Journal of Fotogrammetry and Remote sensing, 71, 47-61.
  • Kirkham, M.B. 2014. Principles of soil and plant water relations. Academic Press. Ss. 500.
  • Akpınar, Y. 2016. İç Anadolu bölgesinde toprak neminin belirlenmesinde kullanılan bazı toprak nem sensörlerinin değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans Tezi.
  • Kullberg, E.G., Dejonge, K.C. ve Chavez, J.L. 2017. Evaluation of thermal remote sensing indices to estimate crop evapotranspiration coefficients. Agricultural water management, 179: 64-73.
  • Kırnak, H., İrik, H.A. ve Ünlükara, A. 2019. Potential use of crop water stress index (CWSI) in irrigation scheduling of drip-irrigated seed pumpkin plants with different irrigation levels. Scientia Horticulturae. 256:108608.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Havalandırma Oranı ve Başlangıç Karbon/Azot Oranının Alkaloid İşleme Katı Atıklarının Tavuk Gübresi İle Kompostlamasında Enerji Tüketimine Etkisi

Barbaros KUMBUL, Kamil EKİNCİ, İsmail TOSUN

Toprak Nemi Belirlenmesinde Kullanılan Tansiyometrenin Arazi Kalibrasyonu

Halil KIRNAK, Yasemin AKPINAR, Hasan Ali IRIK

Peganum harmala L. (Nitrariaceae) Bitkisinin α-Amilaz ve α-Glukozidaz Enzim İnhibisyon, Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivitelerinin Değerlendirilmesi

Hafize YUCA, Bilge AYDIN, Enes TEKMAN, Gamze GÖGER, Songül KARAKAYA, Zuhal GÜVENALP, Ayşe Mine GENÇLER ÖZKAN

Toplam Rasyon Karışımının Silolanmasının Aerobik Stabilite Özellikleri Üzerine Etkisi

Levend COSKUNTUNA, Kadir ERTEN, Fisun KOC

Fındık Zuruf Kompostunun Aşılı Domates Bitkisinin Gelişimi ile Bazı Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi

Ceyhan TARAKÇIOĞLU, Yasin ÖZTÜRK

Şeker pancarı yaprağı silajına arpa ezmesi, arpa samanı ve buğday kepeği ilavesinin yem değeri, silaj kalitesi ve in vitro organik madde sindirilebilirliği üzerine etkisi

Sevilay GÜL

Türkiye'de Gezginci Arıcılık Sektörüne Ekonomik Bir Bakış

Adem AKSOY, Erol ÖZBEK, Ferda Nur ÖZDEMİR

Kavuzsuz yulaf genotiplerinde büyümenin doğrusal olmayan regresyon modelleri ve Zadoks büyüme skalası ile belirlenmesi

Onur HOCAOĞLU, Mevlüt AKÇURA, Sait ÇERİ

Demir Ağacı (Casuarina equisetifolia L.) Odunundan Üretilen Orta Yoğunlukta Lif Levhaların (MDF) Fiziksel ve Mekanik Özelliklerinin Araştırılması

Osman ÇAMLIBEL, Murat AYDIN

Tarımsal Destek ve Kredilerin Tarımsal Üretim Üzerindeki Etkinliği

Tuba GEZER, Mesut Alper GEZER