Tarıma Dayalı Sanayi İşletmelerinin Ar-Ge Potansiyelinin İncelenmesi: Çanakkale İli Örneği

Günümüzde ülke ekonomisi, kalkınma seviyesi ve üretim düzeylerinin istikrarlı bir ilerlemeye ulaşabilmesi için önem arz etmektedir. Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge); bilimsel bilgi birikiminin arttırılmasına yönelik olarak sistemli bir temele dayalı, yoğun bir emek ve bilgi toplamının yeni teknolojilerde kullanılmasıdır. Bu amaç ile Dünya genelinde (Ar-Ge) çalışmalarına verilen değer artmakta olup ülkelere bakıldığında kaynakların daha iyi değerlendirildiği görülmektedir. Ar-Ge, günümüzdeki rekabet ortamları içerisinde de işletmelerin vazgeçilmez bir unsuru olmaktadır. Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi çerçevesindeki 5 grup arasında 2. Grup iller içerisinde yer alan Çanakkale, Türkiye ekonomisi ortalamasının üzerinde bulunarak gelişmişlik açısından ön sıralarda yer alan illerinden biridir. Çanakkale’de başlıca ekonomik etkinlikler ve mevcut olan sanayi tarıma dayanmaktadır. Türkiye ekonomisinin yapı taşlarından olan Çanakkale ili, kendi içerisinde var olan tarımsal gücü ekonomik katma değer sağlayacak rekabet kapasitesini yükseltmek için Ar-Ge’ye önem vermesi gerekmektedir. Araştırmada Çanakkale Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün oluşturduğu sanayi envanterinden yararlanılmıştır. Çanakkale ve ilçelerinde faaliyet gösteren tarıma dayalı sanayi işletmelerinde, ölçeklendirme işlemi ile seçilen 153 işletme ile anket çalışmaları yapılmıştır. İşletmelerin Ar-Ge faaliyetleri konusunda genel durumu; Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan işletmelerin sayısı, işletmedeki Ar-Ge yatırımlarının payı, işletmelerin yapısı ve kapasiteleri, bulundukları faaliyet alanları, tarıma dayalı sanayi ve işletmeleri içerisindeki yeri, tarımsal sanayi içerisinde Ar-Ge faaliyetlerine verilen önem incelenmiştir.  

___

  • Akbulak, Y., Akbulak, S. 2015. “Türkiye’nin Rekabet Gücü Bağlamında Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Faaliyetlerinin Özendirilmesi. Gündem Dergisi.
  • Anonim, 2013. 3. Sanayi Şurası Komisyon Raporları. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara.
  • Anonim, 2015a. Bakanlık Ar-Ge Çalışmaları. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2015b. Çanakkale İlinde Sanayi Envanterinin Oluşturulması, İl Sanayisinin Ar-Ge, Yenilikçilik ve Kümelenme Potansiyelinin Araştırılması Projesi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Çanakkale.
  • Anonym, 2016a. Innovation, Agricultural Productivity and Sustainability in Turkey. OECD Food and Agricultural Reviews.
  • Anonim, 2016b. 2016 Brifing Raporu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çanakkale İl Müdürlüğü.
  • Demirbaş, N. 2004. Ege Bölgesi’nde tarıma dayalı sanayinin yeri ve önemi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(3): 29-48.
  • Erkek, D. 2011. Ar-Ge, İnovasyon ve Türkiye, (Erişim tarihi: 25.03.2017).
  • Erkek, D. 2011. Ar-Ge, İnovasyon ve Türkiye. http://geka.org.tr (Erişim Tarihi: 25.06.2016).
  • Kavak, Ç. 2009. Bilgi ekonomisinde inovasyon kavramı ve temel göstergeleri. Akademik Bilişim’09 - XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, Harran Üniversitesi, s. 617-628.
  • Miran, B. 2002. “Temel İstatistik”, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Damla Sulama Sistemi İle Uygulanan Farklı Seviyelerdeki Azotun Washington Navel Portakalında Verim Üzerine Etkisi

Dilek GÜVEN, Zeynep ERYILMAZ, Cevdet Fehmi ÖZKAN, Filiz OKTUREN ASRİ, E. Işıl DEMİRTAŞ, M. Ali ÇELİKYURT, Asri Nuri ARI

Beyaz Yeni Zelanda Tavşanlarında Büyüme Eğrilerinin Karşılaştırılması

TURGAY ŞENGÜL, ŞENOL ÇELİK, M. Reşit TAYSI, BÜNYAMİN SÖĞÜT

Bireylerin Organik Sebze-Meyve Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi (Tokat İli Merkezi Örneği)

RÜVEYDA YÜZBAŞIOĞLU

0900 Ziraat’ Kiraz Çeşidinde UV-C ve Sıcak Su Uygulamalarının Modifiye Atmosfer Koşullarında Muhafazaya Etkileri

Şeyda ÇAVUŞOĞLU, Onur TEKİN, Aşkın BAHAR, Sezai ERCİŞLİ, Koray ÖZRENK, Nevzat DURMAZ

Çanakkale Boğazı (Kepez) Midye (Mytilus galloprovincialis L., 1819) Örneklerinde Ağır Metal ve Antioksidan Enzim Düzeylerinin Mevsimsel Değişimi

NESLİHAN DEMİR, Gülsüm AKKUŞ

Amblyseius swirskii ve Neoseiulus californicus (Mesostigmata: Phytoseiidae)’un Tüketim Kapasitesine Avın Yumurta Yaşının Etkisi

RANA AKYAZI, YUNUS EMRE ALTUNÇ, METE SOYSAL

Türkiye'de Ticari Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Çeşitlerinde Bean common mosaic virus ve Bean common mosaic necrosis virus Etmenlerine Dayanıklılıkla İlişkili Genlerin Karakterizasyonu

MEHMET ZAHİT YEKEN, GÖKSEL ÖZER, ALİ ÇELİK, VAHDETTİN ÇİFTÇİ

Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Genotiplerinde Farklı Gelişme Dönemlerinde Oluşan Kuraklığın Bazı Fizyolojik Karakterlere Etkisi

İrfan ÖZTÜRK, Kayıhan Z. Korkut

Tarıma Dayalı Sanayi İşletmelerinin Ar-Ge Potansiyelinin İncelenmesi: Çanakkale İli Örneği

SİBEL TAN, Cansu TEPELİ DÖNMEZ

Zeytin Ağaçlarında Göz Ardı Edilen Bir Zararlı: Resseliella oleisuga (Targioni-Tozzetti, 1887) (Diptera: Cecidomyiidae)

GÜLAY KAÇAR