Geleneksel Bir Kapadokya Ürünü Sızgıt: Geleneksel ve Ticari Üretimdeki Farklılıklar

Sızgıt sıkça ve sevilerek tüketilen, Kapadokya halkı tarafından üretilen geleneksel bir et ürünüdür. Bu çalışmanın amacı geleneksel ve ticari olarak üretilen Sızgıt’ın fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesidir. Çalışma kapsamında pH, lipid oksidasyonu ve kolesterol düzeyi, protein, yağ ve nem içeriği, yağ asidi kompozisyonu, toplam aerobik mezofilik bakteri, enterobakter, maya ve küf sayıları, Staphylococcus aureus ve Salmonella sayıları tespit edilmiştir. Geleneksel olarak üretilen Sızgıt örneklerinin yağ ve kolesterol içeriği ticari olarak üretilen örneklerden daha düşük iken, protein içeriği daha yüksek tespit edilmiştir (P<0.05). Geleneksel olarak üretilen örneklerin doymuş yağ asidi içerikleri ticari olarak üretilen örneklerden daha yüksektir (P<0.05). En yüksek lipid oksidasyonu değerleri geleneksel örneklerde tespit edilmiştir. Patojen bakteriler olan Salmonella ve S. aureus örneklerde tespit edilmemiştir. Sonuçlar halkın gıda güvenliği konusunda ve bu ürünlerin üretimi ve tüketimi konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Öte yandan, Kapadokya'da üretilen Sızgıt’ın üretim ve depolanma koşullarındaki etnik ve geleneksel özellikler korunmalıdır.
Anahtar Kelimeler:

Sızgıt, et ürünü

Sızgıt as a Traditional Food of Cappadocia: Differences in Traditional and Commercial Production

Sızgıt which is consumed likely and frequently a traditional meat product producing by Cappadocian people. This study aims to determine the physicochemical and microbiological properties of traditional and commercial Sızgıt. pH, lipid oxidation and cholesterol level, protein, fat and moisture content, fatty acid composition, aerobic mesophilic bacteria, enterobacteria, mold and yeast, Staphylococcus aureus and Salmonella counts were determined. Fat and cholesterol content of traditional samples had lower than the commercial samples while the protein content of commercial samples had highest (P<0.05). Saturated fatty acid levels of traditional samples were higher than commercial samples (P<0.05). The highest lipid oxidation values were determined in traditional samples. Salmonella and S. aureus which are pathogenic bacteria were not determined in both types of Sızgıt samples. The results indicated that the public should be informed about food safety and the sensitivity to the production and consumption of these products should be increased. On the other hand, ethnic and traditional characteristics on the production and the storage conditions of the Sızgıt in Cappadocian should be preserved.
Keywords:

Sızgıt, Meat product,

___

  • AOAC, 2005. Official Methods of Analysis 18 edn. Association of Official Analytical Chemists, Washington, D.C.
  • Batu, A., Batu, H.S. 2018. Historical Background of Turkish Gastronomy from ancient times to day. Journal of Ethnic Foods, 5(2): 76-82.
  • Canan, İ., Ağar, İ.T., Gündoğdu, M. 2015. Türkiye’de Limon üretim bölgesine yakın yerlerde kullanılan doğal depoların mevcut durumu ile sıcaklık ve nem durumlarının araştırılması. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 1(2): 66-77.
  • De la Santé, C.S. 2016. Recommandations nutritionnelles Pour La Belgique-2016. Brussel: CSS.
  • Kaymakçı, S. 2011. Nevşehir'de Çanak çömlek kültürünün geçmişi. 1 Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu, Nevşehir, s. 61-81.
  • Kilic, B., Richards, M.P. 2003. Lipid oxidation in poultry doner kebab: Pro-oxidative and anti-oxidative factors. Journal of Food Science, 68(2): 686-689.
  • Narin, Y. 2001. Nevşehir Yöresinde Yemek Kültürü. Graduate School of Social Sciences, Konya Selçuk University.
  • Ozer, C.O., Kilic, B. 2015. Effect of conjugated linoleic acid enrichment on the quality characteristics of Turkish dry fermented sausage. Journal of Food Science and Technology-Mysore, 52(4): 2093-2102.
  • Özata, Ş., Arun, E. 2018. Importance of local builders on the sustainability of rock-cut structure technics In Cappadocia Region. INTER-ISC'18, Kastamonu, s. 62-70.
  • Rudel, L.L., Morris, M. 1973. Determination of cholesterol using o-phthalaldehyde. Journal of Lipid Research, 14(3): 364-366.
  • TSE, 2012. Kavurma Standardı. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • UNESCO, 2018. Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia. https://whc.unesco.org/en/list/357. Accessed 19.09.2018.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tescilli Fasulye Çeşitlerinin Pas (Uromyces appendiculatus) Etmenine Karşı Dayanıklılık Durumlarının SCAR Markörleri ile Belirlenmesi

MEHMET ZAHİT YEKEN, GÖKSEL ÖZER, ALİ ÇELİK, VAHDETTİN ÇİFTÇİ

Ekmek İsraf Etme Durumunun ve İsrafta Etkili Olan Faktörlerin Belirlenmesi: Kahramanmaraş Kent Merkezi Örneği

EMİNE İKİKAT TÜMER, YEŞİM AYTOP, Kubilay Burak YAVUZ

A Preliminary Study on Determination of Small Carrion Visitor Sarcophagidae (Diptera) Species from Yozgat (Turkey), with Two New Records

GAMZE PEKBEY

Aspir (Carthamus tinctorius L.) Çeşitlerinin Farklı Yağış Koşullarında Verim ve Yağ Oranı Bakımından Değerlendirilmesi

Hasan KOÇ

Biyokömür ve Kükürt Uygulamasının Alkali Killi-Tınlı Topraklarda Fosfor Alınabilirliği ve Toprak Enzim Aktivitesi Üzerine Etkileri

VEYSEL TURAN

Dilkanatanın (Galium aparine L.) Çimlenme Biyolojisi ve Bazı Herbisitlere Tepkisi¥

Nurcan BÜYÜKKURT, AHMET ULUDAĞ

Uludere İlçesi Arıcılık İşletmelerinin Genel Yapısı ve Arıcılık Faaliyetleri Üzerine Bir Çalışma

MEHMET ALİ KUTLU

Antep Fıstığı (Pistacia vera) Tohumundan Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin Belirlenmesi

Duygu MERCAN ÜLKÜ, Müge GİDİŞ, Metin BÜLBÜL

Amsonia orientalis’de 6-Benzilaminopürin Destekli In vitro Sürgün Çoğaltımı Üzerine Kuraklık Stresinin Morfolojik ve Fizyolojik Etkileri

ARDA ACEMİ, Halil TOYGAR, YONCA YÜZÜGÜLLÜ KARAKUŞ, Yonca Avcı DUMAN, FAZIL ÖZEN

Kadmiyum (Cd) Uygulamasının Tane Sorgumda (Sorghum bicolor L.) Bazı Morfolojik Özellikler Üzerine Etkisinin Belirlenmesi¥

HAVA ŞEYMA YILMAZ, KAĞAN KÖKTEN