Uludere İlçesi Arıcılık İşletmelerinin Genel Yapısı ve Arıcılık Faaliyetleri Üzerine Bir Çalışma

Şırnak iline bağlı Uludere ilçesi coğrafik yapısı, bitki örtüsü ve çeşitliliği, yöreye uyum göstermiş arı eko tipleri ve geleneksel arıcılığı ile önemli bir konumda bulunmaktadır. Bu çalışma Uludere ilçesinde arıcılığın ve arıcıların genel durumunu belirlemek amacıyla 2018 yılı sonlarında arı yetiştiricileri birliğine üye 100 arıcı ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Çalışma, ilçenin arıcılık yapısı ve sektörün mevcut durumu belirlenmeye yönelik olup toplamda 29 soru ile koloni sayısı ile arıcı yaş durumunun bal verimine etkisi, ana arı üretimi, besleme zamanı, hastalık ve zararlıları tanıma ve mücadele yöntemleri, ekonomik bir kazanç için koloni sayısının belirlenmesi, arıcılığın ilçe ekonomisine katkısı, damızlık materyal ve malzeme teminindeki sıkıntılar, üretilen ürünlerin pazarlanmasında karşılaşılan sorunlar irdelenerek arıcılığın sürdürülebilirliği sağlanacak şekilde bilgi ve teknolojinin kullanımına ilişkin öneriler sunulmuştur. Çalışma sonucunda yaşamını arıcılıkla sağlayanların oransal miktarının %79 olduğu, ilçede 20 yaş altı arıcının olmadığı, çalışmaya katılan arıcıların öğrenim durumunun genelde ortaokul ve lise olduğu, arıcıların büyük bir kısmının arı hastalıkları ve zararlılarını tanıdığı, koloni ortalaması ve bal veriminin Türkiye ortalamasının altında olduğu, ilçede ticari anlamda ana arı üreticisinin bulunmadığı belirlenmiştir. Bu çalışmaya dayanarak ilçede arıcılık ile ilgili bilimsel ve teknolojik bilgiler ışığında üreticilerin eğitilmesi ve ana arı üretiminin yaygınlaştırılması tavsiye edilmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Arıcılık, Uludere

A Study on the General Structure of Beekeeping Buildings of Uludere District

The town of Uludere in the province of Şırnak has an important position with its geographic structure, vegetation and diversity, bee ecotypes and traditional beekeeping. This study was carried out by face-to-face interviews with 100 beekeepers at the end of 2018 to determine the general status of beekeeping and beekeepers in Uludere district. The study was carried out to determine the beekeeping structure of the district and the current situation of the sector and to determine the number of colonies with the number of colony and the effect of the age of the beekeeper on the honey yield. Suggestions on the use of information and technology were presented in order to contribute to the economy of the district, the difficulties in supplying breeding material and materials, the problems encountered in the marketing of the products produced and the sustainability of the beekeeping. In this study 79% that of the proportional amount of providing apiculture his life, 20 years in the district where being six beekeepers in the education of beekeepers who participated in the work situation usually is secondary and high schools, bee diseases and pests recognized by the majority of beekeepers, colonies of average and honey yield is below the average in Turkey, in this province it was determined that there was no commercially available queen bee producer. Based on this study, it is recommended to educate producers and to expand the production of queen bees in the light of scientific and technological knowledge about beekeeping in the district.

___

  • Ceylan, D.A. 2004. Konya İli ve İlçelerinde Arı Yetiştiriciliğinin Teknik ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bil. Enst., Zootekni Bölümü, Antakya.
  • Çakmak, İ., Aydın, L., Seven, S., Korkut, M. 2003. Beekeping survey in Southern Marmara Region of Turkey. Uludağ Arıcılık Dergisi, 3(1): 31-36.
  • Çelik, H. 1994. Kalecik İlçesinde Gezginci Arıcıların Sorunları ve Arıcılıkta Yararlanılan Bilgi Kaynakları Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Erkan, C., Aşkın, Y. 2001. Van ili Bahçesaray ilçesinde arıcılığın yapısı ve arıcılık faaliyetleri. Y.Y.Ü. Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1): 19-28.
  • Erkan, C. 1998. Van İli Bahçesaray İlçesi Arıcılık Faaliyetleri. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Fıratlı, Ç., Genç, F., Karacaoğlu, M., Gencer, H.V. 2000. Türkiye arıcılığının karşılaştırmalı analizi sorunlar-öneriler. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, V. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Cilt 2, Ankara.
  • Gösterit, A., Kekeçoğlu, M., Çıkılı, Y. 2012. Yığılca yerel bal arısının bazı performans özellikleri bakımından Kafkas ve Anadolu bal arısı ırkı melezleri ile karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1): 107-114.
  • Güler, A. 2006. Bal arısı (Apis mellifera). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fak. Ders Kitabı, Samsun.
  • Gül, A., Kutlu, M.A. 2010. Bingöl ili ve ilçelerinde görülen bal arısı hastalık ve zararlılarının belirlenmesi üzerine bir çalışma. 3. Bingöl Sempozyumu, Bingöl Üniversitesi, 17-19 Eylül 2010, Bingöl.
  • Kaftanoğlu, O., Kumova, U., Yeninar, H., Özkök, D. 1995. Türkiye’de Balarısı (Apis mellifera L.) Hastalıklarının Dağılımı, Koloniler Üzerine Etkileri ve Entegre Kontrol Yöntemlerinin Uygulanması. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Veterinerlik ve Hayvancılık Araştırma Grubu Proje No: VHAG-925, Kesin Sonuç Raporu, Ankara. Kaftanoğlu, O. 1987. Arıcılığın Temel Prensipleri. T.K.V. Teknik Arıcılık, Sayı:10, Kazan/Ankara, s. 7-11.
  • Karakaya, E., Kızıloğlu, S. 2015. Bingöl ili bal üretimi. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 5(2): 25-31.
  • Kekeçoğlu, M. 2012. Türkiye'de Arıcılık, Sorunları ve Çözüm Önerileri.Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi Geleneksel Tıp Festivali.İstanbul.
  • Kekeçoğlu, M., Gürcan, E.K., Soysal, M.İ. 2007. Türkiye arı yetiştiriciliğinin bal üretimi bakımından durumu. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(2): 227-236.
  • Kumova, U., Öztürk K. 1988. Çukurova Bölgesinde arı yetiştiriciliğinin yapısı. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi. 3(1): 26-40.
  • Kutlu, M.A., Sezen, İ.Y. 1999. Bingöl ve Yöresi arıcılık düzeyinin saptanması, sorunları, çözüm ve öneriler. Türkiye Arıcılığın Sorunları ve 1. Ulusal Arıcılık Sempozyumu Kemaliye/Erzincan.
  • Kutlu, M.A., Bakoğlu, A., Batmaz, B. 2005. Fırat Üniversitesi Bingöl Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Programında yetiştirilen farklı yaşlardaki ana arıların (Apis mellifera L.) koloni performansları. Fırat Üniversitesi Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları. 4(1): 19-22.
  • Kutlu, M.A. 1998. Bingöl Yöresi bal arıları (Apis mellifera L.) Nosema hastalığının varlığı ve enfeksiyon oranı. Teknik Arıcılık, 79: 24-26.
  • Kutlu, M.A., Gül, A. 2015. Bingöl ilinde arıcılık faaliyetleri üzerine bir kesit çalışması 3. Bölgesel Kalkınma Konferansı, Bingöl.
  • Kızılaslan, H., Kızılaslan, N. 2007. Factors affecting honey production in apiculture in Turkey. Journal of Applied Sciences Research, 3(10): 983-987.
  • Özcan, F. 2011. Göller Bölgesinde Arı Ürünlerinin Pazar ve Pazarlama Sorunları, Uygulanabilecek Pazarlama Stratejileri. Bitirme Ödevi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İşletme Bölümü, Isparta.
  • Özbilgin, N., Alataş, İ., Balkan, C., Öztürk, A.İ., Karaca, Ü. 1999. Ege bölgesi arıcılık işletmelerinin teknik ve ekonomik başlıca karakteristiklerinin belirlenmesi. Anadolu, 9(1): 149-170.
  • Saner, G., Engindeniz, S., Çukur, F., Yücel, B. 2005. İzmir ve Muğla İllerinde Faaliyet Gösteren Arıcılık İşletmelerinin Teknik ve Ekonomik Yapısı ile Sorunları Üzerine Bir Araştırma. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 126, ISBN: 975- 407-169-1, Ankara, Mart, 126 s.
  • Savaş, T., Sıralı, R. 2002. Muratlı ve köylerinde arıcılığın yapısının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Teknik Arıcılık, 76: 15-21.
  • Settar, A. 1966. Muğla vilayeti Arıcılığı ve Problemleri Üzerine İncelemeler. Ege Bölgesi Zirai Araştırma Enstitüsü, Menemen, İzmir.
  • Sezgin, A., Kara, M. 2011. Arıcılıkta verim artışı üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesine yönelik bir araştırma: TRA2 bölgesi örneği. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(4): 31-38.
  • Soysal, M.İ., Gürcan, E.K. 2005. Tekirdağ ili arı yetiştiriciliği üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2: 161-165.
  • Söğüt, B., Şeviş, H.E., Karakaya, E., İnci, H., Yılmaz, H.Ş. 2019a. Bingöl İlinde arıcılık faaliyetinin mevcut yapısı üzerine bir araştırma. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(2): 168-177.
  • Söğüt, B., Şeviş, H.E., Karakaya, E., İnci, H. 2019b. Arıcılık İşletmelerinde mevcut durum temel sorunlar ve çözüm önerileri üzerine bir araştırma (Bingöl ili örneği). Uludağ Arıcılık Dergisi, 19(1): 50-60.
  • Şekerden, Ö., Aydın, N. 1986. Amasya’da arı ve ipekböcekçiliğinin durumu, sorunları ve bazı öneriler. Amasya Tarım Sempozyumu, Yayın No: 3, s. 362-376.
  • Tunca, R.İ., Çimrin, T. 2012. Kırşehir ilinde bal arısı yetiştiricilik aktiviteleri üzerine anket çalışması. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2(2): 99-108.
  • TÜİK, 2017. http://www.tuik.gov.tr.
  • Yaşar, N., Güler, A., Yeşiltaş, H.B., Bulut, G., Gökçe, M. 2002. Karadeniz Bölgesi arıcılığının genel yapısının belirlenmesi. Mellifera, 2(3): 15-24.
  • Yerlikaya, H.R., Şahinler, N. 2007. Tunceli ili Pülümür ilçesinde arıcılığın yapısı, problemleri ve çözüm yolları üzerine bir araştırma. 5. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, YYÜ Ziraat Fak, Van.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Olgunlaşma Dönemlerinin Sirken (Chenopodium album) Otunun Kimyasal Kompozisyonuna, Besleme Değerine ve Metan Üretimine Etkisi

ALİ İHSAN ATALAY, ADEM KAMALAK

Malatya İlindeki Etlik Piliç İşletmelerinin Teknik ve Yapısal Özellikleri¥

TURGAY ŞENGÜL, Ömer Faruk BOYRAZ

Çay Üretiminde Üretici Geliri ve Verimi Artırmaya Yönelik Bir Araştırma: Artvin İli Örneği

AHMET SEMİH UZUNDUMLU, Simge KARAYAR, SEVAL KURTOĞLU, Nur ERTEK

Sivas Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Domuz Ayrığı (Dactylis glomerata L.) Çeşitlerinin Bazı Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

TOLGA KARAKÖY, YETER ÇİLESİZ, EMİNE SERAP KIZIL AYDEMİR

Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Verim ve Verim Öğelerinin Korelasyon ve Path Analizi ile İncelen

Kerem BORU, Semra YILDIRIM, ESRA AYDOĞAN ÇİFCİ

İnorganik Civanın Subletal Dozlarının Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Beyin Dokusunda Doza Bağlı RPA1 İçeriğini Yükseltmesi ve P53 Ekspresyonunu Engellemesi

MEHMET REŞİT TAYSI, BÜNYAMİN SÖĞÜT, Victor S. NEDZVETSKY, MUAMMER KIRICI, CAN ALİ AĞCA

Antep Fıstığı (Pistacia vera) Tohumundan Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin Belirlenmesi

Duygu MERCAN ÜLKÜ, Müge GİDİŞ, Metin BÜLBÜL

Geleneksel Bir Kapadokya Ürünü Sızgıt: Geleneksel ve Ticari Üretimdeki Farklılıklar

CEM OKAN ÖZER, BÜLENT ZORLUGENÇ, Selçuk Mustafa SEÇEN

Farmatan Silaj Katkı Maddesinin Yonca Silajı Yapımında Kullanımı

Ahmet Yusuf ŞENGÜL, Rahim AYDIN

Yield and Quality Feature of Some Silage Sorghum and Sorghum-Sudangrass Hybrid Cultivars in Ecological Conditions of Kırşehir Province

HAKAN KIR, Başak DURSUN ŞAHAN