Patates Üretim Maliyetleri ve Karlılığındaki Değişim: Niğde İli Örneği

Niğde ili, Türkiye'de patates üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında yer almaktadır. Bu çalışmada 2000-2014 döneminde Niğde ilindeki patates üretim maliyeti ve gelirdeki değişimlerin irdelenmesi amaçlanmıştır. Niğde ilinde patates üretiminden elde edilen mutlak kar 2014 yılı için 355,6 TL/da olarak hesaplanmıştır. İncelenen yıllar arasında mutlak karın en yüksek olduğu yıl (450,8 TL/da) 2005 yılı en düşük olduğu yıl ise (-329,7 TL/da) 2012 yılıdır. 2012 yılı dışında incelenen yılların tamamında gayri safi üretim değeri, üretim masrafını karşılayabilmektedir. Ancak, üretim maliyetlerinin artması ile mutlak ve nispi karlar azalma eğilimi göstermiştir.

Changes in Potato Production Costs and Profitability: The Case Of Niğde

Niğde ili, Türkiye’de patates üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında yer almaktadır. Bu çalışmada 2000-2014 döneminde Niğde ilindeki patates üretim maliyeti ve gelirdeki değişimlerin irdelenmesi amaçlanmıştır. Niğde ilinde patates üretiminden elde edilen mutlak kar 2014 yılı için 355,6 TL/da olarak hesaplanmıştır. İncelenen yıllar arasında mutlak karın en yüksek olduğu yıl (450,8 TL/da) 2005 yılı en düşük olduğu yıl ise (-329,7 TL/da) 2012 yılıdır. 2012 yılı dışında incelenen yılların tamamında gayri safi üretim değeri, üretim masrafını karşılayabilmektedir. Ancak, üretim maliyetlerinin artması ile mutlak ve nispi karlar azalma eğilimi göstermiştir.

___

  • Açıl AF, Demirci R. 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. T.C. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 880, Ders Kitabı: 245, 372 s., Ankara.
  • Engiz AM. 2007. Türkiye’de Patates Tohumluğu Üretiminin Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi – Nevşehir Örneği. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 215s, Ankara.
  • FAO. 2016. FAO (Food and Agriculture Organisation) İstatistik Verileri, Roma, İtalya.
  • İlisulu K. 1986. Nişasta-Şeker Bitkileri ve Islahı. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları 1960, Ders kitabı, 279, 278s., Ankara.
  • Kıral T, Kasnakoğlu H, Tatlıdil FF, Fidan H, Gündoğmuş E. 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları, Proje Raporu 1999-13, 143s., Ankara.
  • Onaran H, Ünlenen LA, Doğan A. 2010. Patates Tarımı, Sorunları ve Çözüm Yolları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, 91s., Niğde.
  • Şahin K. 2003a. Ahlat İlçesinde Patates Üretimi ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi 2003, 13(2): 81-88.
  • Şahin K. 2003b. Ahlat İlçesinde Patatesin Pazarlama Yapısı Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13(2): 119-125.
  • TÜİK. 2016. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul Tarihi:02.08.2016.
  • TZOB. 2014. Türkiye Ziraat Odası Birliği, Zirai ve İktisadi Rapor http://www.tzob.org.tr/Yay%C4%B1nlar/Raporlar/Zirai- %C4%B0ktisadi-Raporlar Erişim Tarihi:04.02.2014.
  • Varol N. 2010. İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası‘nın İncelenmesi ve VOB-Patates Vadeli İşlem Sözleşmesine Yönelik Bir Araştırma. Nevşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 95s, Nevşehir.
  • Yılmaz H, Demircan V, Erel G. 2006. Bazı Önemli Patates Üreticisi İllerde Patates Üretim Maliyeti ve Gelirinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1(1):22-32.
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Diyarbakır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durum Analizi

MUHİTTİN TUTKUN, MUZAFFER DENLİ, ABDULLAH SESSİZ

Atıksu Arıtımında Yatay Yüzeyaltı Akışlı Yapay Sulak Alan Sistemlerinin Kullanımı: Örnek Çalışma, Kızılcaören

FULYA AYDIN TEMEL, ESİN AVCI, YÜKSEL ARDALI

Patates Üretim Maliyetleri ve Karlılığındaki Değişim: Niğde İli Örneği

Ayşe KARSAN, MEVLÜT GÜL

Influences of Packaging on Consumers’ Choice of Agricultural Products in Enugu, Nigeria

Ebube Chukwuebuka WİLFRED, Tobenna Valentine ONYEAKUSİOBİ

Integrated Nutrient Management on Soil Properties and Nutrient Uptake by Red Onion

Emmanuel Kwada KWAGHE, Abdullahi Muhammad SADDİQ, Rejoice Ibrahim SOLOMON, Salihu Ardo MUSA

Evaluation of an Organic Package of Practice Towards Green Gram Cultivation and Assessment of its Effectiveness in Terms of Crop Sustainability and Soil Quality Development

Antara SEAL, Ranjan BERA, Rupkatha Roy CHOWDHURY, Koushik MUKHOPADHYAY, Sudipta MUKHERJEE, Ajit Kumar DOLUİ

Tokat İli Kazova Bölgesinde Domates Yetiştiriciliğinde İlaç Kullanımı

BİLGE GÖZENER, Murat SAYILI, AYSUN ÇAĞLAR TORUN

Sığ Sularda Nutrient Seviyelerine Sediman Kalitesinin Etkisinin Konumsal Olarak Değerlendirilmesi: Cernek Gölü Örneği

HÜSEYİN CÜCE, GÜLFEM BAKAN

Identification of Meat Species by Using Molecular and Spectroscopic Techniques

Evrim Güneş ALTUNTAŞ, Ebru DENİZ, Beycan AYHAN, Kezban CANDOĞAN, FATMA DUYGU ÖZEL DEMİRALP

Measuring the Efficiency Profile of Crop Production in Traditional Rainfed Sector of North Kordofan state, Sudan.

Ibrahim Elnour IBRAHİM, Ahmed Mohamed MORAKAH