Assessment of Irrigation Practices of Farmers Receiving Water from Open-Canal and Piped Irrigation Networks

Özellikle açık kanallı küçük sulama şebekelerinin hızla borulu şebekeye dönüştürüldüğü ve damla sulama yönteminin yoğun bir şekilde kullanıldığı Çanakkale yöresinde yapılan bu çalışma ile açık kanal ya da borulu şebekeden su alan çiftçilerin sulama zaman planlaması bakımından farklı olmadığı her iki şebekeyi kullanan çiftçi grubunun da bilinçsiz sulama yaptığı belirlenmiştir. Optimum sulama programına göre Kumkale'de domates yetiştiriciliği yapan çiftçi mevsimlik toplam 531 mm sulama suyu uygulaması gerekirken borulu şebeke ile 1414 mm, Mahmudiye'deki domates yetiştiricisi 457 mm sulama suyu uygulaması gerekirken açık kanallı şebeke ile 492 mm, Kumkale'de mısır yetiştiricisi 512 mm sulama suyu uygulaması gerekirken borulu şebeke ile 975 mm ve son olarak Mahmudiye'deki mısır yetiştiriciliği yapan çiftçi ise 379 mm sulama suyu uygulaması gerekirken açık kanallı şebeke ile 228 mm sulama suyu uygulamıştır. Diğer taraftan sulama suyu miktarının verime etkisini gösteren göstergelerden IWUE değerleri sırasıyla Kumkale domateste; 2,5 kg/da/mm, Mahmudiye domateste; 12,3 kg/da/mm, Kumkale mısırda; 0,7 kg/da/mm ve Mahmudiye mısırda ise 8,7 kg/da/mm olarak belirlenmiştir. Ayrıca sulama suyu ihtiyacının karşılanma oranının ve yağışın etkili kullanılıp kullanılamadığını gösteren RIS değerlerinde ise durum, Kumkale domateste; 2,98, Mahmudiye domateste; 1,41, Kumkale mısırda; 2,40 ve Mahmudiye mısırda 0,85 olarak hesaplanmıştır.

Açık Kanal ve Borulu Şebekelerden Sulama Yapan Çiftçilerin Sulama Uygulamalarının Değerlendirilmesi

Özellikle açık kanallı küçük sulama şebekelerinin hızla borulu şebekeye dönüştürüldüğü ve damla sulama yönteminin yoğun bir şekilde kullanıldığı Çanakkale yöresinde yapılan bu çalışma ile açık kanal ya da borulu şebekeden su alan çiftçilerin sulama zaman planlaması bakımından farklı olmadığı her iki şebekeyi kullanan çiftçi grubunun da bilinçsiz sulama yaptığı belirlenmiştir. Optimum sulama programına göre Kumkale’de domates yetiştiriciliği yapan çiftçi mevsimlik toplam 531 mm sulama suyu uygulaması gerekirken borulu şebeke ile 1414 mm, Mahmudiye’deki domates yetiştiricisi 457 mm sulama suyu uygulaması gerekirken açık kanallı şebeke ile 492 mm, Kumkale’de mısır yetiştiricisi 512 mm sulama suyu uygulaması gerekirken borulu şebeke ile 975 mm ve son olarak Mahmudiye’deki mısır yetiştiriciliği yapan çiftçi ise 379 mm sulama suyu uygulaması gerekirken açık kanallı şebeke ile 228 mm sulama suyu uygulamıştır. Diğer taraftan sulama suyu miktarının verime etkisini gösteren göstergelerden IWUE değerleri sırasıyla Kumkale domateste; 2,5 kg/da/mm, Mahmudiye domateste; 12,3 kg/da/mm, Kumkale mısırda; 0,7 kg/da/mm ve Mahmudiye mısırda ise 8,7 kg/da/mm olarak belirlenmiştir. Ayrıca sulama suyu ihtiyacının karşılanma oranının ve yağışın etkili kullanılıp kullanılamadığını gösteren RIS değerlerinde ise durum, Kumkale domateste; 2,98, Mahmudiye domateste; 1,41, Kumkale mısırda; 2,40 ve Mahmudiye mısırda 0,85 olarak hesaplanmıştır.

___

  • Anonymous. 2006. Water A Shared Responsibility. The United Nations World Water Development Report 2. ISBN UNESCO 92-3-104006-5.
  • Doorenbos J, Pruitt WO. 1992. Crop Water Requirements. Irrigation and Drainage Paper No: 33, FAO, Roma, p. 8.
  • Eylen M, Kanber R, Tok A. 1986. Çukurova Koşullarında Karık ve Damla Sulama Yöntemleri İle Sulanan Çileğin Verim ve Su Tüketimi. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları 135. 77. 39 s. Tarsus.
  • GTHB. 2016. Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2014 Yılı Brifing Raporu. http://canakkale.tarim.gov.tr/Menu/13/Brifingler. Erişim Tarihi: 15.12.2016.
  • Howell TA, Cuenca HA, Solomon KH. 1990. Crop Yield response. Management of Farm Irrigation Systems. Trans. ASAE Monograph Chap S. USA.
  • Kanber R, Köksal H, Önder S, Eylen M. 1994. Farklı Sulama Yöntemlerinin Genç Portakal Ağaçlarında Veri, Su Tüketimi ve Kök Gelişimine Etkileri. J. of. Agriculture and Forestry 20 (1996) 163-172.
  • Karagöz Ö. 2001. Çanakkale İlinin İklim Özellikleri ve Tarıma Olan Etkileri. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisans Bitirme Tezi. Çanakkale.
  • Rijetama PE. 1970. Soil Moisture Forecasting, Inastituut voor Culturtechniek en Waterhuishouding Wageningen, Page 28.
  • TAGEM 2016. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Türkiye’de Sulanan Bitkilerin Su Tüketim Rehberi. http://www.tarim.gov.tr/TAGEM/Belgeler/T%C3%BCrkiye de%20Sulanan%20Bitkilerin%20Su%20T%C3%BCketimi %20Rehberi%205-9-2016.pdf. Erişim Tarihi: 15.12.2016.
  • TÜİK 2014. Bitkisel Üretim İstatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu 30.04.2015, http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do? metod=temelist.
  • Yıldırım O, Korukçu A. 1999. Damla Sulama Sistemlerinin Projelendirilmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ankara
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Giresun Yöresinden Bazı Bitkilerde Metal Birikiminin Değerlendirilmesi

MUSTAFA TÜRKMEN, Köksal DURAN, AYSUN TÜRKMEN

Assessment of Irrigation Practices of Farmers Receiving Water from Open-Canal and Piped Irrigation Networks

Nihan Körpe ASLAN, MURAT TEKİNER

A Regional Scale Evaluation of Conservation Status of Orchid Species Recorded in The Eastern Mediterranean Region of Turkey

GÜLDEN SANDAL ERZURUMLU, KEMAL TULÜHAN YILMAZ, ZERRİN SÖĞÜT

2012-2013 Yılı Arasında Sinop İli’nde Satışa Sunulan Kültür Balıklarının Aylık Fiyat Değişimlerinin İzlenmesi

BİROL BAKİ, ŞENNAN YÜCEL, Fatma DEMİR, Muhittin KASA

Residual Effect of Poultry Manure and Mineral N Application on Maize Production under Wheat-Maize Cropping System

Syed Azam SHAH, Wisal MOHAMMAD1

Determination of Spatiotemporal Variations in Heavy Metal Concentration through Orontes River

Ece KILIÇ, Mehmet Fatih CAN

Farklı Su Sıcaklıklarında Tutulan Pullu Sazan (Cyprinus carpio)’da Çörek Otu (Nigella sativa) Yağının Oksidatif Stres ve Bazı Antioksidan Parametrelere Etkisi

SERPİL MİŞE YONAR

İnsülin Direnci, Beslenme ve Yağlı Yeme İsteği ile CD36 Reseptörü İlişkisi

Reyhan Nergiz ÜNAL, EMİNE MERVE EKİCİ

Milk Urea Content and ?13C as Potential Tool for Differentiation of Milk from Organic and Conventional Low- and High-Input Farming Systems

Yaroslava ZHUKOVA, Pylyp PETROV, Yuriy DEMİKHOV, Alex MASON, Olga KOROSTYNSKA

The Investigation of the Accessibility of Children's Playgrounds in the Town of Ordu

MURAT YEŞİL, PERVİN YEŞİL