TRAVMATİK SAÇLI DERİ YARASI İLE KERİON CELSİ BİRLİKTELİĞİ: NADİR BİR OLGU

Giriş: Kerion celsi, Tinea (T) mentagrophytes, T. verrucosum, T. rosaceum (T. megninii), T. tonsurans, T. violaceum ve T. soudanense gibi dermatofit türlerinin etkeni olduğu fungal enfeksiyonlarda, mantar elemanlarına karşı immunolojik duyarlılığı olan çocuklarda, saçlı deride oluşan bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Yara bir travma öyküsü ile birlikte olduğunda ayırıcı tanı oldukça güçtür. Burada, travmatik saçlı deri yarası ile birlikte gelişen nadir bir kerion celsi olgusu sunulmaktadır. Gereç ve yöntem: Kafasında yara yakınması ile polikliniğimize başvuran yedi yaşındaki erkek çocuğun, 15 gün önce kafasını sobaya çarpma sonucunda yaralanma öyküsü vardı. Fizik muayenede saçlı deride, verteks bölgesinde yaklaşık 5x5 cm boyutlarında ağrılı pürülan akıntı, skalp apsesi, kaşıntılı plaklar, saç kaybı ve kurutlu bir lezyon saptandı. Enfekte, travmatik bir saçlı deri yarası olarak görünmekteydi. Tedavi için yara bakımı ile birlikte parenteral antibiyotik tedavisi başlandı. Nekrotik dokular ile apse odaklarının uzaklaştırılması amacı ile hastaya cerrahi debridman uygulandı. Ancak iyileşme görülmedi. Bulgular: Kerion celsi düşünülmesi sonrasında, mikroskop altında fırça örneği incelemesi, mantar kültürü ve debritman materyalinin histopatolojik incelemesi ile tanı koyuldu. Topikal ve sistemik antimikotik tedavi ile iyileşme sağlandı. Sonuçlar: Saçlı deri travması sonrası gelişen yara ile birlikte mikotik bir enfeksiyonun birlikte bulunması sık karşılaşılan bir durum değildir. Ancak, çocukluk çağında skalpte akıntılı, pürülan, kabuklu ve keratin debris içeren yara varlığında, özellikle standart tedavi yaklaşımlarına direnç varsa, kerion celsi ayırıcı tanıda düşünülmelidir.

TRAUMATIC HAIR BEARING SKIN WOUND COMBINED WITH KERION CELSI: A RARE CASE

Traumatic hair bearing skin wound combined with kerion celsi: a rare case Introduction: Kerion celsi is a hypersensitivity reaction to a dermatophytic infection in hair bearing skin which is caused by dermatophyte species such as T mentagrophytes, T verrucosum, T rosaceum (T megninii), T tonsurans, T violaceum, and T soudanense in children who have hypersensitivity againist the components of dermatophytes. Differential diagnosis is very difficult when a scalp wound is associated with the history of traumatic scalp injury. Presented here was a rare case of kerion celsi who had traumatic scalp wound. Material and Methods: A 7-year-old boy presented to our clinic, complaining of a head wound which caused from hitting it to a heater 15 days ago. On the examination, a 5x5 cm wound on the vertex of the scalp was diagnosed with painful draining scalp abscesses, purulent discharge, itchy plaques, hair loss, pruritus and scaling. It seemed to be an infected and traumatic wound of hair bearing skin. For the treatment, wound care and a parenteral antibiotic were initiated, and then a surgical debridement was performed to take out necrotic tissues and drain abscess formations. However, any evident for healing didnメt appear. Results: After considering kerion celsi, by using fungal cultures, examination of scalp brush samples under microscope and histopathologic investigation of the debridement materials, diagnosis was achieved. Systemic and topical antifungal treatment healed the wound completely. Conclusions: Although association of a traumatic scalp wound with a dermatophytic infection is a rare instance, if there is a scalp wound with crusting, serious ooze, pus, and keratin debris in childhood, and especially if there is a resistant againist usual treatment modalities, kerion celsi should be considered in differential diagnosis.
Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6878
  • Başlangıç: 1978
  • Yayıncı: Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİPEDİKÜLLÜ SERBEST DERİN İNFERİOR EPİGASTRİK ARTER PERFORATOR (DİEP) FLEBİ İLE ALT EKSTREMİTE REKONSTRÜKSİYONU: OLGU SUNUMU

Nilay Fatma Yogun, Mehmet Veli Karaaltın, Ethem Güneren

GENİŞ ÜRETRA DEFEKTLERİNİN ONARIMINDA ÜÇ TABAKALI YÖNTEM

Saime İrkören, Sezen Özkısacık, Nazan Şahin Sivrioğlu, Eray Copçu

OLGU SUNUMU: SAKROKOKSİGEAL BÖLGE ATEŞLİ SİLAH YARALANMASI SONRASI GEÇ DÖNEM KLİNİK TABLO

Yüksel KANKAYA, Melıke ORUÇ, Utku Can DÖLEN, Nezih SUNGUR, Ruşer BARIŞ, Uğur KOÇER

TRAVMATİK SAÇLI DERİ YARASI İLE KERİON CELSİ BİRLİKTELİĞİ: NADİR BİR OLGU

Sarper YILMAZ, Nazım GÜMÜŞ, Ömer Faruk ERİN, Uğur Recep ÇELİK, Ali Rıza ERÇÖÇEN

OZON TERAPİ: MİT VE GERÇEK

Orhan BABUCÇU

ERİŞKİN YAŞ GRUBUNDA SAPTANAN ORTA BOYUTLU KONJENİTAL MELANOSİTİK NEVÜSLERDE MALİGNİTE POTANSİYELİ VE TEDAVİ YAKLAŞIMI

Serbülent Güzey, Fatih Zor, Bülent Kurt, Selçuk Işık

DERİ GREFTİ UYGULAMASINI KOLAYLAŞTIRAN BASİT VE KULANIŞLI BİR KALIP YÖNTEMİ

Burak ERSOY, Hakan ŞİRİNOĞLU

SADECE ARTER ANASTOMOZU İLE YAPILAN BAŞPARMAK DİSTAL UÇ REPLANTASYONU OLGUSUNDA KEMİK TESPİTİNE BAĞLI UÇ NEKROZU

Hüseyin KARAGÖZ, Ayhan Turhan, Yalçın Bayram

SERVİKAL DİSK HERNİLİ HASTALARDA TEMPOROMANDİBULAR EKLEM DİSFONKSİYONU GÖRÜLME SIKLIĞI

Sevgi Sevi SUBAŞI, Nihal GELECEK, Nursen İLÇİN, Özge ÇELİKER

BİR ACİL SERVİSE BAŞVURAN MAKSİLLOFASİYAL TRAVMA OLGULARI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA

Hayriye GÖNÜLLÜ, Sevdegül KARADAŞ, Dağhan IŞIK, Ömer Faruk KOÇAK, Hakan TEKİN