GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KLİNİKTE MEME KÜÇÜLTME: GERİYE DÖNÜK KESİTSEL BİR BAKIŞ

Giriş: Meme küçültme cerrahisi, plastik cerrahide sık yapılan ameliyatlar arasında yer almaktadır. Bununla birlikte birçok teknik, pedikül, skar ve yaklaşım tanımlanmıştır. Kliniğimizde son 10 yıl içerisinde yapılan meme küçültme cerrahileri retrospektif olarak incelenerek, teknik seçimlerdeki değişiklikler ve değişimin altında yatan sebeplerin ortaya konması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla retrospektif kesitsel bir çalışma planlanarak 2001, 2006 ve 2010 yıllarında kliniğimizde yapılan meme küçültme hastaları tarandı. Hastaların demografik özellikleri ortaya konduktan sonra teknik açıdan kullanılan pedikül, skarın şekli ve uygulanan pediküle göre skar seçimi açısından bir değerlendirme yapıldı. Hastanede ortalama kalış süreleri, çıkan meme dokusunun ağırlığı da değerlendirmeye alınarak 2001, 2006 ve 2010 yılları arasında meme küçültme ameliyatlarındaki genel yaklaşım ve farklılıklar ortaya koyuldu. Bulgular: Toplam vaka sayılarına bakıldığında 2001 yılında 40, 2006 yılında 107, 2010 yılında ise 168 meme küçültme ameliyatı yapıldığı görüldü. Her üç zaman diliminde klinikte bulunan cerrahlar arasında fark yoktu. 2001 yılında inferior pediküllü teknik ağılıklı olarak tercih edilmiştir. Skar seçimi sıklıkla ters T skar şeklinde olmuştur. 2006 yılında inferior pedikülün yanı sıra superomedial pedikül de sıkça kullanılan bir teknik haline gelmiştir. Ters T skarı bu zaman diliminde de en çok tercih edilen skar olmuştur. 2010 yılına bakıldığında ise superolateral ve superomedial pedikülün ağırlıkta olduğu gözlendi. Skar dağılımlarında ters T skarın yanında vertikolateral skarın da sık tercih edildiği görülmüştür. Sonuç: Meme küçültme ameliyatları çok farklı teknik ve modifikasyon içeren cerrahiler arasındadır. Bunun sebebi, her tekniğin, kullanılan pedikülün kendine has avantaj ve dezavantajları olmasıdır. Ayrıca, cerrahın tecrübesi arttıkça her teknik içerisindeki eksikliklerin daha net ortaya konabilmesi mümkün olabilir ve o eksik noktaların giderilmesi hedeflenebilir. Kliniğimizdeki üç farklı zaman kesitinde ortaya konan değişikliklerin de temelde bu süreci yansıttığını düşünmekteyiz.

BREAST REDUCTION SURGERY IN OUR CLINIC FROM PAST TO PRESENT: A CROSS-SECTIONAL RETROSPECTIVE OVERVIEW

Introduction: Breast reduction is listed among the most commonly performed operations in plastic surgery. Even so, many different techniques, pedicles, scars and approaches have been defined. A retrospective study was undertaken in our clinic to evaluate the changes in techniques and approach within the last decade. Material and Methods: For this purpose, all breast reductions surgeries performed within 2001, 2006 and 2010 were evaluated. After the demographic data was collected, a technical evaluation was done to determine the choice of pedicle, the choice of scar, and scar preference according to the pedicle in the three different time frames. Results: A total of 40 reduction mammoplasty cases were performed during 2001, while this number was 107 for 2006, and 168 for 2010. The surgical team was similar regarding the three time frames. In 2001, the main choice in pedicle was the inferior pedicle while the Wise pattern was the preferred scar of choice. In 2006, the superomedial pedicle was also highly preferred alongside the inferior pedicle while the choice in scar was the same. In 2010, the superomedial-lateral pedicles were the dominant choice in technique while there was an increase in verticolateral scars. Conclusions: Breast reduction surgeries are among the most versatile operations in plastic surgery. The reason behind this versatility is the different advantages and disadvantages that come with each technique. Furthermore, the more experienced the surgeon gets, the more likely they note these disadvantages and start to look for ways to overcome them. We believe that the changes in the three different time frames are reflective of this development.

___

  • Cardenas-Camarena L, Vergara R. Reduction Mammaplasty with Superior-Lateral Dermoglandular Pedicle: Another Alternative. Plast Reconstr Surg. 2001; 107(3): 693-9.
  • Altobelli JA. Reduction mammaplasty: a preference for the infe- rior pedicle technique. Plast Reconstr Surg. 2001; 108 (5): 1448.
  • Hunter Smith DJ, Smoll NR, Marne B, Maung H, Findlay MW. Comparing breast-reduction techniques: Time-to-event analy- sis and recommendations. Aesth Plast Surg. 2012; 36(3):600-6.
Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6878
  • Başlangıç: 1978
  • Yayıncı: Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

SKALPTE DEV ADENOİD KİSTİK KARSİNOM: OLGU SUNUMU

Elif SARI, Hülda Rıfat ÖZAKPINAR, Esabil EKER, Mustafa DURGUN, Ali Teoman TELLİOĞLU

ENOXAPARİN RANDOM PATERNLİ FLEP CANLILIĞINA KATKIDA BULUNMAZ: RAT SIRT DERİ FLEBİNDE DENEYSEL ÇALIŞMA

Nilgün Markal ERTAŞ, Hüseyin BORMAN

SIRTTA DEV METASTATİK MİKSOİD LİPOSARKOM: OLGU SUNUMU

Özlenen ÖZKAN, Ahmet DUYMAZ, Mehmet Can UBUR, İnanç GÜRER, Ömer ÖZKAN

PROKSİMAL VE DİSTAL HİPOSPADİAS OLGULARINDA FARKLI CERRAHİ YÖNTEMLERİN ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Caferi Tayyar SELÇUK, Kadir AKSOY, Sebat KARAMÜRSEL, Birol CİVELEK, Selim ÇELEBİOĞLU

AYNI ARTER KULLANIMI İLE ARDIŞIK SKAPULAR SERBEST FLEP VE ‘TOE TO THUMB’ TRANSFER İLE FONKSİYONEL EL REKONSTRÜKSİYONU: OLGU SUNUMU

Önder Karaaslan, Erhan Sönmez, Özlem Karataş Silistreli, Yağmur Kaan Bedir

İKİ TARAFLI DOĞUMSAL NOSTRİL DARLIĞININ ONARIMINDA İKİ TARAFLI HELİKAL RİM SERBEST FLEBİ

Çetin DUYGU

SUBTOTAL AMPUTE BİR EKSTREMİTENİN REVASKÜLARİZASYONU VE EŞZAMANLI FONKSİYONEL REKONSTRÜKSİYONU

Haldun Onuralp KAMBUROĞLU, Ali Emre AKSU, Tunç ŞAFAK, Ebru YÖRÜK

ÜST GÖZKAPAĞI CERRAHİ ANATOMİSİ: ANATOMİK DİSSEKSİYON ÇALIŞMASI VE LİTERATÜR DERLEMESİ.

Yiğit Özer TİFTİKCİOĞLU, Tahir GÜRLER, Okan BİLGE, Çağıl Meriç ERENOĞLU

DUDAK SİNEŞİSİ VE POLİDAKTİLİ ÇOCUK OLGU; ELLIS VAN CREVELD SENDROMU

Gaye FİLİNTE, Mehmet Ersin GÖNÜLLÜ, Nujen Gülçin Ayçiçek Çardak, Güniz Eker Uluçay, Tayfun Aköz

İKİ AŞAMALI TENDON REKONSTRÜKSİYONU: 31 HASTANIN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ

Nesibe Sinem ÇİLOĞLU, Afet ÖNCEL, Mustafa TERCAN