- -

150156

Ağır doğum travması Editöre Mektup

Doğum sırasında bebeğe uygulanan mekanik etkenler sonucunda gelişen doğum travmaları 1000 canlı doğumda 2 7 arasında görülmektedir 1 3 Erken doğum doğumun hızlı veya uzun sürmesi çıkış anomalileri sefalopelvik uyumsuzluk makrozomik fetus başlıca risk etmenleridir 4 Obstetrik tekniklerde gelişme ve vajinal doğumda uygulanması ile doğum travmalarının sıklığında belirgin bir azalma olmuştur Ölüm oranlarında düşüşe rağmen doğum travmaları hala yenidoğanda önemli bir sorun ve yenidoğan yoğun bakım birimine yatış sebebi olmaktadır Bu mektupta ağır doğum travması nedeni ile kliniğimize sevk edilen olgumuzu nbsp; çarpıcı radyolojik bulguları olması nedeni ile sunmak istedik Doğum öncesi öyküsünde özellik olmayan 30 yaşında sağlıklı annenin ilk gebeliğinden 37 haftalık normal vajinal yol ile 3640 gram doğan kız bebek asfiktik doğum ve doğum sonrası solunum sıkıntısı ön tanıları ile kliniğimize sevk edildi Olguya işlem sırasında vakum uygulandığı solunumu baskılanmış olarak doğduğu entübe edilerek pozitif basınçla solutulduğu bildirildi Fizik muayenede genel durumu kötü siyanotik solunum sıkıntısı mevcuttu Baş ve boyunda yaygın cilt altı amfizemi mevcuttu sol akciğer sesleri azalmış olarak duyuluyordu Resim 1A ve 1B Karaciğer kot kavsinde 3 cm ele geliyordu ve sağda Moro refleksi alınamadı Resim 1A Direkt grafilerinde sağ akciğerde pnömotoraks baş ve boyunda yaygın cilt altı amfizemi görüldü Resim 1C ve 1D Laboratuvar tetkiklerinde serum kreatin kinaz ve laktat düzeyleri yüksek saptandı sırasıyla 3448 U L ve 5 1 mmol L nbsp; Mekanik ventilatör desteğine alındı pnömotoraks nedeni ile göğüs tüpü takılarak kapalı su altı direnajı uygulandı İzlemde pnömotoraksı ve cilt altı amfizemi düzelen ekstübe edilen Erb Duchenne paralizisi nbsp; gerileyen olgumuz halen polikliniğimizde izlenmektedir Sonuç olarak yenidoğan ölümlerinin 2 rsquo;sini 5 oluşturan doğum travmaları kemik yumuşak doku sinir ve organ yaralanmalarına yol açarak ölüm ve ciddi sakatlıklara aile ve hekimler üzerinde kaygı ve strese ve hukuki sorunlara neden olan klinik durumlardır Daha iyi obstetrik bakım ve doğum koşullarındaki iyileşmeye karşın hala ciddi doğum travmalarının görülebildiğini hatırlatmak istedik
Anahtar Kelimeler:

-

-

Malpractice has gained an alarming dimension especially along with the introduction of compulsory professional liability insurance On the other hand it is quite difficult to say that malpractice is discussed by considering all responsible determinants According to individual focused approach the error is caused by single individual so the solution can be achieved by punishing the individual It is known that this approach does not reduce errors and adversely affect services due to high compensations and increased insurance premiums In Turkey malpractice is simply considered in the customer seller relationship context and individual focused approach is adopted However it is well established that this ldquo;blame culture rdquo; has negative effects on service provided social perception of the profession and job satisfaction Beside recognizing individual professional responsibilities basically it should be stressed that declaring healthcare workers as mainly responsible would not be fair In addition it violates right to health because of increasing the preventable errors and harms Turk Arch Ped 2011; 46: 6 11
Keywords:

-,

___

  • Awari BH, Al-Habdan I, Sadat-Ali M, Al-Mulhim A. Birth as- sociated trauma. Saudi Med J 2003; 24: 672-4.
  • Barrientos G, Cervera P, Navascues J, et al. [ Obstetric trauma. A current problem? ] Cir Pediatr 2000; 13: 150-2.
  • Perlow JH, Wigton T, Hart J, Strassner HT, Nageotte MP, Wolk BM. Birth trauma. A five-year review of incidence and associated perinatal factors. J Reprod Med 1996; 41: 754-60.
  • Gopalani S, Benedetti TJ. Complicated Deliveries: Overvi- ew. In: Taeusch HW, Ballard RA, Gleason CA, (eds). Avery's Diseases of Newborn. 8th ed. Philadelphia: Elsevıer Saun- ders, 2005: 46-58.
  • Levine MG, Holroyde J, Woods JR Jr, Siddiqi TA, Scott M, Miodovnik M. Birth trauma: incidence and predisposing factors. Obstet Gynecol 1984; 63: 792-5.