BİNGÖL’DE “CEMEVİ İÇİN ARSA TAHSİS EDİLDİ” HABERİNE YAPILAN YORUMLARIN SEMBOLİK ETKİLEŞİMCİLİK BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Alevilik bir inanç sistemidir. Aleviler, geleneksel dönemde merkezden uzak köy ve kasabalarda yaşıyorlardı. Modernleşme sürecinde kentlere göç eden Aleviler, farklı inanç mensupları ve farklı fikirlerle karşılaştılar. Kentlerde yaşanan etkileşimlerle Aleviler de Alevilik de değişti ve modern Alevilik anlayışı ortaya çıktı. Modern Aleviliğin en somut talebi cemevidir ve Alevilerin yaşadığı kentlerde cemevleri yapılmaktadır. Bingöl Belediyesi’nin bu doğrultudaki kararı, cemevi için “Sebze Hali Parkı’nda bir buçuk dönümlük arsa tahsisi yapıldı” haberiyle medyada yer aldı. Haber, yapılan yorumlar ve yorumlara verilen cevaplar, beğendim/beğenmedim biçiminde yapılan değerlendirmelerle etkileşimlere neden oldu. Etkileşimde bulunanların, haberde geçen “Alevilik”, “Aleviler”, “cemevi”, “ibadet” ve “parktan arsa tahsisi yapıldı” gibi ifadeleri, uyarıcı olarak değerlendirdikleri ve görüşlerini dile getirmek için bu ifadeleri fırsat olarak kullandıkları saptandı. Sembolik Etkileşimcilik yaklaşımıyla yapılan analiz ve yorumlamalar; kararı destekleyenlerin olduğu gibi, Alevilikle ilgili olumsuz yargılar ve kaygılarla karara karşı çıkanların da olduğunu gösterdi. Çalışmanın, farklı inanç mensuplarının modern kentlerde birlikte yaşamalarının önemine dikkat çekmesi ve buna katkıda bulunması beklenmektedir.

The Evaluation Of The Comments To The News “Land Aligned For The Cemevi” In Bingol In The Context Of Symbolic Interactionism

Alevism is a belief system. In the traditional period, Alevis lived in remote villages and towns. During the modernization process, Alevis, who migrated to cities, encountered different beliefs and different opinions. Alevism and Alevis changed with the interactions in the cities, and the modern understanding of Alevism emerged. The most concrete demand of modern Alevism is cemevi and cemevi are built in the cities where Alevis live. In this direction, the decision of Bingöl municipality took place in the media with the news that “a plot of one and a half acres has been allocated in the Sebze Hali Park” for the cemevi. The news, comments and replies to the comments caused interactions with the evaluations made in the form of like-dislike. It was determined that the participants who interacted took the expressions “Alevism”, “Alevis”, “cemevi”, “worship” and “land allocated from the park” as warning signs and used them as an opportunity to express their opinions. Analysis and interpretations made with the symbolic interactionism approach; It has showed that there were those who supported the decision as well as those who objected with negative judgments and concerns about Alevism. The study is expected to draw attention and contribute to the importance of people of different faiths living together in modern cities.

___

Aktay, Yasin (1999), Türk Dininin Sosyolojik İmkânı, İstanbul: İletişim Yayınları.

Bozkurt, Fuat, (1990), Toplumsal Boyutlarıyla Alevilik, İstanbul: Tekin Yayınları.

Bulut, Halil İbrahim (2014), “Bingöl Aleviliği: sancak Bölgesi Bağlamında Bir İnceleme”, II. Bingöl Sempozyumu, Bingöl: Bingöl Belediyesi Kültür Yayınları

Coser, Levis A. (2008). Sosyolojik Düşüncenin Ustaları, çevirenler: H. Hülür, S.Toker, İ. Mazman, Ankara: De Ki Basım Yayım.

Doğan, Büşra ve Oral, Seher (2020), “Toplumsal Gerçekliğin İnşasında Etnometodoloji ve Sembolik Etkileşimcilik Kuramlarının Etkisini Kavramak”, Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:2, Sayı:1, Yıl:2/39-50.

Goodwin, G. A. ve Scimecca, J. A. (2015). Klasik Sosyolojik Teori. E. Aykut, B. Binay, U. Binici, M. Ç. Dağdelen vd. (Çev). Ü. Tatlıcan (Yay. haz.). İstanbul: Say Yayınları.

Gökulu, Gökhan (2019), “Sembolik Etkileşimci Teorinin Gündelik Yaşam Sosyolojisine Katkıları”, Ekev Akademi Dergisi • Yıl: 23 Sayı: 80/173-190.

Irmak, Yılmaz ve Hamarat, Handan (2018), “Bingöl Aleviliğinde Dedelik Musahiplik Düşkünlük ve Cem”, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 8 • Cilt: 8 • Sayı: 15/211-232.

Joas, Hans (2008), “Sembolik Etkileşimcilik”, Modern Toplumsal Düşünce Sözlüğü, Editör: William Outhwaite, çeviren: Melih Pekdemir, İstanbul: İletişim Yayınları

Marshall, Gordon (1999), Sosyoloji Sözlüğü, çeviren: Osman Akınbay ve Derya Kömürcü, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.

Mead, George Herbert (2017), Zihin, Benlik ve Toplum, Türkçe Söyleyen: Yeşim Erdem, Ankara: Heretik Yayınları.

Öztürk, Emre (2018), “George Herbert Mead’in Sosyal Davranışçılık Devrimi: Sosyolojizm ve Psikolojizm Kıskacında Bir “İlişkisel Faillik” Denemesi”, Sosyoloji Araştırmaları Dergisi Cilt 21 Sayı 2/253-284.

Ritzer, George ve Stepnisky, Jefery (2014), Sosyoloji Kuramları, çeviren: Himmet Hülür, Ankara: deki Basın Yayın.

Slattery, Martin (2007), Sosyolojide Temel Fikirler, yayına hazırlayan: Ümit Tatlıcan ve Gülhan Deniz, Bursa: Sentez Yayıncılık.

Şahin, Murat (2019), “Kültür Aktarımında Toplumsal Cinsiyetin Rolü”, Akademik Hassasiyetler, Cilt:6 Sayı:11/233- 249.

Taşğın, Ahmet (2007), “Bingöl ve Çevresi Alevileri”, I. Bingöl Sempozyumu, Bingöl: Bingöl Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi Yayınları.

Yazıcı, Mehmet (2011), Alevilik / Alevi Deyişlerinin ve Gülbanglarının Sosyolojik Analizi, İstanbul: Çıra Yayınları.

Yıldırım, Ali ve Şimşek, Hasan (2000), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.

http://www.bingol.gov.tr/idari-durum.

http://www.bingol.gov.tr/idari-durum (Erişim Tarihi: 02.04.2021).

https://www.bingolonline.com/haber/cemevi-icin-arsa-tahsis-edildi-70838.html (Erişim Tarihi: 01.02.2021).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp (Erişim Tarihi: 02. 04. 2021).

http //www.tuik.gov.tr. (https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Adrese-DayaliNufus-Kayit-Sistemi-Sonuclari-2019-33705) (Erişim Tarihi: 26.02.2021).