KAMU KURUMLARI VE ÇALIŞANLARI İÇİN BİREYSEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME VE YÖNETİM SİSTEMİ ÇERÇEVESİ

Çalışma kamu çalışanlarının bireysel performanslarının yönetim vedeğerlendirilme sistemi kamu kurumlarının amaç ve hedeflerine ulaşmasında,görevlerin yerine getirilmesinde ve etkinliğin sağlanabilmesinde karşılaşılansorunların çözümüne katkı sağlayabileceğini ortaya koymaktadır. Türkiye’dekamu çalışanları için bireysel performans değerlendirme ve yönetim sistemiçerçevesinin tasarlanarak uygulanması kamu yönetimine önemli katkılarsağlayabilir. Kurumların stratejik planlarının varlığı bu noktada önem taşımaktadır.Makale bireysel performans yönetim sisteminin nasıl kurulacağı ve çalışacağınadair bir çerçeve oluşturulması amacıyla sunulmuştur. Bu kapsamda, performansplanlaması, değerlendirme kriter ve standartları ile gerekli yetkinlikler, en etkindeğerlendirme dönemi ve değerlendirmeyi kim/kimlerin yapacağı, kurumun veçalışanların durumu dikkate alınarak en etkin bireysel performans değerlendirmeyöntemi seçilmesi, bireysel performans değerlendirme sürecinde mevcut durumile standartların karşılaştırılması, değerlendirme görüşmesi ve değerlendirmesonuçlarının ortaya konması, sonuçların performans geliştirme ve uygunyönetsel işlemlerde kullanılması konuları açıklanmıştır. Değerlendirme sonuçlarıhakkında çalışanlara geribildirim yapılması, performans değerlendirme sürecindekırtasiyecilikten nasıl kaçınılacağı, bilgisayar tabanlı değerlendirme programları veiletişim araçlarından yararlanılması ile yüz yüze iletişiminin önemi vurgulanmıştır.Performans değerlendirmesi sonucunda performans eksikleri belirlenmesi ileperformans geliştirme faaliyetlerinin önemi vurgulanmıştır. Kamu kurumlarında kamu çalışanlarının performanslarının değerlendirilmesi ve yönetilmesinin doğruyöntem seçildiğinde, stratejik planlarda belirlenen amaç ve hedeflere ulaşmaya ve görevlerin yerine getirilmesine önemli katkı sağlayabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

A FRAMEWORK FOR AN INDIVIDUAL PERFORMANCE APPRAISAL AND MANAGEMENT SYSTEM IN PUBLIC INSTITUTIONS AND EMPLOYEES

This paper proves that individual performance management and appraisal systems help development of a mechanism in which public administration meets its goals, performs its responsibilities and obtains efficiency and solves problems occurring in public institutions. Through designing and eventually implementing a general framework, Turkish public administration can potentially improve its functions. Availability and facilitation of strategic plans for organisations are crucial so as to have a basis of managerial needs. This article aims at producing an individual performance management system to expose the formation process as well as launching a well-functioning apparatus in due course. Besides, it deals with the issues of performance planning, appraisal criteria and standards and essential competencies, the actors for effective evaluation management and the right time period for examination, deploying the correct method in setting standards and comparing the outcome. The paper further reiterates the importance of providing a feedback to employees, exterminating the red-tape in evaluation, teaching the essentials of a computer-based program, conveying of communication technology and vitality of face-to-face correspondence. As long as correct means and methods are installed, performance appraisal of public workers in public administration would bear fruitful results in meeting the goals set by strategic plans and in performing responsibilities assigned by appropriate authorities.

___

Aggarwal, A., G, S. M. Thakur, (2013). “Techniques of performance appraisal”, International Journal of Engineering And Advanced Technology (IJEAT) ISSN: 2249-8958, Volume-2, Issue-3, February. Erişim tarihi: 10 Nisan 2020, https:// www.researchgate.net/publication/264458875_Techniques_of_Performance_ Appraisal-A_Review

Akyol, E. M. (2011). Yetkinliğe dayalı performans yönetimi, Ankara: Nobel Yayın.

Altan, Y. (2005). Türk Kamu Personel Yönetiminde Performans Değerlemesi Sistemi ve Çağdaş Bir Model Önerisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Süleyman Demirel Üniversitesi.

Bakan, İ., H. Kelleroğlu, (2003). Performans Değerlendirme Çalışanların Performans Değerlendirme Uygulamalarından Beklentileri Konusunda Bir Alan Çalışması. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Y.2003, Cilt:8, S.1.

Baltaş, A. (2013). İnsana ve işe değer katan yeni İK, 3. Baskı, İstanbul: Remzi Kitabevi.

Barutçugil, İ. (2015). Performans yönetimi, 3. Baskı, İstanbul: Kariyer Yayıncılık.

Benligiray, S. (2003). Ücret Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 1462. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Merkezi.

Bilgin, K. U. (2015). “İnsan Kaynakları Yönetimi ve Türk Kamu Personel Sistemi”, Türkiye’de Kamu Yönetimi ve Kamu Politikaları (Editör: Filiz KARTAL), 386 Nolu Yayın, Ankara: TODAİE Yayınları.

Bingöl, D. (2014). İnsan kaynakları yönetimi, İstanbul: Beta Basım.

Budak, G. (2016). Yetkinliğe dayalı insan kaynakları yönetimi, Ankara: Nobel Yayıncılık.

Camgöz, S.M., İ. N. Alperten, (2006). “360 Derece Performans Değerlendirme ve Geri Bildirim: Bir Üniversite Mediko-Sosyal Merkezi Birim Amirlerinin Yönetsel Yetkinliklerinin Değerlendirilmesi Üzerine Pilot Uygulama Örneği”, Yönetim ve Ekonomi, Cilt:13 Sayı:2 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F.

Çetin, D. (2006). Performans Yönetim Sistemi ve Performans Değerlendirme Süreci Sonuçlarının Çeşitli İnsan Kaynakları Yönetimi İşlevlerinde Karar Almaya Etkileri ve Bir Uygulama Örneği. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Eryılmaz, B. (2015). Kamu yönetimi (8. Baskı), Kocaeli: Umuttepe Yayınları.

Fayol, H., (Çev: M. A. Çolakoğlu), (1908). Genel ve endüstriyel yönetim, 5. Baskı (2016), Ankara: Adres Yayınları.

Göksel, A. (2013). Performans değerleme sistemi tasarımı ve uygulama araçları geliştirilmesi örneği, 2. Baskı, Ankara: Nobel Yayınevi.

Halis, M., M. Tekinkuş (2003). “Kamuda Performans Yönetimi”, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar (Editörler: Asım BALCI, Ahmet NOHUTÇU vd.), Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Kakan, G. (2010). Kamu Yönetiminde Performans Değerlendirmesi ve Sağlık Sektöründe Performansa Dayalı Ücretlendirme Sistemi. (Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Korkmazyürek, H., H. N. Basım (2009). İş modeli ve kriz yönetimi, Ankara: Siyasal Basın Yayın.

Öz, B. (2017). İnsan kaynaklarında performans değerlendirme sistemi ve iş hukukuna yansımaları (Uygulamalı), Ankara: Ekin Yayınevi.

Özgen, H., A. Yalçın (2010). İnsan kaynakları yönetimi stratejik bir yaklaşım, Adana: Nobel Yayın.

Özkaya, S. (2013). Performans Yönetimi ve Kamu Yönetiminde Performans Yönetimi. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Beykent Üniversitesi, İstanbul.

Özmercan, C. (2016). Performans Değerlendirme Sistemleri ve Sürdürülebilir Performans: Milli Eğitimde Bir Uygulama. (Yüksek Lisans Tezi). Karabük Üniversitesi, Karabük.

Peters B. G., (2007). “Performance Based Accountability”, Editor: Anvar SHAH, Performance Accountability and Combating Corruption, The World Bank Publication, Washington: Library of Congress.

Pfeffer, J., R. I. Sutton (2009). Yeni nesil yönetim (Çeviri: İnci Berna Kalınyazgan), İstanbul: MediaCat Yayınları.

Sabuncuoğlu, Z. (2016). İnsan kaynakları yönetimi, 8. Baskı, Bursa: Alfa Aktüel Yayınları.

Sayıştay Yayınları, (2000). Performans ve Risk Denetim Terimleri. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020 https://www.sayistay.gov.tr/tr/Upload/95906369/files/yayinlar/ Performans_Risk_Denetim_Terimleri.pdf

Schmidt, R. A., C.A. Wrisberg, (2012). Motor Öğrenme ve Performans, Motor Learning and Performance A Situation-Based Learning Approach, 4. Edition (Çeviri Editörü: Ziya Koruç), USA: Human Kinetics, Ankara: Anı Yayıncılık.

Tural, M. (2007). Örgütlerde Performans Yönetimi: Bir Kamu Kuruluşundaki Performans Değerleme Sisteminin İncelenerek Karşılaşılan Sorunların Tespit ve Çözümüne Yönelik Bir Araştırma. (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi, Adana.

Turhan, M. (2009). Sayıştayın Performans Denetimi Görevi ve Performans Denetimini Uygulama Süreci. (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Uyargil, C. (2017). Performans yönetimi sisteminin geliştirilmesi, 4. Baskı, İstanbul: Beta Basım.

Uysal, Ş. (2014). Performans Yönetim Sistemi ve Kamu Kurumlarında Bireysel Performansın Değerlendirilmesine Yönelik Bir Model Önerisi. (Doktora Tezi). Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.

Yerli, E (2006). Performans Yönetimi ve Kamu Yönetiminde Performans Yönetimi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.