Kist hidatik hastalığı ülkemizde endemik olarak görülmekte ve sıklıkla karaciğer ve akciğerde yerleşmektedir. Yumuşak doku, kas içi ve cilt altı yerleşimi nadirdir. Bu yazıda başka bir primer hastalık tespit edilemeyen, sağ göğüs duvarında cilt altı yerleşimli bir kist hidatik olgusu sunuldu. Kist tamamen çıkarıldı. Ameliyat sahası dışında açılan kistin germinatif memranı görüldü ve kist hidatik tanısı histopatolojik inceleme sonucu konuldu. Kist hidatik ülkemizde endemik olarak görülen bir hastalıktır ve yumuşak doku kitleleri değerlendirilirken ön tanıda özellikle akılda tutulmalıdır.
Hydatid cyst disease is an endemic disease in our country and is generally located in the liver and the lungs. Soft tissue, intramuscular, and subcutaneous location is rare. In this article, we report a subcutaneous right thorax hydatid cyst case without any other primary disease. The cyst was extirpated. The cyst was opened outside the operation area and its germinal membrane was observed, and hydatid cyst disease was diagnosed with histopathological examination. As the hydatid cyst is endemic in our country, it should be considered, especially in the diagnosis of soft tissue masses. "> [PDF] Toraks duvarı, cilt altı yerleşimli hidatik kist: olgu sunumu | [PDF] Hydatid cyst located in subcutaneous thoracal tissue: a case report Kist hidatik hastalığı ülkemizde endemik olarak görülmekte ve sıklıkla karaciğer ve akciğerde yerleşmektedir. Yumuşak doku, kas içi ve cilt altı yerleşimi nadirdir. Bu yazıda başka bir primer hastalık tespit edilemeyen, sağ göğüs duvarında cilt altı yerleşimli bir kist hidatik olgusu sunuldu. Kist tamamen çıkarıldı. Ameliyat sahası dışında açılan kistin germinatif memranı görüldü ve kist hidatik tanısı histopatolojik inceleme sonucu konuldu. Kist hidatik ülkemizde endemik olarak görülen bir hastalıktır ve yumuşak doku kitleleri değerlendirilirken ön tanıda özellikle akılda tutulmalıdır. "> Kist hidatik hastalığı ülkemizde endemik olarak görülmekte ve sıklıkla karaciğer ve akciğerde yerleşmektedir. Yumuşak doku, kas içi ve cilt altı yerleşimi nadirdir. Bu yazıda başka bir primer hastalık tespit edilemeyen, sağ göğüs duvarında cilt altı yerleşimli bir kist hidatik olgusu sunuldu. Kist tamamen çıkarıldı. Ameliyat sahası dışında açılan kistin germinatif memranı görüldü ve kist hidatik tanısı histopatolojik inceleme sonucu konuldu. Kist hidatik ülkemizde endemik olarak görülen bir hastalıktır ve yumuşak doku kitleleri değerlendirilirken ön tanıda özellikle akılda tutulmalıdır.
Hydatid cyst disease is an endemic disease in our country and is generally located in the liver and the lungs. Soft tissue, intramuscular, and subcutaneous location is rare. In this article, we report a subcutaneous right thorax hydatid cyst case without any other primary disease. The cyst was extirpated. The cyst was opened outside the operation area and its germinal membrane was observed, and hydatid cyst disease was diagnosed with histopathological examination. As the hydatid cyst is endemic in our country, it should be considered, especially in the diagnosis of soft tissue masses. ">

Toraks duvarı, cilt altı yerleşimli hidatik kist: olgu sunumu

Kist hidatik hastalığı ülkemizde endemik olarak görülmekte ve sıklıkla karaciğer ve akciğerde yerleşmektedir. Yumuşak doku, kas içi ve cilt altı yerleşimi nadirdir. Bu yazıda başka bir primer hastalık tespit edilemeyen, sağ göğüs duvarında cilt altı yerleşimli bir kist hidatik olgusu sunuldu. Kist tamamen çıkarıldı. Ameliyat sahası dışında açılan kistin germinatif memranı görüldü ve kist hidatik tanısı histopatolojik inceleme sonucu konuldu. Kist hidatik ülkemizde endemik olarak görülen bir hastalıktır ve yumuşak doku kitleleri değerlendirilirken ön tanıda özellikle akılda tutulmalıdır.

Hydatid cyst located in subcutaneous thoracal tissue: a case report

Hydatid cyst disease is an endemic disease in our country and is generally located in the liver and the lungs. Soft tissue, intramuscular, and subcutaneous location is rare. In this article, we report a subcutaneous right thorax hydatid cyst case without any other primary disease. The cyst was extirpated. The cyst was opened outside the operation area and its germinal membrane was observed, and hydatid cyst disease was diagnosed with histopathological examination. As the hydatid cyst is endemic in our country, it should be considered, especially in the diagnosis of soft tissue masses.

___

  • 1. Dagher FJ. Echinococcal liver disease. In: Shackelford RT, Zuidema GD, editors. Surgery of the alimentary tract. Philedelphia: W. B. Saunders Company; 1983. p. 498-512.
  • 2. Yüncü G, Sevinç S. Akciğer hidatik kistleri. In: Ökten İ, Güngör A, editörler. Göğüs cerrahisi. Ankara: Sim Matbaacılık Ltd Şti; 2003. s. 1011-23.
  • 3. Wirbel RJ, Mues PE, Mutschler WE, Salomon-Looijen M. Hydatid disease of the pelvis and the femur. A case report. Acta Orthop Scand 1995;66:440-2.
  • 4. Tédy G, Maamari S, Khoury J, Heraoui E, Karam G, Haddad A, et al. Pericardial hydatid cysts. Value of magnetic resonance imaging. Apropos of a clinical case. Ann Cardiol Angeiol (Paris) 1995;44:280-3. [Abstract]
  • 5. Oğuzkaya F, Akçali Y, Kahraman C, Emiroğullari N, Bilgin M, Sahin A. Unusually located hydatid cysts: intrathoracic but extrapulmonary. Ann Thorac Surg 1997;64:334-7.
  • 6. Barthod F, Molinier N, Farah A, Patel JC. Hydatid cyst of the psoas. J Chir (Paris) 1995;132:38-42. [Abstract]
  • 7. Vicidomini S, Cancrini G, Gabrielli S, Naspetti R, Bartoloni A. Muscular cystic hydatidosis: case report. BMC Infect Dis 2007;7:23.
  • 8. Oztürk S, Devec M, Yildirim S. Hydatid cyst in the soft tissue of the face without any primary. Ann Plast Surg 2001;46:170-3.
  • 9. Herreros De Tejada A, Yebra M, Cuesta M, Tutor P. Eightyfive year old male patient with a subcutaneous mass in the right costal area. Rev Clin Esp 2002;202:407-8. [Abstract]
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Successful repair of complete popliteal artery rupture due to blunt trauma

Buğra HARMANDAR, Necati SAĞLAM, İhsan ÖZDAMAR

Farklı cihazlar kullanılarak erişkin yaşta kapatılan patent duktus arteriyozus olgularının sonuçları

Fadli DEMİR, Celal AKDENİZ, Türkay SARITAŞ, Cenap ZEYBEK, Ahmet ÇELEBİ, Numan Ali AYDEMİR, Yalım YALÇIN, Abdullah ERDEM

Genç bir hastada dev yabancı cisim aspirasyonu: diş protezi aspirasyonu

İrfan TAŞTEPE, Erkmen GÜLHAN, Gürhan ÖZ, Ertan AYDIN, Suat GEZER, Nurettin KARAOĞLANOĞLU, Ülkü YAZICI

Malign plevra efüzyonunda hızlı plörodez: klinik çalışma ve literatür derlemesi

Koray DURAL, Nurullah ZENGİN, Ünal SAKINCI, Erkan YILDIRIM, Rasih YAZKAN

Multislice computed tomography angiography is a sufficient method for detecting native aortic coarctation in children

Sebuh KURUGOĞLU, İbrahim ADALETLİ, Tevfik DEMİR, Mine ÖZDİL, Fahrettin KILIÇ, Ayşe GÜLER EROĞLU, Alper GÜZELTAŞ, Safa BARIŞ

Diagnosis of renal arterial stenosis and quantification of the degree of stenosis: multidetector computed tomography angiography versus digital subtraction angiography

Sinan ŞAHİN, Cemile Banu KÜÇÜKKIRIM

The role of standard and extended cervical mediastinoscopy in the staging of non-small cell lung cancer patients

Çağatay TEZEL, İlker İSKENDER, Salih Zeki KADIOĞLU, Altan KIR

Emergency management for acute left main coronary artery total occlusion

Batuhan ÖZAY, Murat SARGIN, Onur SOKULLU, Erol KURÇ, Serap AKA AYKUT, Numan Ali AYDEMİR

İki taraflı akciğer hacim küçültücü cerrahiden beş yıl sonrası: olgu sunumu

Cemal Asım KUTLU, Hatice ERYİĞİT

Komplet atriyoventriküler septal defektlerde modifiye tek yama ve çift yama tekniklerinin değerlendirilmesi ve kısa dönem sonuçlarımız

Hasan SUNAR, Rahmi ZEYBEK, Ahmet ŞAŞMAZEL, Onursal BUĞRA, Ayşe YILDIRIM, Hasan ERDEM, Ahmet ÇALIŞKAN, Ayşe BAYSAL

Academic Researches Index - FooterLogo