Akut koroner sendromlu hastaların koroner anjiyografisinde yüksek düzeyde trombojenik subendotel kollajen ve bölgesel olarak trombin üretimi, nadiren kontrast madde ile reaksiyona girerek, platelet aktivasyonu ve degranülasyonuna neden olabilir. Bu tip bir komplikasyon, muhtemelen ölümcül olabilen ani arter tıkanıklıklarına yol açabilir. Bu yazıda kararsız anjina ile başvuran ve koroner anjiyografi çekiminden hemen sonra sol ön inen arterin spontan tıkanıklığı gelişen 60 yaşında erkek bir olgu sunuldu.
During coronary angiography of the patients with acute coronary syndrome, exposure of highly thrombogenic subendothelial collagen and local thrombin generation may rarely counteract with the contrast media used resulting promotion of platelet recruitment and degranulation. Final state may result in potentially fatal complications, such as abrupt occlusion of the coronary artery. In this article, a 60-year-old male case with unstable angina who had developed spontaneous occlusion of the left anterior descending artery immediately following coronary angiography. "> [PDF] Spontaneous occlusion of the left anterior descending artery immediately following coronary angiography | [PDF] Koroner anjiyografiden hemen sonra sol ön inen arterin spontan tıkanıklığı Akut koroner sendromlu hastaların koroner anjiyografisinde yüksek düzeyde trombojenik subendotel kollajen ve bölgesel olarak trombin üretimi, nadiren kontrast madde ile reaksiyona girerek, platelet aktivasyonu ve degranülasyonuna neden olabilir. Bu tip bir komplikasyon, muhtemelen ölümcül olabilen ani arter tıkanıklıklarına yol açabilir. Bu yazıda kararsız anjina ile başvuran ve koroner anjiyografi çekiminden hemen sonra sol ön inen arterin spontan tıkanıklığı gelişen 60 yaşında erkek bir olgu sunuldu. "> Akut koroner sendromlu hastaların koroner anjiyografisinde yüksek düzeyde trombojenik subendotel kollajen ve bölgesel olarak trombin üretimi, nadiren kontrast madde ile reaksiyona girerek, platelet aktivasyonu ve degranülasyonuna neden olabilir. Bu tip bir komplikasyon, muhtemelen ölümcül olabilen ani arter tıkanıklıklarına yol açabilir. Bu yazıda kararsız anjina ile başvuran ve koroner anjiyografi çekiminden hemen sonra sol ön inen arterin spontan tıkanıklığı gelişen 60 yaşında erkek bir olgu sunuldu.
During coronary angiography of the patients with acute coronary syndrome, exposure of highly thrombogenic subendothelial collagen and local thrombin generation may rarely counteract with the contrast media used resulting promotion of platelet recruitment and degranulation. Final state may result in potentially fatal complications, such as abrupt occlusion of the coronary artery. In this article, a 60-year-old male case with unstable angina who had developed spontaneous occlusion of the left anterior descending artery immediately following coronary angiography. ">

Spontaneous occlusion of the left anterior descending artery immediately following coronary angiography

Akut koroner sendromlu hastaların koroner anjiyografisinde yüksek düzeyde trombojenik subendotel kollajen ve bölgesel olarak trombin üretimi, nadiren kontrast madde ile reaksiyona girerek, platelet aktivasyonu ve degranülasyonuna neden olabilir. Bu tip bir komplikasyon, muhtemelen ölümcül olabilen ani arter tıkanıklıklarına yol açabilir. Bu yazıda kararsız anjina ile başvuran ve koroner anjiyografi çekiminden hemen sonra sol ön inen arterin spontan tıkanıklığı gelişen 60 yaşında erkek bir olgu sunuldu.

Koroner anjiyografiden hemen sonra sol ön inen arterin spontan tıkanıklığı

During coronary angiography of the patients with acute coronary syndrome, exposure of highly thrombogenic subendothelial collagen and local thrombin generation may rarely counteract with the contrast media used resulting promotion of platelet recruitment and degranulation. Final state may result in potentially fatal complications, such as abrupt occlusion of the coronary artery. In this article, a 60-year-old male case with unstable angina who had developed spontaneous occlusion of the left anterior descending artery immediately following coronary angiography.

___

  • 1.Stormorken H, Skalpe IO, Testart MC. Effect of various contrast media on coagulation, fibrinolysis, and platelet function. An in vitro and in vivo study. Invest Radiol 1986;21:348-54.
  • 2.Verdirame JD, Davis JW, Phillips PE. The effect of radiographic contrast agents on bleeding time and platelet aggregation. Clin Cardiol 1984;7:31-4.
  • 3.Ing JJ, Smith DC, Bull BS. Differing mechanisms of clotting inhibition by ionic and nonionic contrast agents. Radiology 1989;172:345-8.
  • 4.Gabriel DA, Jones MR, Reece NS, Boothroyd E, Bashore T. Platelet and fibrin modification by radiographic contrast media. Circ Res 1991;68:881-7.
  • 5.Gasperetti CM, Feldman MD, Burwell LR, Angello DA, Haugh KH, Owen RM, et al. Influence of contrast media on thrombus formation during coronary angioplasty. J Am Coll Cardiol 1991;18:443-50.
  • 6.Hutcheson IR, Griffith TM, Pitman MR, Towart R, Gregersen M, Refsum H, et al. Iodinated radiographic contrast media inhibit shear stress- and agonist-evoked release of NO by the endothelium. Br J Pharmacol 1999;128:451-7.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

A comparison of multidetector computed tomography direct venography with color Doppler ultrasound in the diagnosis of lower limb and inferior vena cava deep venous thrombosis

Sinan ŞAHİN, Hakan BARUTCA, İsmail MİHMANLI, Fatih KANTARCI

Giant liposarcoma in hemithorax

Mertol GÖKÇE, Özkan SAYDAM, Remzi ALTIN, Gamze YURDAKAN

Fallot tetralojisinde tam düzeltme cerrahisinin orta dönem sonuçları

Haşim ÜSTÜNSOY, Mehmet KERVANCIOĞLU, Gökhan GÖKASLAN, Özerdem ÖZÇALIŞKAN, Hayati DENİZ, Yavuz ARSLANOĞLU, Cem ATİK, Senem KORUK

Travmatik aortik rüptür ve cerrahi onarım

Mehmet ÖZKÖKELİ, Hasan SUNAR, Rahmi ZEYBEK, Altuğ TUNCER, Ahmet ŞAŞMAZEL, Saleh ALSALEHI

The management of postoperative complications in childhood pulmonary hydatid cysts

İrfan TAŞTEPE, Göktürk FINDIK, Sadi KAYA, Abdulkadir KÜÇÜKBAYRAK, Gürhan ÖZ, Koray AYDOĞDU, Seray HAZER, Nurettin KARAOĞLANOĞLU

The effectiveness of transthoracic surgical treatment in elderly patients with esophageal cancer

Atila EROĞLU, Atila TÜRKYILMAZ, Yener AYDIN, Betül GÜNDOĞDU

İki yaşında dilate kardiyomiyopatili olguda ortotopik kalp nakli

Erkan İRİZ, Ayşe ASLAN TANA, Serdar KULA, Rana OLGUNTÜRK, Mehmet Emin ÖZDOĞAN, Tuba DÖNMEZ, Dilek ERER, Yusuf ÜNAL

Kronik venöz yetersizlik olgularında eksternal banding uygulamalarımız

Mehmet Şenel BADEMCİ, Orhan GÖKALP, Serdar BAYRAK, Barçın ÖZCEM, Haydar YAŞA, Ali GÜRBÜZ, Ufuk YETKİN, İsmail YÜREKLİ

A comparision of endobronchial ultrasound-guided transbronchial needle aspiration and integrated positron emission tomography-computed tomography in the diagnosis of malignant mediastinal/hilar lymph nodes

Recep DEMİRHAN, Banu SALEPÇİ, Dilek ECE, Ali FİDAN, Coşkun DOĞAN, Sevda CÖMERT ŞENER, Benan ÇAĞLAYAN

Warfarin kullanımından kaynaklanan gastroknemius kası hematomu: Atipik yerleşimli hematomlarda genotip analizinin önemi

Celal YAVUZ, Selma YAZICI, Serhat ATILGAN, Ebru TEKBAŞ ÖNTÜRK, Zuhal ATILGAN ARITÜRK

Academic Researches Index - FooterLogo