Kardiyak tümörlerin %70'i iyi huyludur ve bunlarında çoğunluğunu miksomalar oluşturur. Miksomalarm %80-90'ı sol atriyumda daha az bir kısımda sağ atriyumda yerleşir. Sağ atriyal miksomalar sol atriyal miksomalara göre daha solid yapıdadırlar ve daha fazla geniş tabanlı olmaya eğilimlidirler. Sol taraftakilere göre atriyum duvarına yada septuma daha geniş bir tabanla otururlar Bu olgu sunumunda öksürük yakınması ile başvuran ve yapılan tetkiklerinde sağ atriyal miksoma saptanan 46 yaşındaki bayan hasta sunulmaktadır. "> [PDF] Sağ atriyal kitle: Miksoma | [PDF] Kardiyak tümörlerin %70'i iyi huyludur ve bunlarında çoğunluğunu miksomalar oluşturur. Miksomalarm %80-90'ı sol atriyumda daha az bir kısımda sağ atriyumda yerleşir. Sağ atriyal miksomalar sol atriyal miksomalara göre daha solid yapıdadırlar ve daha fazla geniş tabanlı olmaya eğilimlidirler. Sol taraftakilere göre atriyum duvarına yada septuma daha geniş bir tabanla otururlar Bu olgu sunumunda öksürük yakınması ile başvuran ve yapılan tetkiklerinde sağ atriyal miksoma saptanan 46 yaşındaki bayan hasta sunulmaktadır. "> Kardiyak tümörlerin %70'i iyi huyludur ve bunlarında çoğunluğunu miksomalar oluşturur. Miksomalarm %80-90'ı sol atriyumda daha az bir kısımda sağ atriyumda yerleşir. Sağ atriyal miksomalar sol atriyal miksomalara göre daha solid yapıdadırlar ve daha fazla geniş tabanlı olmaya eğilimlidirler. Sol taraftakilere göre atriyum duvarına yada septuma daha geniş bir tabanla otururlar Bu olgu sunumunda öksürük yakınması ile başvuran ve yapılan tetkiklerinde sağ atriyal miksoma saptanan 46 yaşındaki bayan hasta sunulmaktadır. ">

Sağ atriyal kitle: Miksoma

Kardiyak tümörlerin %70'i iyi huyludur ve bunlarında çoğunluğunu miksomalar oluşturur. Miksomalarm %80-90'ı sol atriyumda daha az bir kısımda sağ atriyumda yerleşir. Sağ atriyal miksomalar sol atriyal miksomalara göre daha solid yapıdadırlar ve daha fazla geniş tabanlı olmaya eğilimlidirler. Sol taraftakilere göre atriyum duvarına yada septuma daha geniş bir tabanla otururlar Bu olgu sunumunda öksürük yakınması ile başvuran ve yapılan tetkiklerinde sağ atriyal miksoma saptanan 46 yaşındaki bayan hasta sunulmaktadır.

___

  • 1.Bhan A, Mehrotra R, Choudhary SK, et al. Surgical experience with intracardiac myxomas: Long-term follow-up. Ann Thorac Surg 1998;66:810-3.
  • 2. Selveraj A, Kumar R, Ravikumar E. Surgical management of right atrial myxomas. A 15 years experience with review of the literature. J Cardiovasc Surg (Torino) 1999;40:101-5.
  • 3. Jelic J, Milicic D, Alfirevic I, et al. Cardiac myxoma: Diagnostic approach, surgical treatment and follow-up. A twenty years experience. J Cardiovasc Surg (Torino) 1996;37:113-7.
  • 4. Goswami KC, Shrivastava S, Bahl VK, Saxena A,Manchanda SC, Wasir HS. Cardiac myxomas: Clinical and echocardiographic profile. Int J Cardiol 1998;63:251-9.
  • 5. Pinede L, Duhaut P, Loire R. Clinical presentation of left atriyal cardiac myxoma. A series of 112 consecutive cases. Medicine (Baltimore) 2001;80:159-72.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Nadir rastlanılan intratorasik kitle: İntratorasik desmoid tümör

Ahmet ÖNEN, Aydanur KARGI, Ünal AÇIKEL, Atilla AKKOÇLU, Nuray KÖMÜS, Erkan YILMAZ, Aydın ŞANLI

Koroner bypass ameliyatı sonrasında gelişen rekürran aortik psödoanevrizma

Yusuf Kenan YALÇINBAŞ, Ersin EREK, Cemal ŞENYUVA, Servet ALAN, Tayyar SARIOĞLU, Ece SALİHOĞLU

Derin hipotermik total sirkülatuvar arrest eşliğinde patent duktus arteriosus onarımı

Mehmet BALKANAY, Denyan MANSUROĞLU, Füsun GÜZELMERİÇ, Ulusoy Nilgün BOZBUĞA, Kaan KIRALİ, Yasin AY, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Hasan Basri ERDOĞAN

Sağ ventrikül çıkım yolu darlıklarında ksenogreft ve pulmoner homogreft kullanımı

Hasan REYHANOĞLU, Hasan GÜVEN, Arif Ruhi ÖZYÜREK, Tahir YAĞDI, Yüksel ATAY, Ertürk LEVENT, Emin Alp ALAYUNT

Safen ven hazırlanmasında sodyum nitroprussid ve papaverin kullanımı

Ahmet ORUÇ, Nesimi EREN, Kemalettin ERDEM, Fetin YILDIZ, Ömer ÇAKIR

Daflon kardiyopulmoner bypass sırasında oluşan kompleman aktivasyonunu önleyerek reperfüzyon hasarını azaltır

Turhan YAVUZ, Erdoğan İBRİŞİM, Ahmet ÖCAL, Vildan ULUSAN, Cumhur TENEKECİ, Ali KUTSAL, İrfan ALTUNTAŞ, İbrahim KILINÇ

Yeni bir açık Kalp Cerrahisi Merkezi: Kayseri Devlet Hastanesi'nin 3 yıllık deneyimi

Alptekin YASIM, Ramazan AŞIK

Ekstremite revaskülarizasyonu için alternatif yaklaşım: Ekstra-anatomik bypass greftleme

İbrahim GÖKŞİN, Hülya SUNGURTEKİN, Ercan GÜRSES, Vefa ÖZCAN, Hakan DOĞAN, Harun EVRENGÜL, Ahmet BALTALARLI, Gökhan ÖNEM

Ortotopik kalp transplantasyonu sonrasında gelişen pulmoner Aspergillus infeksiyonu

Mehmet Ali ÖZATİK, Oğuz TAŞDEMİR, Deniz Süha KÜÇÜKAKSU, Şeref KÜÇÜKER, Onurcan TARCAN, Erol ŞENER

Akciğer rezeksiyonları sonrası komplikasyon tahmininde maksimal oksijen tüketim testinin önemi

Cengiz GEBİTEKİN, Ahmet Sami BAYRAM, Hüseyin DÜLGER, Tarık CANDAN, Metin ÖZCAN, Muharrem EROL