Üst ekstremite periferik arter yalancı anevrizmaları, alt ekstremite periferik arter yalancı anevrizmaları ile kıyaslandığında nispeten daha nadir görülürler. Ancak üst ekstremite veya parmak kayıpları gibi önemli fonksiyonel eksikliklere yol açabildikleri için tanılandırımları ve cerrahi yaklaşımla tedavi edilmeleri önem taşımaktadır. Bu çalışmada ateşli silah yaralanmasından 5 yıl sonra gelişimini tamamlayan ve 7. yılında kliniğimize başvuran olguya uygulanan tanı yöntemleri ve cerrahi tedavi yaklaşımımızı literatür bilgileri ışığında irdeledik. Ekstremite tromboembolisi, gangren ve ampütasyona neden olabileceği için brakiyal arter yalancı anevrizmasının cerrahi tedavisi önem taşır. Cerrahi tedavisinin geciktirilmeden gerçekleştirilmesi ve operatif onarımın birinci seçenek olarak rutin uygulanmasının yanı sıra selektif olarak revaskülarizasyon prosedürünün devreye sokulmasını öneriyoruz.
The frequency of upper extremity peripheral artery aneurysms is much less than lower extremity peripheral artery aneurysms. Their diagnosis and surgical treatment is important because they can cause functional loss such as upper extremity and finger losses. In this study we investigated the diagnosis methods and surgical therapy of a case which was completed its maturation 5 years after a gunshot injury and admitted to our clinic at 71h year under the light of literature knowledge. Surgical therapy of brachial artery aneurysm is critical because it may cause thromboembolism in that extremity which may end up with gangrene or amputation. Besides the first choice of immediate surgery and routine surgical repair, we recommend selective revascularization procedure. "> [PDF] Brakiyal arterde geç dönemde gelişen post travmatik yalancı anevrizma ve cerrahi tedavisi | [PDF] A brachial artery pseudoaneurysm developed in the late posttraumatic period and its surgical therapy Üst ekstremite periferik arter yalancı anevrizmaları, alt ekstremite periferik arter yalancı anevrizmaları ile kıyaslandığında nispeten daha nadir görülürler. Ancak üst ekstremite veya parmak kayıpları gibi önemli fonksiyonel eksikliklere yol açabildikleri için tanılandırımları ve cerrahi yaklaşımla tedavi edilmeleri önem taşımaktadır. Bu çalışmada ateşli silah yaralanmasından 5 yıl sonra gelişimini tamamlayan ve 7. yılında kliniğimize başvuran olguya uygulanan tanı yöntemleri ve cerrahi tedavi yaklaşımımızı literatür bilgileri ışığında irdeledik. Ekstremite tromboembolisi, gangren ve ampütasyona neden olabileceği için brakiyal arter yalancı anevrizmasının cerrahi tedavisi önem taşır. Cerrahi tedavisinin geciktirilmeden gerçekleştirilmesi ve operatif onarımın birinci seçenek olarak rutin uygulanmasının yanı sıra selektif olarak revaskülarizasyon prosedürünün devreye sokulmasını öneriyoruz. "> Üst ekstremite periferik arter yalancı anevrizmaları, alt ekstremite periferik arter yalancı anevrizmaları ile kıyaslandığında nispeten daha nadir görülürler. Ancak üst ekstremite veya parmak kayıpları gibi önemli fonksiyonel eksikliklere yol açabildikleri için tanılandırımları ve cerrahi yaklaşımla tedavi edilmeleri önem taşımaktadır. Bu çalışmada ateşli silah yaralanmasından 5 yıl sonra gelişimini tamamlayan ve 7. yılında kliniğimize başvuran olguya uygulanan tanı yöntemleri ve cerrahi tedavi yaklaşımımızı literatür bilgileri ışığında irdeledik. Ekstremite tromboembolisi, gangren ve ampütasyona neden olabileceği için brakiyal arter yalancı anevrizmasının cerrahi tedavisi önem taşır. Cerrahi tedavisinin geciktirilmeden gerçekleştirilmesi ve operatif onarımın birinci seçenek olarak rutin uygulanmasının yanı sıra selektif olarak revaskülarizasyon prosedürünün devreye sokulmasını öneriyoruz.
The frequency of upper extremity peripheral artery aneurysms is much less than lower extremity peripheral artery aneurysms. Their diagnosis and surgical treatment is important because they can cause functional loss such as upper extremity and finger losses. In this study we investigated the diagnosis methods and surgical therapy of a case which was completed its maturation 5 years after a gunshot injury and admitted to our clinic at 71h year under the light of literature knowledge. Surgical therapy of brachial artery aneurysm is critical because it may cause thromboembolism in that extremity which may end up with gangrene or amputation. Besides the first choice of immediate surgery and routine surgical repair, we recommend selective revascularization procedure. ">

Brakiyal arterde geç dönemde gelişen post travmatik yalancı anevrizma ve cerrahi tedavisi

Üst ekstremite periferik arter yalancı anevrizmaları, alt ekstremite periferik arter yalancı anevrizmaları ile kıyaslandığında nispeten daha nadir görülürler. Ancak üst ekstremite veya parmak kayıpları gibi önemli fonksiyonel eksikliklere yol açabildikleri için tanılandırımları ve cerrahi yaklaşımla tedavi edilmeleri önem taşımaktadır. Bu çalışmada ateşli silah yaralanmasından 5 yıl sonra gelişimini tamamlayan ve 7. yılında kliniğimize başvuran olguya uygulanan tanı yöntemleri ve cerrahi tedavi yaklaşımımızı literatür bilgileri ışığında irdeledik. Ekstremite tromboembolisi, gangren ve ampütasyona neden olabileceği için brakiyal arter yalancı anevrizmasının cerrahi tedavisi önem taşır. Cerrahi tedavisinin geciktirilmeden gerçekleştirilmesi ve operatif onarımın birinci seçenek olarak rutin uygulanmasının yanı sıra selektif olarak revaskülarizasyon prosedürünün devreye sokulmasını öneriyoruz.

A brachial artery pseudoaneurysm developed in the late posttraumatic period and its surgical therapy

The frequency of upper extremity peripheral artery aneurysms is much less than lower extremity peripheral artery aneurysms. Their diagnosis and surgical treatment is important because they can cause functional loss such as upper extremity and finger losses. In this study we investigated the diagnosis methods and surgical therapy of a case which was completed its maturation 5 years after a gunshot injury and admitted to our clinic at 71h year under the light of literature knowledge. Surgical therapy of brachial artery aneurysm is critical because it may cause thromboembolism in that extremity which may end up with gangrene or amputation. Besides the first choice of immediate surgery and routine surgical repair, we recommend selective revascularization procedure.

___

  • 1) Burke CM, Safai C, Nelson DP, Raffin TA. Pulmonary arteriovenous malformations: A critical update. Am Rev Respir Dis 1986;134:334-9.
  • 2) Shields TW. Congenital vascular lesions of the lungs. In: Shields TW, Cicero JL, Ponn RB, eds. General Thoracic Surgery. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins, 2000:975-87.
  • 3) Dines DE, Seward JB, Bernatz PE. Pulmonary arteriovenous fistula. Mayo Clin Proc 1983;58:176-81.
  • 4) Hodgson CH, Burchell HB, Good CA, Claggett OT. Hereditary hemorrhagic telangiectasia and pulmonary arteriovenous fistula: Study of a large family. N Engl J Med 1959;26:625-36.
  • 5) Wispelaere JF, Trigaux JP, Weynants P, Delos M, Coene BD. Systemic supply to a pulmonary arteriovenous malformation: Potential explanation for recurrence. Cardiovasc Intervent Radiol 1996:19;285-7.
  • 6) White RI, Lynch-Nyhan A, Terry P, et al. Pulmonary arteriovenous malformations: Techniques and long-term outcome of embolotherapy. Radiology 1988;169:663-9.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sistemik dolaşımdan beslenen pulmoner arteriyovenöz fistül ile birlikte olan Rendu Osler Weber sendromu

Alpay SARPER, Necdet ÖZ, Abid DEMİRCAN, Erol IŞIN

Yeni bir açık Kalp Cerrahisi Merkezi: Kayseri Devlet Hastanesi'nin 3 yıllık deneyimi

Alptekin YASIM, Ramazan AŞIK

Ekstremite revaskülarizasyonu için alternatif yaklaşım: Ekstra-anatomik bypass greftleme

İbrahim GÖKŞİN, Hülya SUNGURTEKİN, Ercan GÜRSES, Vefa ÖZCAN, Hakan DOĞAN, Harun EVRENGÜL, Ahmet BALTALARLI, Gökhan ÖNEM

Sağ atriyal kitle: Miksoma

Alper SERÇELİK, Feragat UYGUR, Yuri PYA, Birol YAMAK, Altay TANDOĞAN

Erişkin yaş koroner arter çıkış anomalilerinde ateroskleroz ve cerrahi tedavi

Denyan MANSUROĞLU, Ulusoy Nilgün BOZBUĞA, Kaan KIRALİ, Hasan ARDAL, Hakan AKKAYA, Alper ONBAŞILI, Vedat ERENTUĞ, Esat AKINCI, Cevat YAKUT, Hasan Basri ERDOĞAN

Safen ven hazırlanmasında sodyum nitroprussid ve papaverin kullanımı

Ahmet ORUÇ, Nesimi EREN, Kemalettin ERDEM, Fetin YILDIZ, Ömer ÇAKIR

Koroner bypass ameliyatı sonrasında gelişen rekürran aortik psödoanevrizma

Yusuf Kenan YALÇINBAŞ, Ersin EREK, Cemal ŞENYUVA, Servet ALAN, Tayyar SARIOĞLU, Ece SALİHOĞLU

Derin hipotermik total sirkülatuvar arrest eşliğinde patent duktus arteriosus onarımı

Mehmet BALKANAY, Denyan MANSUROĞLU, Füsun GÜZELMERİÇ, Ulusoy Nilgün BOZBUĞA, Kaan KIRALİ, Yasin AY, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Hasan Basri ERDOĞAN

Nadir rastlanılan intratorasik kitle: İntratorasik desmoid tümör

Ahmet ÖNEN, Aydanur KARGI, Ünal AÇIKEL, Atilla AKKOÇLU, Nuray KÖMÜS, Erkan YILMAZ, Aydın ŞANLI

Akciğer rezeksiyonları sonrası komplikasyon tahmininde maksimal oksijen tüketim testinin önemi

Cengiz GEBİTEKİN, Ahmet Sami BAYRAM, Hüseyin DÜLGER, Tarık CANDAN, Metin ÖZCAN, Muharrem EROL

Academic Researches Index - FooterLogo