Hemoptizi, epistaksis ve çabuk yorulma şikayetleri ile hastanemize başvuran 20 yaşındaki erkek hastanın çekilen direkt toraks grafisinde düzgün kenarlı lezyon izlenmekteydi. Fizik muayenesinde oral ve nazal mukozasında multiple telanjiektaziler izlendi. Toraks bilgisayarlı tomografisinde ve pulmoner anjiyografisinde sol alt lobda arteriyovenöz fistül görüldü. Bu bulgularla hastaya Rendu Osler Weber Sendromu tanısı konuldu. Sistemik pulmoner arter ile de ilişkisi olan geniş pulmoner arteriyovenöz anevrizma lobektomi ile başarılı olarak tedavi edildi.
A 20-year-old man presented with hemoptysis, epistaxis and severe fatique. Chest X-ray film revealed an abnormal shadow. On the physical examination, multiple telangiectases were found at the oral and nasal mucous membrane and tongue. Computed tomography and pulmonary angiography showed an arteriovenous fistula of the left lower lobe. The diagnosis was Rendu Osier Weber Disease. Lobectomy was performed because of the systemic supply to the large pulmonary arteriovenous aneurysm. "> [PDF] Sistemik dolaşımdan beslenen pulmoner arteriyovenöz fistül ile birlikte olan Rendu Osler Weber sendromu | [PDF] Rendu Osler Weber disease associated with systemic supply to pulmonary arteriovenous fistula Hemoptizi, epistaksis ve çabuk yorulma şikayetleri ile hastanemize başvuran 20 yaşındaki erkek hastanın çekilen direkt toraks grafisinde düzgün kenarlı lezyon izlenmekteydi. Fizik muayenesinde oral ve nazal mukozasında multiple telanjiektaziler izlendi. Toraks bilgisayarlı tomografisinde ve pulmoner anjiyografisinde sol alt lobda arteriyovenöz fistül görüldü. Bu bulgularla hastaya Rendu Osler Weber Sendromu tanısı konuldu. Sistemik pulmoner arter ile de ilişkisi olan geniş pulmoner arteriyovenöz anevrizma lobektomi ile başarılı olarak tedavi edildi. "> Hemoptizi, epistaksis ve çabuk yorulma şikayetleri ile hastanemize başvuran 20 yaşındaki erkek hastanın çekilen direkt toraks grafisinde düzgün kenarlı lezyon izlenmekteydi. Fizik muayenesinde oral ve nazal mukozasında multiple telanjiektaziler izlendi. Toraks bilgisayarlı tomografisinde ve pulmoner anjiyografisinde sol alt lobda arteriyovenöz fistül görüldü. Bu bulgularla hastaya Rendu Osler Weber Sendromu tanısı konuldu. Sistemik pulmoner arter ile de ilişkisi olan geniş pulmoner arteriyovenöz anevrizma lobektomi ile başarılı olarak tedavi edildi.
A 20-year-old man presented with hemoptysis, epistaxis and severe fatique. Chest X-ray film revealed an abnormal shadow. On the physical examination, multiple telangiectases were found at the oral and nasal mucous membrane and tongue. Computed tomography and pulmonary angiography showed an arteriovenous fistula of the left lower lobe. The diagnosis was Rendu Osier Weber Disease. Lobectomy was performed because of the systemic supply to the large pulmonary arteriovenous aneurysm. ">

Sistemik dolaşımdan beslenen pulmoner arteriyovenöz fistül ile birlikte olan Rendu Osler Weber sendromu

Hemoptizi, epistaksis ve çabuk yorulma şikayetleri ile hastanemize başvuran 20 yaşındaki erkek hastanın çekilen direkt toraks grafisinde düzgün kenarlı lezyon izlenmekteydi. Fizik muayenesinde oral ve nazal mukozasında multiple telanjiektaziler izlendi. Toraks bilgisayarlı tomografisinde ve pulmoner anjiyografisinde sol alt lobda arteriyovenöz fistül görüldü. Bu bulgularla hastaya Rendu Osler Weber Sendromu tanısı konuldu. Sistemik pulmoner arter ile de ilişkisi olan geniş pulmoner arteriyovenöz anevrizma lobektomi ile başarılı olarak tedavi edildi.

Rendu Osler Weber disease associated with systemic supply to pulmonary arteriovenous fistula

A 20-year-old man presented with hemoptysis, epistaxis and severe fatique. Chest X-ray film revealed an abnormal shadow. On the physical examination, multiple telangiectases were found at the oral and nasal mucous membrane and tongue. Computed tomography and pulmonary angiography showed an arteriovenous fistula of the left lower lobe. The diagnosis was Rendu Osier Weber Disease. Lobectomy was performed because of the systemic supply to the large pulmonary arteriovenous aneurysm.

___

  • 1) Burke CM, Safai C, Nelson DP, Raffin TA. Pulmonary arteriovenous malformations: A critical update. Am Rev Respir Dis 1986;134:334-9.
  • 2) Shields TW. Congenital vascular lesions of the lungs. In: Shields TW, Cicero JL, Ponn RB, eds. General Thoracic Surgery. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins, 2000:975-87.
  • 3) Dines DE, Seward JB, Bernatz PE. Pulmonary arteriovenous fistula. Mayo Clin Proc 1983;58:176-81.
  • 4) Hodgson CH, Burchell HB, Good CA, Claggett OT. Hereditary hemorrhagic telangiectasia and pulmonary arteriovenous fistula: Study of a large family. N Engl J Med 1959;26:625-36.
  • 5) Wispelaere JF, Trigaux JP, Weynants P, Delos M, Coene BD. Systemic supply to a pulmonary arteriovenous malformation: Potential explanation for recurrence. Cardiovasc Intervent Radiol 1996:19;285-7.
  • 6) White RI, Lynch-Nyhan A, Terry P, et al. Pulmonary arteriovenous malformations: Techniques and long-term outcome of embolotherapy. Radiology 1988;169:663-9.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Daflon kardiyopulmoner bypass sırasında oluşan kompleman aktivasyonunu önleyerek reperfüzyon hasarını azaltır

Turhan YAVUZ, Erdoğan İBRİŞİM, Ahmet ÖCAL, Vildan ULUSAN, Cumhur TENEKECİ, Ali KUTSAL, İrfan ALTUNTAŞ, İbrahim KILINÇ

Derin hipotermik total sirkülatuvar arrest eşliğinde patent duktus arteriosus onarımı

Mehmet BALKANAY, Denyan MANSUROĞLU, Füsun GÜZELMERİÇ, Ulusoy Nilgün BOZBUĞA, Kaan KIRALİ, Yasin AY, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Hasan Basri ERDOĞAN

Ortotopik kalp transplantasyonu sonrasında gelişen pulmoner Aspergillus infeksiyonu

Mehmet Ali ÖZATİK, Oğuz TAŞDEMİR, Deniz Süha KÜÇÜKAKSU, Şeref KÜÇÜKER, Onurcan TARCAN, Erol ŞENER

Safen ven hazırlanmasında sodyum nitroprussid ve papaverin kullanımı

Ahmet ORUÇ, Nesimi EREN, Kemalettin ERDEM, Fetin YILDIZ, Ömer ÇAKIR

Akciğer rezeksiyonları sonrası komplikasyon tahmininde maksimal oksijen tüketim testinin önemi

Cengiz GEBİTEKİN, Ahmet Sami BAYRAM, Hüseyin DÜLGER, Tarık CANDAN, Metin ÖZCAN, Muharrem EROL

İnfarktüs sonrası gelişen ventriküler septal defektte erken cerrahi girişim

Murat SARGIN, Aykut Serap AKA, Erol KURÇ, Yeşim BİÇER, Şahin ŞENAY, Okan YÜCEL, Bülent KETENCİ, Gökçen ORHAN

Erişkin yaş koroner arter çıkış anomalilerinde ateroskleroz ve cerrahi tedavi

Denyan MANSUROĞLU, Ulusoy Nilgün BOZBUĞA, Kaan KIRALİ, Hasan ARDAL, Hakan AKKAYA, Alper ONBAŞILI, Vedat ERENTUĞ, Esat AKINCI, Cevat YAKUT, Hasan Basri ERDOĞAN

Koroner bypass ameliyatı sonrasında gelişen rekürran aortik psödoanevrizma

Yusuf Kenan YALÇINBAŞ, Ersin EREK, Cemal ŞENYUVA, Servet ALAN, Tayyar SARIOĞLU, Ece SALİHOĞLU

Ekstremite revaskülarizasyonu için alternatif yaklaşım: Ekstra-anatomik bypass greftleme

İbrahim GÖKŞİN, Hülya SUNGURTEKİN, Ercan GÜRSES, Vefa ÖZCAN, Hakan DOĞAN, Harun EVRENGÜL, Ahmet BALTALARLI, Gökhan ÖNEM

Sağ atriyal kitle: Miksoma

Alper SERÇELİK, Feragat UYGUR, Yuri PYA, Birol YAMAK, Altay TANDOĞAN

Academic Researches Index - FooterLogo