Yedi yıl önce ikili koroner bypass operasyonu geçirmiş ve son bir buçuk aydan beri anginal yakınması olan 61 yaşındaki erkek hastaya yaptığımız koroner anjiyografide safen ven greftte disseksiyon tespit ettik. İkili koroner bypassın birisi safen ven greft ile sağ koroner artere ve diğeri sol internal mammaryal arter ile sol ön inen artere idi. Hastanın safen ven greft anjiyogramında orta bölgede disseksiyon tespit edildi. Hastaya 2 hafta medikal tedavi uygulandı. Buna rağmen hastanın anginal yakınmalarında anlamlı bir iyileşme olmadı. Bu şartlarda, tekrarlanan koroner anjiyografide aynı disseksiyonun varlığı görülmesi üzerine, safen grefte önce balon anjiyoplasti ile predilatasyon yapıldı ve daha sonra 3.5 mm çapında ve 26 mm uzunluğunda stent implante edildi. Hastanın anginal yakınmaları hızla sonlandı.
We report a 61 year old male patient with dissection of the saphenous vein graft on coronary angiogram who had undergone two vessels coronary artery bypass graft seven years ago, with left internal mammarial artery to left anterior descending coronary artery and saphenous vein graft to right coronary artery. For the last one and half month, he sustained angina pectoris. Coronary angiogram revealed a dissection of the saphenous vein graft at the mid-portion. His anginal symptoms couldn't be controlled despite maximal medical theraphy for two weeks. On repeat coronary angiogram, the dissection was found to be persisted and balloon angioplasty was performed for predilatation followed with implantation of a 3,5 mm diameter and 26 mm length Jo stent. Anginal symptoms of the patient rapidly resolved. "> [PDF] Safen ven greft disseksiyonuna stent uygulaması | [PDF] Stent implantation in the dissection of the saphenous vein graft Yedi yıl önce ikili koroner bypass operasyonu geçirmiş ve son bir buçuk aydan beri anginal yakınması olan 61 yaşındaki erkek hastaya yaptığımız koroner anjiyografide safen ven greftte disseksiyon tespit ettik. İkili koroner bypassın birisi safen ven greft ile sağ koroner artere ve diğeri sol internal mammaryal arter ile sol ön inen artere idi. Hastanın safen ven greft anjiyogramında orta bölgede disseksiyon tespit edildi. Hastaya 2 hafta medikal tedavi uygulandı. Buna rağmen hastanın anginal yakınmalarında anlamlı bir iyileşme olmadı. Bu şartlarda, tekrarlanan koroner anjiyografide aynı disseksiyonun varlığı görülmesi üzerine, safen grefte önce balon anjiyoplasti ile predilatasyon yapıldı ve daha sonra 3.5 mm çapında ve 26 mm uzunluğunda stent implante edildi. Hastanın anginal yakınmaları hızla sonlandı. "> Yedi yıl önce ikili koroner bypass operasyonu geçirmiş ve son bir buçuk aydan beri anginal yakınması olan 61 yaşındaki erkek hastaya yaptığımız koroner anjiyografide safen ven greftte disseksiyon tespit ettik. İkili koroner bypassın birisi safen ven greft ile sağ koroner artere ve diğeri sol internal mammaryal arter ile sol ön inen artere idi. Hastanın safen ven greft anjiyogramında orta bölgede disseksiyon tespit edildi. Hastaya 2 hafta medikal tedavi uygulandı. Buna rağmen hastanın anginal yakınmalarında anlamlı bir iyileşme olmadı. Bu şartlarda, tekrarlanan koroner anjiyografide aynı disseksiyonun varlığı görülmesi üzerine, safen grefte önce balon anjiyoplasti ile predilatasyon yapıldı ve daha sonra 3.5 mm çapında ve 26 mm uzunluğunda stent implante edildi. Hastanın anginal yakınmaları hızla sonlandı.
We report a 61 year old male patient with dissection of the saphenous vein graft on coronary angiogram who had undergone two vessels coronary artery bypass graft seven years ago, with left internal mammarial artery to left anterior descending coronary artery and saphenous vein graft to right coronary artery. For the last one and half month, he sustained angina pectoris. Coronary angiogram revealed a dissection of the saphenous vein graft at the mid-portion. His anginal symptoms couldn't be controlled despite maximal medical theraphy for two weeks. On repeat coronary angiogram, the dissection was found to be persisted and balloon angioplasty was performed for predilatation followed with implantation of a 3,5 mm diameter and 26 mm length Jo stent. Anginal symptoms of the patient rapidly resolved. ">

Safen ven greft disseksiyonuna stent uygulaması

Yedi yıl önce ikili koroner bypass operasyonu geçirmiş ve son bir buçuk aydan beri anginal yakınması olan 61 yaşındaki erkek hastaya yaptığımız koroner anjiyografide safen ven greftte disseksiyon tespit ettik. İkili koroner bypassın birisi safen ven greft ile sağ koroner artere ve diğeri sol internal mammaryal arter ile sol ön inen artere idi. Hastanın safen ven greft anjiyogramında orta bölgede disseksiyon tespit edildi. Hastaya 2 hafta medikal tedavi uygulandı. Buna rağmen hastanın anginal yakınmalarında anlamlı bir iyileşme olmadı. Bu şartlarda, tekrarlanan koroner anjiyografide aynı disseksiyonun varlığı görülmesi üzerine, safen grefte önce balon anjiyoplasti ile predilatasyon yapıldı ve daha sonra 3.5 mm çapında ve 26 mm uzunluğunda stent implante edildi. Hastanın anginal yakınmaları hızla sonlandı.

Stent implantation in the dissection of the saphenous vein graft

We report a 61 year old male patient with dissection of the saphenous vein graft on coronary angiogram who had undergone two vessels coronary artery bypass graft seven years ago, with left internal mammarial artery to left anterior descending coronary artery and saphenous vein graft to right coronary artery. For the last one and half month, he sustained angina pectoris. Coronary angiogram revealed a dissection of the saphenous vein graft at the mid-portion. His anginal symptoms couldn't be controlled despite maximal medical theraphy for two weeks. On repeat coronary angiogram, the dissection was found to be persisted and balloon angioplasty was performed for predilatation followed with implantation of a 3,5 mm diameter and 26 mm length Jo stent. Anginal symptoms of the patient rapidly resolved.

___

  • 1.Faroogi S, Jain AC, Okeefe M. Catheter-induced leftinternal mammarial artery bypass graft dissection. Cathet Cardiovasc Diagn 1985;11:597-601.
  • 2.Mochizuki Y, Okamura Y, Iida H, et al. Healing of theintimal dissection of the internal thoracic artery graft. AnnThorac Surg 1999;67:539-41.
  • 3.Dougenis D, Robinson MC, Path MR, et al. Acute dissection of the internal mammarial artery: A fatalcomplication of coronary artery bypass grafting.J Cardiovasc Surg 1990;31:589-91.
  • 4.Roy P, Finci L, Bopp P, et al. Emergency balloonangioplasty and digital subtraction angiography in the management of an acute iatrogenic occlusive dissection ofa saphenous vein graft. Cathet Cardiovasc Diagn 1989;16:176-9.
  • 5.Kitamura S, Kawachi K, Seki T, et al. Angiographic demonstration of no-flow anatomical patency of internal thoracic-coronary artery bypass grafts. Ann Thorac Surg 1992;53:156-9.
  • 6.Shammas RL, Metha PM, Jolly SR, et al. Reversibility of the "string sign" of the internal mammarial artery graft. Cathet Cardiovasc Diagn 1993;30:236-9.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Safen ven greft disseksiyonuna stent uygulaması

Sinan DAĞDELEN, İsmet DİNDAR, Bengi YAYMACI, Cevat KIRMA

Koroner bypass cerrahisi yapılan hastalarda renal dozda dopamin kullanımının renal tübüler fonksiyonlar üzerine etkisi

Nursel ŞAHİN, Cengiz TÜRKAY, İsa AK, Ömer BAYEZİD, İlhan GÖLBAŞI, Ozan ERBASAN, Kipmen Dijle KORGUN, Serdar BAŞBUĞ

Derin venöz trombozlarda tedavi uygulamalarımız

Özgür DAĞ, Ahmet ÖZYAZICIOĞLU, Bilgehan ERKUT, Mustafa CERRAHOĞLU, Hikmet KOÇAK, İbrahim YEKELER, Mahmut AÇIKEL

Aort koarktasyonuna sekonder akut assandan aort anevrizma disseksiyonuna cerrahi yaklaşım

Gülümser HEPER, Coşkun İKİZLER, Yavuz YÖRÜKOĞLU, Enver EKİCİ, Afşin YAVERİ

Cryolife-ross kapaklı konduitlerinin 34 olgudaki erken ve orta dönem sonuçları

Atilla SEZGİN, Ahmet Şükrü MERCAN, Birgül VARAN, Kürşad TOKEL, Arda SAYGILI, Aslı DÖNMEZ, Sait AŞLAMACI

Pulmoner hidatidoz ve cerrahi tedavisi

Maruf ŞANLI, Levent ELBEYLİ, Bülent TUNÇÖZGÜR

VSD ve pulmoner atrezi ile birlikte MAPCA'lı hastalarda unifokalizasyon prosedürleri

Cevahir HABERAL, Emin TİRELİ, Enver DAYIOĞLU, Ertan ONURSAL

Aort kapak replasmanı sonrası sol ventrikül kitle değişikliklerinin küçük çaplı St. Jude Medical ve Karbomedics protezlerinde karşılaştırılması

Hüseyin OKUTAN, Nurettin ÜNAL, Eyüp HAZAN, Baran UĞURLU, Ünal AÇIKEL, Öztekin OTO

Ekstrakorporeal dolaşım esnasında pentoksifili'nin periferik sistem üzerindeki koruyucu rolü

Haşim ÜSTÜNSOY, Oya KÖYLÜOĞLU, Metin TOPAL, Binnur ERBAĞCI, Feza NURÖZLER, Cumhur SİVRİKOZ, Hasan KOÇOĞLU

Plevral efüzyonlarda videotorakoskopi: 47 olgunun değerlendirilmesi

Can KÜRKÇÜOĞLU, Atila EROĞLU, Nurettin KARAOĞLANOĞLU, Mehmet ÜNLÜ

Academic Researches Index - FooterLogo