Abdominal aort anevrizmasının endovasküler tamiri,son on yılda giderek yaygın hale gelmiştir. Ancak, endovasküler tamirin bir komplikasyonu olan kaçak oranı daartmaktadır. Kaçakların büyük bir kısmı endovaskülerteknikler ile tedavi edilebilmektedir. Bazı olgulardastent-greftin tamamı ya da bir kısmının cerrahi olarak çıkarılabilmesi için açık cerrahi gerekebilir. Bu yazıdastent grefti kısmi olarak çıkartılan üç olgu, işlemin teknik açıdan uygulanabilirliği ve muhtemel komplikasyon-ları eşliğinde sunuldu.
The endovascular repair of an abdominal aortic aneurysmhas become increasingly common during the past decade.However, the endoleak, a complication of endovascularrepair, is also on the rise. Most of the endoleaks can bemanaged with endovascular techniques. In some cases,conversion to open surgery for total or partial removal ofthe stent-graft may be required. In this article, we reportthree patients who underwent partial removal of thestent-graft in the light of technical feasibility and possiblecomplications of the procedure. "> [PDF] Partial removal of endovascular stent grafts: Technical considerations in three cases | [PDF] Endovasküler stent greftlerin kısmi olarak çıkarılması: Üç olgunun teknik değerlendirilmesi Abdominal aort anevrizmasının endovasküler tamiri,son on yılda giderek yaygın hale gelmiştir. Ancak, endovasküler tamirin bir komplikasyonu olan kaçak oranı daartmaktadır. Kaçakların büyük bir kısmı endovaskülerteknikler ile tedavi edilebilmektedir. Bazı olgulardastent-greftin tamamı ya da bir kısmının cerrahi olarak çıkarılabilmesi için açık cerrahi gerekebilir. Bu yazıdastent grefti kısmi olarak çıkartılan üç olgu, işlemin teknik açıdan uygulanabilirliği ve muhtemel komplikasyon-ları eşliğinde sunuldu. "> Abdominal aort anevrizmasının endovasküler tamiri,son on yılda giderek yaygın hale gelmiştir. Ancak, endovasküler tamirin bir komplikasyonu olan kaçak oranı daartmaktadır. Kaçakların büyük bir kısmı endovaskülerteknikler ile tedavi edilebilmektedir. Bazı olgulardastent-greftin tamamı ya da bir kısmının cerrahi olarak çıkarılabilmesi için açık cerrahi gerekebilir. Bu yazıdastent grefti kısmi olarak çıkartılan üç olgu, işlemin teknik açıdan uygulanabilirliği ve muhtemel komplikasyon-ları eşliğinde sunuldu.
The endovascular repair of an abdominal aortic aneurysmhas become increasingly common during the past decade.However, the endoleak, a complication of endovascularrepair, is also on the rise. Most of the endoleaks can bemanaged with endovascular techniques. In some cases,conversion to open surgery for total or partial removal ofthe stent-graft may be required. In this article, we reportthree patients who underwent partial removal of thestent-graft in the light of technical feasibility and possiblecomplications of the procedure. ">

Partial removal of endovascular stent grafts: Technical considerations in three cases

Abdominal aort anevrizmasının endovasküler tamiri,son on yılda giderek yaygın hale gelmiştir. Ancak, endovasküler tamirin bir komplikasyonu olan kaçak oranı daartmaktadır. Kaçakların büyük bir kısmı endovaskülerteknikler ile tedavi edilebilmektedir. Bazı olgulardastent-greftin tamamı ya da bir kısmının cerrahi olarak çıkarılabilmesi için açık cerrahi gerekebilir. Bu yazıdastent grefti kısmi olarak çıkartılan üç olgu, işlemin teknik açıdan uygulanabilirliği ve muhtemel komplikasyon-ları eşliğinde sunuldu.

Endovasküler stent greftlerin kısmi olarak çıkarılması: Üç olgunun teknik değerlendirilmesi

The endovascular repair of an abdominal aortic aneurysmhas become increasingly common during the past decade.However, the endoleak, a complication of endovascularrepair, is also on the rise. Most of the endoleaks can bemanaged with endovascular techniques. In some cases,conversion to open surgery for total or partial removal ofthe stent-graft may be required. In this article, we reportthree patients who underwent partial removal of thestent-graft in the light of technical feasibility and possiblecomplications of the procedure.

___

  • 1. May J, White GH, Harris JP. Techniques for surgical conversion of aortic endoprosthesis. Eur J Vasc Endovasc Surg 1999;18:284-9.
  • 2. Lyden SP, McNamara JM, Sternbach Y, Illig KA, Waldman DL, Green RM. Technical considerations for late removal of aortic endografts. J Vasc Surg 2002;36:674-8.
  • 3. van Marrewijk CJ, Fransen G, Laheij RJ, Harris PL, Buth J; EUROSTAR Collaborators. Is a type II endoleak after EVAR a harbinger of risk? Causes and outcome of open conversion and aneurysm rupture during follow-up. Eur J Vasc Endovasc Surg 2004;27:128-37.
  • 4. Verhoeven EL, Tielliu IF, Prins TR, Zeebregts CJ, van Andringa de Kempenaer MG, Cinà CS, et al. Frequency and outcome of re-interventions after endovascular repair for abdominal aortic aneurysm: a prospective cohort study. Eur J Vasc Endovasc Surg 2004;28:357-64.
  • 5. Kelso RL, Lyden SP, Butler B, Greenberg RK, Eagleton MJ, Clair DG. Late conversion of aortic stent grafts. J Vasc Surg 2009;49:589-95.
  • 6. Lipsitz EC, Ohki T, Veith FJ, Suggs WD, Wain RA, Rhee SJ, et al. Delayed open conversion following endovascular aortoiliac aneurysm repair: partial (or complete) endograft preservation as a useful adjunct. J Vasc Surg 2003;38:1191-8.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Recurrent spontaneous pneumomediastinum and pneumorrhachis accompanied by Raynaud’s phenomenon

Kubilay KARABACAK, Gökhan GÜNDOĞDU, Gençer GENÇ, Abdurrahman BAKIR

Aspergillus endocarditis in a patient with acute lymphoblastic leukemia

Buğra HARMANDAR, Serap ŞİMŞEK, Ahmet ŞAŞMAZEL, İlker Kemal YÜCEL, Numan Ali AYDEMİR, Ali Rıza KARACI

Williams sendromlu hastaların kardiyak patolojileri ve klinik izlemi

Canan AYABAKAN, Özlem SARISOY, Rıza TÜRKÖZ, Kürşad TOKEL, Emre ÖZKER, Can VURAN, Bülent SARITAŞ

Partial removal of endovascular stent grafts: Technical considerations in three cases

Mustafa PARILDAR, Anıl APAYDIN, Emrah OĞUZ, Hakan POSACIOĞLU

Acute thrombosis of extracardiac conduit after the Fontan operation: An emergent thrombectomy

Nursen TANRIKULU, Ömer IŞIK, Yalım YALÇIN, Ahmet KIRBAŞ

Complete recovery of acute carotid artery in-stent occlusion with surgery: the advantage of hybrid operating room

Murat UĞUR, Veysel TEMİZKAN, Ahmet Turan YILMAZ, Alper UÇAK

Preoperative embolization in the management of a non-functioning mediastinal paraganglioma

Mehmet YILDIRIM, Fikri YAPICI, M. Olcay ÇİZMELİ, Ilgaz DOĞUSOY, Hatice DEMİRBAĞ

Scimitar syndrome associated with ventricular septal defect and left pulmonary vein stenosis

Füsun GÜZELMERİÇ, Hakan CEYRAN, Murat BAŞARAN, Eylül KAFALI, Nihat ÇİNE, Ayşe YILDIRIM, Eylem TUNCER, Behzat TÜZÜN

Endovascular repair of a thoracoabdominal aortic aneurysm using ascending aorta as an access route in Leriche syndrome: A case report

Selim İSBİR, Feyyaz BALTACIOĞLU, Özgür GÜRSU, Maher ALJODİ, Emre ELÇİ, Gözde KIRCA, Sinan ARSAN, Koray AK

Kronik böbrek disfonksiyonu olan hastalarda atan kalpte koroner arter baypas cerrahisinin klinik sonuçları

Ali Şefik KÖPRÜlÜ, Levent ACAR, Hakan GERÇEKOĞLU, Tufan ŞENER, Bahar TEMUR, Osman Eren KARPUZOĞLU

Academic Researches Index - FooterLogo