Altmış bir yaşındaki erkek hasta iş kazası sonucunda oluşan parapleji ile özel bir hastaneye başvurdu. Hastaya iki taraflı tüp torakostomi ve sol kol amputasyonu yapıldı. Üç gün sonra takip sırasında çekilen toraks bilgisayarlı tomografisinde trakeal rüptür şüphesi olması üzerine kliniğimize sevk edildi. Rijit ve fiberoptik bronkoskopi ile tanı kesinleştirilerek, olgu ameliyata alındı. Ameliyat sırasında torasik girişten başlayan sağ ana bronşa dek uzanan arka membran yırtığı tespit edildi ve primer sütür ile tamir edildi. Ameliyat sırası dönemde bronşiyal sistemden alınan kültürde üreme olmasına rağmen, olgu 20. gün taburcu edildi.
A 61-year-old male patient with paraplegia resulting from working accident was admitted to a private hospital. He underwent bilateral tube thoracostomy and left arm amputation. The patient, who underwent thorax computed tomography on third day during the follow-up, was referred to our clinic due to suspected tracheal rupture. When the diagnosis of tracheal rupture was confirmed by rigid and fiberoptic broncoscopy, the patient was operated. During the operation, a rupture lying between the thoracic inlet to the right main bronchus was detected and was repaired with primary suture. The patient was discharged on the 20th day of the operation, although a positive culture from the bronchial system was detected during the perioperative period. "> [PDF] İş kazası sonucu trakea rüptürü gelişen olgu | [PDF] An occupational accident causing tracheal rupture Altmış bir yaşındaki erkek hasta iş kazası sonucunda oluşan parapleji ile özel bir hastaneye başvurdu. Hastaya iki taraflı tüp torakostomi ve sol kol amputasyonu yapıldı. Üç gün sonra takip sırasında çekilen toraks bilgisayarlı tomografisinde trakeal rüptür şüphesi olması üzerine kliniğimize sevk edildi. Rijit ve fiberoptik bronkoskopi ile tanı kesinleştirilerek, olgu ameliyata alındı. Ameliyat sırasında torasik girişten başlayan sağ ana bronşa dek uzanan arka membran yırtığı tespit edildi ve primer sütür ile tamir edildi. Ameliyat sırası dönemde bronşiyal sistemden alınan kültürde üreme olmasına rağmen, olgu 20. gün taburcu edildi. "> Altmış bir yaşındaki erkek hasta iş kazası sonucunda oluşan parapleji ile özel bir hastaneye başvurdu. Hastaya iki taraflı tüp torakostomi ve sol kol amputasyonu yapıldı. Üç gün sonra takip sırasında çekilen toraks bilgisayarlı tomografisinde trakeal rüptür şüphesi olması üzerine kliniğimize sevk edildi. Rijit ve fiberoptik bronkoskopi ile tanı kesinleştirilerek, olgu ameliyata alındı. Ameliyat sırasında torasik girişten başlayan sağ ana bronşa dek uzanan arka membran yırtığı tespit edildi ve primer sütür ile tamir edildi. Ameliyat sırası dönemde bronşiyal sistemden alınan kültürde üreme olmasına rağmen, olgu 20. gün taburcu edildi.
A 61-year-old male patient with paraplegia resulting from working accident was admitted to a private hospital. He underwent bilateral tube thoracostomy and left arm amputation. The patient, who underwent thorax computed tomography on third day during the follow-up, was referred to our clinic due to suspected tracheal rupture. When the diagnosis of tracheal rupture was confirmed by rigid and fiberoptic broncoscopy, the patient was operated. During the operation, a rupture lying between the thoracic inlet to the right main bronchus was detected and was repaired with primary suture. The patient was discharged on the 20th day of the operation, although a positive culture from the bronchial system was detected during the perioperative period. ">

İş kazası sonucu trakea rüptürü gelişen olgu

Altmış bir yaşındaki erkek hasta iş kazası sonucunda oluşan parapleji ile özel bir hastaneye başvurdu. Hastaya iki taraflı tüp torakostomi ve sol kol amputasyonu yapıldı. Üç gün sonra takip sırasında çekilen toraks bilgisayarlı tomografisinde trakeal rüptür şüphesi olması üzerine kliniğimize sevk edildi. Rijit ve fiberoptik bronkoskopi ile tanı kesinleştirilerek, olgu ameliyata alındı. Ameliyat sırasında torasik girişten başlayan sağ ana bronşa dek uzanan arka membran yırtığı tespit edildi ve primer sütür ile tamir edildi. Ameliyat sırası dönemde bronşiyal sistemden alınan kültürde üreme olmasına rağmen, olgu 20. gün taburcu edildi.

An occupational accident causing tracheal rupture

A 61-year-old male patient with paraplegia resulting from working accident was admitted to a private hospital. He underwent bilateral tube thoracostomy and left arm amputation. The patient, who underwent thorax computed tomography on third day during the follow-up, was referred to our clinic due to suspected tracheal rupture. When the diagnosis of tracheal rupture was confirmed by rigid and fiberoptic broncoscopy, the patient was operated. During the operation, a rupture lying between the thoracic inlet to the right main bronchus was detected and was repaired with primary suture. The patient was discharged on the 20th day of the operation, although a positive culture from the bronchial system was detected during the perioperative period.

___

  • 1) Miñambres E, González-Castro A, Burón J, Suberviola B, Ballesteros MA, Ortiz-Melón F. Management of postintubation tracheobronchial rupture: our experience and a review of the literature. Eur J Emerg Med 2007;14:177-9.
  • 2) Kaptanoğlu M, Nadir A, Erbaş E, Gönlügür U, Doğan K, Günay İ ve ark. Trakeobronşiyal yaralanmalar: 15 olguluk bir serinin değerlendirilmesi. Toraks Dergisi 2001;2:54-9.
  • 3) Richardson JD. Outcome of tracheobronchial injuries: a long-term perspective. J Trauma 2004;56:30-6.
  • 4) Ishibashi H, Ohta S, Hirose M, Akimoto T. Blunt tracheal transection and long tear in posterior membranous trachea. Eur J Cardiothorac Surg 2006;30:945-7.
  • 5) Oto Ö, Açıkel Ü, Tüzün E, Silistreli E, Gürcan U, Karabay Ö ve ark. Genç bir olguda bronş rüptürü onarımı ve tanısal tekniklerde yeni ufuklar: Olgu sunumu. Turk Gogus Kalp Dama 1997;5:292-5.
  • 6) Johnson SB. Tracheobronchial injury. Semin Thorac Cardiovasc Surg 2008;20:52-7. doi: 10.1053/j. semtcvs.2007.09.001.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Diz altı baypas yapılan hastalarda ortalama trombosit hacminin sağkalım üzerindeki etkileri

Berk ARAPİ, Caner ARSLAN, Berra Zümrüt TAN, Hayriye VEHİD ERTEM, Kamil Hasan TÜZÜN, Safa GÖDE, Kazım BEŞİRLİ

Kalp cerrahisinde propofol ve desfluran ile oluşturulan önkoşullamanın miyokard korunması üzerine etkilerinin karşılaştırılması

Nihan YAPICI, Zuhal AYKAÇ, Ceren KÖKSAL, Zeliha TUNCEL, Türkan KUDİSOĞLU, Yasemin ALTUNTAŞ

Erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanserinde sentinel lenf nodu haritalaması

Cumhur Murat TÜLAY, Muammer Cumhur SİVRİKOZ, Öznur Dilek ÇİFTÇİ, Emine Özlem AKÇAY, İlknur AK, Emine DÜNDAR

Aort duvarının primer leiyomyosarkomu: Olgu sunumu

Yüksel DERELİ, Murat ÖNCEL, Nihan KAYALAR

Abdominal aortun akut total oklüzyonu

Veysel KUTAY

Surgical approach to giant pseudoaneurysm of the left ventricle

Ali İhsan PARLAR, Veysel BAŞAR, Utku ÜNAL, Kerem YAY, Ferit ÇİÇEKÇİOĞLU, Salih Fehmi KATIRCIOĞLU

A rare cause of intermittent claudication: recurrence of popliteal artery entrapment syndrome in a 16-years-old boy

Hatice GÜMÜŞ, Güven TEKBAŞ, Aslan BİLİCİ, Selvi KELEKÇİ, Faysal EKİCİ, Celal YAVUZ

A rare reason of myocardial ischemia: left subclavian artery stenosis after coronary artery bypass grafting

Yunus NAZLI, İsmail KIRBAŞ, Necmettin ÇOLAK, Beyhan ERYONUCU, Ömer ÇAKIR

N-asetilsisteinin koroner arter baypas greft cerrahisi sonrası nörokognitif fonksiyonlara etkisi

Nihan YAPICI, Zuhal AYKAÇ, Cihan ÜNLÜ, Canan ÜNLÜ, Filiz COŞKUN İZGİ, Türkan KUDİSOĞLU

Açık kalp cerrahisi sonrası tekrarlayıcı transfüzyon ilişkili akut akciğer hasarı: Olgu sunumu

Barış MALBORA, Murat ÇAPANOĞLU, Tolga BAŞ, Onur IŞIK, Ali KUTSAL

Academic Researches Index - FooterLogo