Alt ekstremite iskemisi periferik arter hastalığı olan ve açık kalp cerrahisine giden hastalarda nadir karşılaşılan ancak mortalite ve morbiditesi yüksek olabilecek bir komplikasyondur. Alt ekstremite iskemisi olan hastalarda internal mammaryan arter iliyo-femoral bölgeyi besleyen önemli kollaterallerden biridir. Bu tip olgularda bu kollateralizasyon yolunu koroner ve periferik arter cerrahisinin ayrı ayrı yapılacağı, iki aşamalı operasyon uygulanacak hastalarda bozmaktan sakınılmalıdır. Kondüit olarak mammaryan arterin kullanılmadığı, ancak yine de ekstremite kaybına kadar giden diabetik, periferik arter ve koroner arter hastası olan bir olguda olayın olası nedenleri literatür bulguları eşliğinde değerlendirildi.
Lower extremity ischemia is a rare complication with high mortality and morbidity in patients with peripherial artery disease undergoing open heart surgery. Internal mammarian artery is an important collateral pathway that supplies the ilio-femoral region in patients with lower extremity ischemia. This pathway should be reserved in patients who will undergo to open heart surgery and peripherial arterial surgery separately. We discussed the findings of a case that result in loss of an extremity although internal mammarian artery was not used as a conduit, with diabetes mellitus, peripherial artery disease and coronary artery disease. "> [PDF] İnternal mammaryan arter kullanılmaması ciddi alt ekstremite iskemisini önleyebilir mi? | [PDF] Could avoidance of internal mammarian artery prevent severe lower extremity ischemia? Alt ekstremite iskemisi periferik arter hastalığı olan ve açık kalp cerrahisine giden hastalarda nadir karşılaşılan ancak mortalite ve morbiditesi yüksek olabilecek bir komplikasyondur. Alt ekstremite iskemisi olan hastalarda internal mammaryan arter iliyo-femoral bölgeyi besleyen önemli kollaterallerden biridir. Bu tip olgularda bu kollateralizasyon yolunu koroner ve periferik arter cerrahisinin ayrı ayrı yapılacağı, iki aşamalı operasyon uygulanacak hastalarda bozmaktan sakınılmalıdır. Kondüit olarak mammaryan arterin kullanılmadığı, ancak yine de ekstremite kaybına kadar giden diabetik, periferik arter ve koroner arter hastası olan bir olguda olayın olası nedenleri literatür bulguları eşliğinde değerlendirildi. "> Alt ekstremite iskemisi periferik arter hastalığı olan ve açık kalp cerrahisine giden hastalarda nadir karşılaşılan ancak mortalite ve morbiditesi yüksek olabilecek bir komplikasyondur. Alt ekstremite iskemisi olan hastalarda internal mammaryan arter iliyo-femoral bölgeyi besleyen önemli kollaterallerden biridir. Bu tip olgularda bu kollateralizasyon yolunu koroner ve periferik arter cerrahisinin ayrı ayrı yapılacağı, iki aşamalı operasyon uygulanacak hastalarda bozmaktan sakınılmalıdır. Kondüit olarak mammaryan arterin kullanılmadığı, ancak yine de ekstremite kaybına kadar giden diabetik, periferik arter ve koroner arter hastası olan bir olguda olayın olası nedenleri literatür bulguları eşliğinde değerlendirildi.
Lower extremity ischemia is a rare complication with high mortality and morbidity in patients with peripherial artery disease undergoing open heart surgery. Internal mammarian artery is an important collateral pathway that supplies the ilio-femoral region in patients with lower extremity ischemia. This pathway should be reserved in patients who will undergo to open heart surgery and peripherial arterial surgery separately. We discussed the findings of a case that result in loss of an extremity although internal mammarian artery was not used as a conduit, with diabetes mellitus, peripherial artery disease and coronary artery disease. ">

İnternal mammaryan arter kullanılmaması ciddi alt ekstremite iskemisini önleyebilir mi?

Alt ekstremite iskemisi periferik arter hastalığı olan ve açık kalp cerrahisine giden hastalarda nadir karşılaşılan ancak mortalite ve morbiditesi yüksek olabilecek bir komplikasyondur. Alt ekstremite iskemisi olan hastalarda internal mammaryan arter iliyo-femoral bölgeyi besleyen önemli kollaterallerden biridir. Bu tip olgularda bu kollateralizasyon yolunu koroner ve periferik arter cerrahisinin ayrı ayrı yapılacağı, iki aşamalı operasyon uygulanacak hastalarda bozmaktan sakınılmalıdır. Kondüit olarak mammaryan arterin kullanılmadığı, ancak yine de ekstremite kaybına kadar giden diabetik, periferik arter ve koroner arter hastası olan bir olguda olayın olası nedenleri literatür bulguları eşliğinde değerlendirildi.

Could avoidance of internal mammarian artery prevent severe lower extremity ischemia?

Lower extremity ischemia is a rare complication with high mortality and morbidity in patients with peripherial artery disease undergoing open heart surgery. Internal mammarian artery is an important collateral pathway that supplies the ilio-femoral region in patients with lower extremity ischemia. This pathway should be reserved in patients who will undergo to open heart surgery and peripherial arterial surgery separately. We discussed the findings of a case that result in loss of an extremity although internal mammarian artery was not used as a conduit, with diabetes mellitus, peripherial artery disease and coronary artery disease.

___

  • 1. Vogt MT, Wolfson SK, Küller LH. Lower extremity arterial disease and the aging process: A review. J Clin Epidemiol 1992;45:529-42.
  • 2. Hayashida N, Kai E, Enomoto N, Aoyagi S. internal thoracic artery as a collateral source to the ischemic lower extremity. Eur J Cardio thorac Surg 2000; 18:613-6.
  • 3. Yapıcı F, Tuygun AG, Tarhan IA et al. Limb ischemia due to use of internal thoracic artery in coronary bypass. Asian Cardiovasc Thorac Ann 2002; 10:254-5.
  • 4. Dietzek A, Goldsmith J, Veith F, Sanchez L, Gupta S, Wengerter K. Interruption of critical aortailiac collateral circulation during nonvascular operations: A case of acute limb threatening ischemia. J Vase Surg 1990; 12:645-53.
  • 5. Allen RC, Shneider J, Longenecker L, Kosinski AS, Smith RB III, Lumbsden AB. Scientific papers: Acut lower extremity ischemia after cardiac surgery. Am J Surg 1993; 166:124-9.
  • 6. James T, Friedman SG, Seher L, Hall M. Lower extremityin infancy. Ann Thorac Surg 1995; 60:587-9
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kompleks siyanotik kalp hastalıklarında blalock taussing shunt uygulaması

Kubilay KORKUT, Emin TİRELİ, Gürkan ÇETİN, Ahmet ÖZKARA, Sertaç HAYDİN

Ventriküler septal defekt onarımının geç dönem sonuçları ve risk analizi

Mehmet BALKANAY, Denyan MANSUROĞLU, Kaan KIRALİ, Ebat AKINCI, Mete ALP, Vedat ERENTUĞ, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Mustafa GÜLER, Hasan Basri ERDOĞAN

Ross-konno operasyonu sonrası aortik ve pulmoner kök re-replasmanı: Clamshell yaklaşımı

Ece SALİHOĞLU, Ersin EREK, Ayşe ÇOLAKOĞLU, Tayyar SARIOĞLU, Ayşe SARIOĞLU, Yusuf Kenan YALÇINBAŞ

Subklavyan çalma sendromu tedavisinde perkütan translüminal anjiyoplasti: Erken dönem sonuçlarımız

Mehmet ATALAR, Mübeccel ARSLAN, Orhan SOLAK

Karotis ve koroner kalp hastalığı: Simültane operasyon gerekli mi?

Murat DEMİRTAŞ, Batuhan ÖZAY, Rafet GÜNAY, Bülend KETENCİ, Serdar ÇİMEN, Mehmet GÜNEY, Vedat ÖZKUL, Erin TÜYSÜZ, Serdar DAĞ

Semptomatik Debakey tip III kronik aort diseksiyonlarında yeni bir yöntem: Endovasküler stent greft kullanımı

Sinan ŞAHİN, Uğur FİLİZCAN, Bayer ÇINAR, Ergin EREN, Şebnem ÇETEMEN, Onur GÖKSEL, Veysel ŞAHİN

İntrakoroner stent implantasyonu sonrası KABG uygulanan olguların klinik ve anjiyografik özellikleri

Kaan KIRALİ, Cevat KIRMA, Füsun GÜZELMERİÇ, Başar SAREYÜPOĞLU, Vedat ERENTUĞ, Cihangir KAYMAZ, Esat AKINCI, Cevat YAKUT, Kenan SÖNMEZ, Hasan Basri ERDOĞAN

İnternal mammaryan arter kullanılmaması ciddi alt ekstremite iskemisini önleyebilir mi?

Aybanu TUYGUN, Nurgül YURTSEVEN, Sinan ŞAHİN, Atilla KANCA, Abdullah Kemal TUYGUN, İbrahim YEKELER

Sol torakotomi ile kombine koroner arter bypass ve sol pnomonektomi

Denyan MANSUROĞLU, Füsun GÜZELMERİÇ, Kaan KIRALİ, Murat Bülent RABUŞ, Cevat YAKUT, Mustafa GÜLER, Hasan Basri ERDOĞAN

Akciğer kanserinde endovenöz şant ile vena kava superiorun parsiyel rezeksiyonu

Muzaffer METİN, Adnan SAYAR, Nur SOLMAZER, Okan SOLAK, Alper TOKER, Atilla GÜRSES

Academic Researches Index - FooterLogo