Heyde Sendromu, kalsifik aort stenozu ve gastrointestinal kanama ile seyreden ve oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Aort stenozu ile gastrointestinal sistem kanaması arasındaki ilişkinin tam olarak bilinmemesi ve oldukça nadir görülmesi nedeni ile Heyde Sendromu ile ilgili olarak çok az sayıda literatür mevcuttur. Kliniğimize nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayeti ile müracaat eden 70 yaşındaki erkek hastaya yapılan tetkikler sonucu iskemik kalp ve aort kapak hastalığı tanısı koyarak aortokoroner bypass ve biyoprotez aort kapak replasmanı uyguladık. Postoperatif 1. günde ileri derecede gastrointestinal sistem kanaması sebebi ile yapılan endoskopi ve selektif anjiyografi sonucu çekumda anjiyodisplazi tespit edilerek Heyde Sendromu tanısı konulan hastanın postoperatif dönem tedavi ve takibini inceledik.
Heyde's Syndrome which is associated with calcific aortic stenosis and gastrointestinal bleeding is very rare disease. Because of its rarity there are quite a few literatures about Heyde's Syndrome. The pathophysiologic link between aortic stenosis and gastrointestinal bleeding is still unknown. Seventy years old male patient admitted to our department with a complaint of dyspnea and chest pain. After the diagnosis of ischemic heart disease and aortic valve disease, the patient underwent coronary artery bypass grafting and aortic valve replacement with biologic prosthesis. During the first postoperative day, the patient had a gross gastrointestinal bleeding. After endoscopic examination and selective mesenteric angiography, we examined the postoperative period of the patient. "> [PDF] Heyde sendromu: Vaka takdimi | [PDF] Heyde's syndrome Heyde Sendromu, kalsifik aort stenozu ve gastrointestinal kanama ile seyreden ve oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Aort stenozu ile gastrointestinal sistem kanaması arasındaki ilişkinin tam olarak bilinmemesi ve oldukça nadir görülmesi nedeni ile Heyde Sendromu ile ilgili olarak çok az sayıda literatür mevcuttur. Kliniğimize nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayeti ile müracaat eden 70 yaşındaki erkek hastaya yapılan tetkikler sonucu iskemik kalp ve aort kapak hastalığı tanısı koyarak aortokoroner bypass ve biyoprotez aort kapak replasmanı uyguladık. Postoperatif 1. günde ileri derecede gastrointestinal sistem kanaması sebebi ile yapılan endoskopi ve selektif anjiyografi sonucu çekumda anjiyodisplazi tespit edilerek Heyde Sendromu tanısı konulan hastanın postoperatif dönem tedavi ve takibini inceledik. "> Heyde Sendromu, kalsifik aort stenozu ve gastrointestinal kanama ile seyreden ve oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Aort stenozu ile gastrointestinal sistem kanaması arasındaki ilişkinin tam olarak bilinmemesi ve oldukça nadir görülmesi nedeni ile Heyde Sendromu ile ilgili olarak çok az sayıda literatür mevcuttur. Kliniğimize nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayeti ile müracaat eden 70 yaşındaki erkek hastaya yapılan tetkikler sonucu iskemik kalp ve aort kapak hastalığı tanısı koyarak aortokoroner bypass ve biyoprotez aort kapak replasmanı uyguladık. Postoperatif 1. günde ileri derecede gastrointestinal sistem kanaması sebebi ile yapılan endoskopi ve selektif anjiyografi sonucu çekumda anjiyodisplazi tespit edilerek Heyde Sendromu tanısı konulan hastanın postoperatif dönem tedavi ve takibini inceledik.
Heyde's Syndrome which is associated with calcific aortic stenosis and gastrointestinal bleeding is very rare disease. Because of its rarity there are quite a few literatures about Heyde's Syndrome. The pathophysiologic link between aortic stenosis and gastrointestinal bleeding is still unknown. Seventy years old male patient admitted to our department with a complaint of dyspnea and chest pain. After the diagnosis of ischemic heart disease and aortic valve disease, the patient underwent coronary artery bypass grafting and aortic valve replacement with biologic prosthesis. During the first postoperative day, the patient had a gross gastrointestinal bleeding. After endoscopic examination and selective mesenteric angiography, we examined the postoperative period of the patient. ">

Heyde sendromu: Vaka takdimi

Heyde Sendromu, kalsifik aort stenozu ve gastrointestinal kanama ile seyreden ve oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Aort stenozu ile gastrointestinal sistem kanaması arasındaki ilişkinin tam olarak bilinmemesi ve oldukça nadir görülmesi nedeni ile Heyde Sendromu ile ilgili olarak çok az sayıda literatür mevcuttur. Kliniğimize nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayeti ile müracaat eden 70 yaşındaki erkek hastaya yapılan tetkikler sonucu iskemik kalp ve aort kapak hastalığı tanısı koyarak aortokoroner bypass ve biyoprotez aort kapak replasmanı uyguladık. Postoperatif 1. günde ileri derecede gastrointestinal sistem kanaması sebebi ile yapılan endoskopi ve selektif anjiyografi sonucu çekumda anjiyodisplazi tespit edilerek Heyde Sendromu tanısı konulan hastanın postoperatif dönem tedavi ve takibini inceledik.

Heyde's syndrome

Heyde's Syndrome which is associated with calcific aortic stenosis and gastrointestinal bleeding is very rare disease. Because of its rarity there are quite a few literatures about Heyde's Syndrome. The pathophysiologic link between aortic stenosis and gastrointestinal bleeding is still unknown. Seventy years old male patient admitted to our department with a complaint of dyspnea and chest pain. After the diagnosis of ischemic heart disease and aortic valve disease, the patient underwent coronary artery bypass grafting and aortic valve replacement with biologic prosthesis. During the first postoperative day, the patient had a gross gastrointestinal bleeding. After endoscopic examination and selective mesenteric angiography, we examined the postoperative period of the patient.

___

  • 1. Love JW. Heyde's Syndrome. Ann Thorac Surg 1986;42:359.
  • 2. Baciewicz FA, Davis JT. Heyde's Syndrome: Failure of a mechanical prosthesis and the possibility of a coagulation defect. Ann Thorac Surg 1987;44:554-5.
  • 3. Natowitz L, Defraigne JO, Limet R. Association of aortic stenosis and gastrointestinal bleeding (Heyde's Syndrome). Report of two cases. Acta Chir Belg 1993;93:31-3.
  • 4. Leitman IN, Paull ED, Barie PS, et al. Intraabdominal complications of cardio-pulmonary bypass operations. Surg Gynecol Ostet 1987;165:251.
  • 5. Mohr HH, Dierkes-Globisch A. Bleeding from Dieufaloy's ulcer after argon plasma laser coagulation of gastric angiodysplasia in Heyde's Syndrome. Dtsch Med Wochenschr 1999;26:351-4.
  • 6. Boley SJ, Sammartino R, Adams A. On the nature and etiology of vascular ectasias of the colon: Degenerative lesions of aging. Gastroenterology 1977;72:650.
  • 7. Olearchyk AS. Heyde's Syndrome. J Thorac Cardiovasc Surg 1992;103:823-4.
  • 8. Arcidiacono G, De Domenico C, Battaglia E, et al. Angiodysplasia of the right colon and aortic stenosis. Cardioangiol 1996;44:173-7.
  • 9 . Scheffer SM, Leatherman LL. Resolution of Heyde's Syndrome aortic stenosis and gastrointestinal bleeding after aortic valve replacement. Ann Thorac Surg 1986;42:477-80.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

İnfrapopliteal bypass uygulamalarımız

Kazım BEŞİRLİ, Hasan TÜZÜN, Kamran KAZIMOĞLU, Gökçe ŞİRİN

Açık kalp cerrahisinde glikoz leptin metabolizmasında insulin uygulamasının rolü

Nehir SUCU, Zeliha KOÇAK, Barlas AYTAÇOĞLU, Kerem KARACA, İlhan MAVİOĞLU, Uğur ATİK, Lülüfer TAMER, Murat DİKMENGİL, Uğur ORAL

Künt travma sonrası meydana gelen subklavyan arter yaralanması. Olgu sunumu

Hasan KARABULUT, Fevzi TORAMAN, Ufuk NALBANTOĞLU, Sinan DAĞDELEN, Cem ALHAN

İskemi ve reperfüzyona bağlı olarak ortaya çıkan akciğer hasarını önlemede pentoksifilin, karnitin ve askorbik asidin etkileri

Öcal BERKAN, Esin YILDIZ, Kasım DOĞAN, İlhan GÜNAY, Feride GÜNEÇ, Nurkay KATRANCIOĞLU

Ülkemizde aorto-koroner greft belirliyecilerinin kullanım sıklığı ve buna etki eden faktörler

Enver DURAN, Mustafa ÇIKIRIKÇIOĞLU, Turan EGE

Mediastinit tedavisinde hemirektus flebi ve bilateral pektoral kas kaydırma tekniği

Yusuf Kenan YALÇINBAŞ, Ersin EREK, Cemal ŞENYUVA, Tayyar SARIOĞLU, Ece SALİHOĞLU

Karotiko-Aksiller / subklavyan bypass greft uygulanan subklavyan steal sendromu olgularımızda orta dönem sonuçlarımız

Onur GÜRER, Yavuz ENÇ, Fikri YAPICI, Bayer ÇINAR, Mesut KÖSEM, Özge SEZERMAN

Mitral kapak stenozu ile birlikrte olan ve sağ ventriküle açılan sağ koroner arter fistülü

İlyas KAYACIOĞLU, Seden ÇELİK, Mustafa İDİZ, Murat AKÇAR, Cüneyt KONURALP

Ağır fonksiyonal triküspid regürjitasyonu: "Modifiye semisirküler konstriktif anüloplasti" tekniği ve orta dönem sonuçları

Ahmet BALTALARLI, İbrahim GÖKŞİN, Ufuk Ali TÜRK, Mansur ŞAĞBAN, Arif YILMAZ, Gökhan ÖNEM, Nagihan KARAHAN, Hakan KARA

Mounier-Kuhn sendromu: Olgu sunumu

Alpay SARPER, Necdet ÖZ, Abid DEMİRCAN, Erol IŞIN

Academic Researches Index - FooterLogo