Kendiliğinden pnömomediastinum genellikle aşırı valsalva manevrası sonrası alveol içi basıncının ani artışından dolayı, çevresel alveollerin yırtılması sonucu genç erkeklerde ve doğurganlık çağındaki kadınlarda meydana gelir. Travmatik pnömomediastinum oldukça nadir görülür. Bu çalışmada sol göze gelen yumruk darbesi sonrasında pnömomediastinum ve yaygın ciltaltı amfizemi gelişen 20 yaşındaki erkek hastayı sunmayı amaçladık. Bu nedenle, pnömomediastinum nedenleri arasında her ne kadar açık olmasa da göz travmasının da yeri olabileceğini bildirmek amacıyla paylaşmak istedik.
Spontaneous pneumomediastinum is generally the result of rupture of peripherial alveoles which occurs after excessive valsalva maneuvier, young male and fertile female are generally affected. Traumatic pneumomediastinum is very rare. In this study, we aim to present a 20-year old male patient who had pneumomediastinum and diffuse subcutaneous emphysema following blunt eye trauma onto the left eye. Therefore, we want to discuss this case in order to inform that blunt eye trauma may be one of the causes of pneumomediastinum. "> [PDF] Göz travması sonrası gelişen pnömomediastinum | [PDF] Pneumomediastinum after blunt trauma to the eye Kendiliğinden pnömomediastinum genellikle aşırı valsalva manevrası sonrası alveol içi basıncının ani artışından dolayı, çevresel alveollerin yırtılması sonucu genç erkeklerde ve doğurganlık çağındaki kadınlarda meydana gelir. Travmatik pnömomediastinum oldukça nadir görülür. Bu çalışmada sol göze gelen yumruk darbesi sonrasında pnömomediastinum ve yaygın ciltaltı amfizemi gelişen 20 yaşındaki erkek hastayı sunmayı amaçladık. Bu nedenle, pnömomediastinum nedenleri arasında her ne kadar açık olmasa da göz travmasının da yeri olabileceğini bildirmek amacıyla paylaşmak istedik. "> Kendiliğinden pnömomediastinum genellikle aşırı valsalva manevrası sonrası alveol içi basıncının ani artışından dolayı, çevresel alveollerin yırtılması sonucu genç erkeklerde ve doğurganlık çağındaki kadınlarda meydana gelir. Travmatik pnömomediastinum oldukça nadir görülür. Bu çalışmada sol göze gelen yumruk darbesi sonrasında pnömomediastinum ve yaygın ciltaltı amfizemi gelişen 20 yaşındaki erkek hastayı sunmayı amaçladık. Bu nedenle, pnömomediastinum nedenleri arasında her ne kadar açık olmasa da göz travmasının da yeri olabileceğini bildirmek amacıyla paylaşmak istedik.
Spontaneous pneumomediastinum is generally the result of rupture of peripherial alveoles which occurs after excessive valsalva maneuvier, young male and fertile female are generally affected. Traumatic pneumomediastinum is very rare. In this study, we aim to present a 20-year old male patient who had pneumomediastinum and diffuse subcutaneous emphysema following blunt eye trauma onto the left eye. Therefore, we want to discuss this case in order to inform that blunt eye trauma may be one of the causes of pneumomediastinum. ">

Göz travması sonrası gelişen pnömomediastinum

Kendiliğinden pnömomediastinum genellikle aşırı valsalva manevrası sonrası alveol içi basıncının ani artışından dolayı, çevresel alveollerin yırtılması sonucu genç erkeklerde ve doğurganlık çağındaki kadınlarda meydana gelir. Travmatik pnömomediastinum oldukça nadir görülür. Bu çalışmada sol göze gelen yumruk darbesi sonrasında pnömomediastinum ve yaygın ciltaltı amfizemi gelişen 20 yaşındaki erkek hastayı sunmayı amaçladık. Bu nedenle, pnömomediastinum nedenleri arasında her ne kadar açık olmasa da göz travmasının da yeri olabileceğini bildirmek amacıyla paylaşmak istedik.

Pneumomediastinum after blunt trauma to the eye

Spontaneous pneumomediastinum is generally the result of rupture of peripherial alveoles which occurs after excessive valsalva maneuvier, young male and fertile female are generally affected. Traumatic pneumomediastinum is very rare. In this study, we aim to present a 20-year old male patient who had pneumomediastinum and diffuse subcutaneous emphysema following blunt eye trauma onto the left eye. Therefore, we want to discuss this case in order to inform that blunt eye trauma may be one of the causes of pneumomediastinum.

___

  • 1.Lopez MF, Roldan JS. Cervical emphysema, pneumomediastinum, and pneumothorax following self induced oral injury. Chest 2001; 120:306-9.
  • 2.Maravelli AJ, Skiendzielewski JJ, Snover W. Pneumomediastinum acquired by glass blowing. J Emerg Med. 2000; 19:145-7.
  • 3.Raley JC, Andrews JI. Spontaneous pneumomediastinum presenting as jaw pain during labor. Obstet Gynecol 2001;98:904-6.
  • 4.Maunder RJ, Pierson DJ, Hudson LD. Subcutaneous and mediastinal emphysema: Pathophysiology, diagnosis and management. Arch Intern Med 1984;144:1447-53.
  • 5.Panacek EA, Singer AJ, Sherman BW, Prescott A, Rutherford WE Spontaneous pneumomediastineum: clinical and natural history.Ann Emerg Med 1992;21:1222-7.
  • 6.Josephson GD, Wambach F, Beth A, Noordzjı PJ. Subcutaneous cervicofacial and mediastinal emphysema after dental instrumentation. Otolaryngol Head Neck Surg 2001;124:170-l.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Triküspid kapak replasmanı uzun dönem sonuçları

Serdar KÜÇÜKOĞLU, Gürkan ÇETİN, Arat Alev ÖZKAN, İlhan GÜNAY, Ahmet ÖZKARA, Atıf AKÇEVİN, Murat MERT, İhsan BAKIR

Kardiyak miksoma: Beş yıllık cerrahi deneyim

Alper SERÇELİK, Mustafa ERDOĞAN, Ahmet DENKER, Feragat UYGUR, Bülent KISACIKOĞLU, Bülent MEŞE, Birol YAMAK, Altay TANDOĞAN

Göz travması sonrası gelişen pnömomediastinum

Ufuk ÇOBANOĞLU, Ahmet Feridun IŞIK, Mehmet KURNAZ

Akciğerin alveoler adenomu

Sahande ELAGÖZ, Melih KAPTANOĞLU, Aydın NADİR, Ekber ŞAHİN, Yücel AKKAŞ

Aort kökü cerrahisinde kanamaların önlenmesinde modifiye güvenli bir yöntem

Denyan MANSUROĞLU, Adil POLAT, Ulusoy Nilgün BOZBUĞA, Kaan KIRALİ, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Suat Nail ÖMEROĞLU

Erişkin bir olguda aort kapak replasmanı reoperasyonunda konno aortoventriküloplasti uygulanması

Hakan GERÇEKOĞLU, Tufan ŞENER, Tansel TÜRKOĞLU, Günseli UYSAL, Osman Eren KARPUZOĞLU, Naz Bige AYDIN, Tuna TEZEL, Aydın YILDIRIM

Bayan hastalarda sağ anterior torakotomi ile atriyal septal defekt onarımı

Kaan KIRALİ, Başar SAREYÜPOĞLU, Vedat ERENTUĞ, Deniz GÖKSEDEF, Esat AKINCI, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Mustafa GÜLER

Bir arada izlenen aort koarktasyonu ve mitral kapak hastalığının tek basamaklı tedavisi

Şahin BOZOK, Levent YILIK, Cengiz ÖZBEK, Salih Kıvanç BAYATLI, İbrahim ÖZSÖYLER, Ali GÜRBÜZ

Delici kesici alet yaralanmasına bağlı bir femoral arteriyovenöz fistül olgusu: Stent greft ile başarısızlık ve cerrahi onarım

Sinan ŞAHİN, Hakkı AYDOĞAN, Uğur FİLİZCAN, Bayer ÇINAR, Ergin EREN, Şebnem ÇETEMEN, Onur GÖKSEL, Veysel ŞAHİN

Nativ valv endokarditli hastada antibiotic-preserved homogreftler ile aort kökü ve mitral valv replasmanı

Kemal UZUN, Erhan KAYA, Mehmet Erdem TOKER, Deniz GÖKSEDEF, Cevat YAKUT, Ercan EREN, Mustafa GÜLER

Academic Researches Index - FooterLogo