Altı yıl önce kalem kapağı aspire etmiş olan 17 yaşındaki hasta hastanemize sevk edildi. Bronkoskopide sol ana bronş, ana karinanın 2 cm distaliride membranöz bir doku ile tama yakın tıkalıydı. Sol lateral torakotomi ile bronkotomi yapıldı, membran eksize edildi ve kalem kapağı çıkarıldı. Hasta taburcu edildikten bir yıl sonra, bronkoskopide bronşun eksize edilen membranm yapışmasıyla kısmi olarak tekrar tıkandığı görüldü. Yapışan kısım rijit bronkoskopide bir forseps ile ayrıldı. Bir yıllık takip sonrasında bronş tamamen açık ve hasta sorunsuzdu.
A 17-year-old boy who aspirated a pencil-cap six years ago, was referred to our hospital. At bronchoscopy, left main bronchus was almost completely obstructed by a membranous tissue at 2 cm distal to the carina. A bronchotomy to the left main broncus via left lateral thoracotomy was performed, the web was excised, and the pencil-cap was removed. One year after, the bronchus was partially reoc-clused by adhesion of the excised web which was revealed at bronchoscopic reevaluation. The adhered part was separated by a forceps at rigid bronchoscopy. The bronchus was completely patent and the patient was uneventful after one year. "> [PDF] Gecikmiş yabancı cisim aspirasyonuna bağlı bronşiyal membran | [PDF] Bronchial web due to delayed foreign body aspiration Altı yıl önce kalem kapağı aspire etmiş olan 17 yaşındaki hasta hastanemize sevk edildi. Bronkoskopide sol ana bronş, ana karinanın 2 cm distaliride membranöz bir doku ile tama yakın tıkalıydı. Sol lateral torakotomi ile bronkotomi yapıldı, membran eksize edildi ve kalem kapağı çıkarıldı. Hasta taburcu edildikten bir yıl sonra, bronkoskopide bronşun eksize edilen membranm yapışmasıyla kısmi olarak tekrar tıkandığı görüldü. Yapışan kısım rijit bronkoskopide bir forseps ile ayrıldı. Bir yıllık takip sonrasında bronş tamamen açık ve hasta sorunsuzdu. "> Altı yıl önce kalem kapağı aspire etmiş olan 17 yaşındaki hasta hastanemize sevk edildi. Bronkoskopide sol ana bronş, ana karinanın 2 cm distaliride membranöz bir doku ile tama yakın tıkalıydı. Sol lateral torakotomi ile bronkotomi yapıldı, membran eksize edildi ve kalem kapağı çıkarıldı. Hasta taburcu edildikten bir yıl sonra, bronkoskopide bronşun eksize edilen membranm yapışmasıyla kısmi olarak tekrar tıkandığı görüldü. Yapışan kısım rijit bronkoskopide bir forseps ile ayrıldı. Bir yıllık takip sonrasında bronş tamamen açık ve hasta sorunsuzdu.
A 17-year-old boy who aspirated a pencil-cap six years ago, was referred to our hospital. At bronchoscopy, left main bronchus was almost completely obstructed by a membranous tissue at 2 cm distal to the carina. A bronchotomy to the left main broncus via left lateral thoracotomy was performed, the web was excised, and the pencil-cap was removed. One year after, the bronchus was partially reoc-clused by adhesion of the excised web which was revealed at bronchoscopic reevaluation. The adhered part was separated by a forceps at rigid bronchoscopy. The bronchus was completely patent and the patient was uneventful after one year. ">

Gecikmiş yabancı cisim aspirasyonuna bağlı bronşiyal membran

Altı yıl önce kalem kapağı aspire etmiş olan 17 yaşındaki hasta hastanemize sevk edildi. Bronkoskopide sol ana bronş, ana karinanın 2 cm distaliride membranöz bir doku ile tama yakın tıkalıydı. Sol lateral torakotomi ile bronkotomi yapıldı, membran eksize edildi ve kalem kapağı çıkarıldı. Hasta taburcu edildikten bir yıl sonra, bronkoskopide bronşun eksize edilen membranm yapışmasıyla kısmi olarak tekrar tıkandığı görüldü. Yapışan kısım rijit bronkoskopide bir forseps ile ayrıldı. Bir yıllık takip sonrasında bronş tamamen açık ve hasta sorunsuzdu.

Bronchial web due to delayed foreign body aspiration

A 17-year-old boy who aspirated a pencil-cap six years ago, was referred to our hospital. At bronchoscopy, left main bronchus was almost completely obstructed by a membranous tissue at 2 cm distal to the carina. A bronchotomy to the left main broncus via left lateral thoracotomy was performed, the web was excised, and the pencil-cap was removed. One year after, the bronchus was partially reoc-clused by adhesion of the excised web which was revealed at bronchoscopic reevaluation. The adhered part was separated by a forceps at rigid bronchoscopy. The bronchus was completely patent and the patient was uneventful after one year.

___

  • 1. Wei JL, Holinger LD. Management of foreign bodies of the airway. In: Shields T W, editor. General thoracic surgery. Volume 1, 6th ed. Philedelphia: Lippincott Williams Wilkins; 2005. p. 995-1005.
  • 2. Karakoç F, Karadağ B, Akbenlioğlu C, Ersu R, Yildizeli B, Yüksel M, et al. Foreign body aspiration: what is the outcome? Pediatr Pulmonol 2002;34:30 6.
  • 3. Ossoff RH, Werkhaven JA, Dere H. Soft-tissue complications of laser surgery for recurrent respiratory papillomatosis. Laryngoscope 1991;101:1162-6.
  • 4. Kovitz KL, Foroozesh MB, Goyos JM, Rubio ER. Endoscopic management of obstruction due to an acquired bronchial web. Can Respir J 2002;9:189-92.
  • 5. Yu HR, Niu CK, Su YT, Huang CB. Flexible bronchoscopic diagnosis of airway injuries after intubation in children. J Formos Med Assoc 2000;99:618 22.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Pediatrik ameliyat sonrası kardiyak yoğun bakımda trakeostomi endikasyonları ve sonuçları

Batuhan ÖZAY, Yavuz ENÇ, Umut AYOGLU, Nurgül YURTSEVEN, Yeşim BİÇER, Sertaç ÇİÇEK, Alper GÖRÜR, Fırat ALTIN, Numan AYDEMİR, Gökcen ORHAN

Short-term clinical and hemodynamic results of the sorin soprano and sorin more bioprosthesis valves

İsmet DİNDAR, Noyan Temuçin OĞUŞ, Murat BAŞARAN, Ruken Bengi BAKAL, Eylül KAFALI, Özer SELİMOĞLU, Hamiyet ÖZCAN

Thromboembolic occlusion of upper extremity arteries

Ferşat KOLBAKIR, Atilla SARAC, Muzaffer BAHÇİVAN, Onur DOYURGAN, M. Kemal DMİRAĞ, Tahsin KEÇELİGİL

Timus dokusu üzerinde gelişen mediastinal lenfadenit tüberkülozu olgusu

İsmail Cüneyt KURUL, Ali ÇELİK, Cemil Deniz YORGANCILAR, Sedat DEMİRCAN

Right ventricle restriction following total correction of tetralogy of fallot

Murat SARGIN, Uğur FİLİZCAN, E. Ergin EREN, Erol KURÇ, Serap Aykut AKA, Nurşin Kaynarca KÜLCÜ, Bülent KETENCİ, Gökçen ORHAN

Right atrial angiosarcoma mimicking a myxoma: from a wrong diagnosis to a difficult decision

Flavia COCCONCELLİ, Flippo BENASSİ, Matteo SCAPİNELLİ, ROBERTO PARRAVİCİNİ

IASLC akciğer kanseri evrelendirme projesi: küçük hücreli dışı akciğer kanserinde TNM sınıflandırmasının yedinci düzenlemesi için öneriler

Turgut IŞITMANGİL

Akciğerin doğuştan hastalıklarında tanı ve cerrahi: 8 yıllık deneyimimiz

Ahmet Ferudun IŞIK, Erkan AKAR, Levent ELBEYLİ, Bülent TUNÇÖZGÜR, Maruf ŞANLI, Fatih METEROĞLU

Subklavyan steal sendromunun cerrahi tedavisinde subklavyan-karotis transpozisyonu

Erdal ASLIM, Hakkı Tankut AKAY

Renovated heart surgery clinic of Cerrahpaşa School of Medicine: Evaluation of first six months

Cem SAYILGAN, Lale YÜCEYAR, Ozan Onur BALKANAY, Deniz GÖKSEDEF, Bilgehan KARADAĞ, Ersoy ENGİN, Gökhan İPEK, Suat Nail ÖMEROĞLU

Academic Researches Index - FooterLogo